Η Ελλάδα πρωταγωνιστής

Η Ελλάδα πρωταγωνιστής

Βρισκόμαστε στα τέλη του 2018, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα ως υπάκουο μαθητή να εφαρμόζει το 4ο και σκληρότερο μνημόνιο με απόλυτη «επιτυχία» και τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσβλέπει στην στήριξη των μεγάλων δυνάμεων για την επιτυχία του στις επερχόμενες εκλογές. Παρά ταύτα η Ελλάδα την εποχή εκείνη σε κάθε συμβούλιο συνέχιζε να πηγαίνει απολογούμενη.

Η τότε θέση μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν πάντα προς το τέλος…

Λίγους μήνες μετά, προκηρύσσονται εκλογές και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας. Η είδηση αυτή αλλάζει το κλίμα των αγορών και τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, χωρίς ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανέβει στην εξουσία, η Ευρώπη ανυπομονεί για την αλλαγή σκυτάλης, γνωρίζοντας ότι η επερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να πράξει ότι της ζητηθεί. 

Με τον άνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα αρχίζει να κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία της. Τη νέα κυβέρνηση την υποδέχθηκε εγκάρδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένοντας την αποκατάσταση της λειτουργίας του κράτους. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι οι θεσμοί επιθυμούσαν την ύπαρξη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για να κατορθώσουν να επιβάλλουν μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσε να επιβάλλει καμία άλλη κυβέρνηση. Στο όνομα της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας, διέλυσε τη μεσαία τάξη καθώς και κάθε πιθανότητα ανάπτυξης. Μετά την επιβολή όμως των μέτρων οι Ευρωπαίοι γνώριζαν καλά ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν πέρασε μεγάλο διάστημα από τις εκλογές και η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, με την πανδημία του Κορωνοϊού. Η Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης βρέθηκε κερδισμένη γιατί κινήθηκε ταχύτατα και εφάρμοσε μία πολιτική που προστάτευσε τους πολίτες αλλά και δημιούργησε τις συνθήκες για μεγάλη ανάπτυξη μετά το τέλος της κρίσης. Εκτός αυτού, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού covid-19, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν με τη διαχείριση της κρίσης, τα ελληνικά ομόλογα σπάνε κάθε ρεκόρ. Το ελληνικό 5ετές για πρώτη φορά κινείται σε αρνητική τιμή, φθάνοντας μέχρι το -0,012% όταν το αντίστοιχο ιταλικό βρίσκεται στο 0,041% και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγορές «βλέπουν» θετικά το ελληνικό αξιόχρεο. Η «ψαλίδα» βεβαίως ανοίγει και στα 10ετή ομόλογα, καθώς το ελληνικό διαπραγματεύεται στο 0,743% και το ιταλικό στο 0,778%. H Moody’s Analytics αναφέρει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη-ρεκόρ, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, προσθέτοντας πως παρόλο που η ανάκαμψη αναμενόταν, λόγω και του σοκ που δέχτηκε το 2020, το μέγεθός της ωστόσο αιφνιδίασε τους πάντες. Έτσι προβλέπει ανάπτυξη 8,2% για φέτος και 5,1% το 2022, ενώ σε διψήφια ποσοστά εκτιμά ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη και στο τρέχον τρίτο τρίμηνο.

Εκτός όμως του οικονομικού τομέα η κυβέρνηση πέτυχε απόλυτα στη δημιουργία του gov.gr και την ψηφιακή διαχείριση 1200 περίπου υπηρεσιών. Μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, εξοικονομώντας χρόνο και επισκέψεις στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον το gov.gr μπορεί να εκδώσει από ψηφιακό απολυτήριο σχολείου μέχρι δίπλωμα οδήγησης με υπηρεσίες που συνεχώς αναβαθμίζονται. Η ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα είναι γεγονός, ένα γεγονός που σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός λογικού συστήματος φορολόγησης, κάνουν την Ελλάδα έναν εξαιρετικό προορισμό για επενδύσεις. Εξάλλου, στόχος της κυβέρνησης ήταν από την αρχή η προσέλκυση ξένων επενδυτών. Γεγονός είναι ότι η πανδημία επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες, αλλά από το πρώτο διάστημα που ανέλαβε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε συνομιλίες που είχε το ysterografonews.gr με στελέχη της κυβέρνησης, μας ανέφεραν ότι μέσα στους στόχους τετραετίας ήταν και η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όταν απαιτήθηκε από την πανδημία, η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για την υποστήριξη όλων αυτών των υπηρεσιών.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για μία ακόμη φορά εξήρε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αυτή όπου συγκάλεσε τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «ενεργό και φιλόδοξο» σε ό,τι αφορά τη μάχη για την κλιματική αλλαγή, χαιρετίζοντας αφενός τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση των κλιματικών καταστροφών, αφετέρου το ότι σχεδόν το 40% των συνολικών κεφαλαίων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGeneration ΕΕ) θα κατευθυνθούν σε «πράσινα» έργα. 

Η χώρα μας κατόρθωσε μέσα σε δύο χρόνια από το περιθώριο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να βρίσκεται πρωταγωνιστής στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ