Αλλαγή σκυτάλης

Αλλαγή σκυτάλης

Αλλάζει η εικόνα του πολιτικού χάρτη στην Ελλάδα μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βγήκε ενισχυμένη μέσα από μία πολύ δύσκολη τετραετία στην οποία κατόρθωσε να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και να στηρίξει τον Έλληνα φορολογούμενο. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία βαριά ήττα η οποία τον οδήγησε, όπως ήταν και λογικό, σε μία διαδικασία ουσιαστικής διάλυσης. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 προήλθε λόγω της έλλειψης πολιτικής αντιπολιτευτικής διαχείρισης και προτάσεων. Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, ποτέ κόμμα στην αντιπολίτευση δεν έχασε μέσα σε 4 χρόνια 11 μονάδες. Την ευθύνη βεβαίως έχει πάντα ο αρχηγός ο οποίος και χαράζει την πολιτική γραμμή στην οποία θα κινηθεί το κόμμα. Λογικό αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η έναρξη της περιδίνησης στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πολιτικά να απέτυχε αδυνατώντας να παραμείνει στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν αυτός που κατόρθωσε να ενώσει τις διαφορετικές πλευρές και απόψεις με στόχο την εξουσία.

Η προδιαγεγραμμένη πορεία του

Μετά την ήττα στις εκλογές ήταν δεδομένη η διάσπαση του κόμματος. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η κάθε συνιστώσα εκπροσωπούσε και μία διαφορετική πολιτικοϊεδολογική ατζέντα. Τμήμα των διαφορετικών «φωνών» στο εσωτερικό του κόμματος ήταν και οι Πασοκογενείς οι οποίοι είχαν βρει πολιτική στέγη όλα αυτά τα χρόνια της «εξαφάνισης» του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική σκηνή. Μέρος αυτών στηρίζουν τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, ελπίζοντας σε έναν πολιτικό ρόλο στο νέο σχήμα που δημιουργείται. Κάποιοι άλλοι, βλέποντας τα νούμερα του ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνουν ετοιμάζουν την επιστροφή τους στο κόμμα που τους ανέδειξε γιατί όπως μου είχε αναφέρει κατά το παρελθόν σύζυγος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, «το ΠΑΣΟΚ είναι επάγγελμα».

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίζεται σε τουλάχιστον 2 μέρη. Το πρώτο είναι η ομάδα Τσίπρα (βλέπε Πολάκη, Παππά, κλπ) οι οποίοι στηρίζουν τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται «η Ομπρέλα» στην οποία ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένοντας την Έφη Αχτσιόγλου, προχωρώντας σε μία συνεργασία με μοναδικό στόχο το σχηματισμό μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπολογίζοντας σε 10 - 12 βουλευτές. Η ομάδα αυτή στο μέλλον θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα ποσοστό 5-6% ρίχνοντας τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο αριθμό.

Από την ανασύνταξη αυτή της αριστεράς ο μεγάλος κερδισμένος δημοκοπικά φαίνεται να είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει ανακτήσει μέρος των ψηφοφόρων του και το ΚΚΕ το οποίο ενισχύεται από «περιπατητές» του αριστερού χώρου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ