Αυτή είναι η κρυφή λειτουργία στα φώτα του αυτοκινήτου σου -Γιατί πρέπει να τη χρησιμοποιείς

Αυτή είναι η κρυφή λειτουργία στα φώτα του αυτοκινήτου σου -Γιατί πρέπει να τη χρησιμοποιείς

Τη δυνατότητα να θωρακίσουν το αυτοκίνητό τους από τους απρόσεκτους οδηγούς παρέχει στους ιδιοκτήτες μια λειτουργία που ενσωματώνεται στα φώτα πολλών ΙΧ.

Τεράστια είναι η ανακούφιση που αισθάνονται οι οδηγοί όταν εντοπίζουν μια ελεύθερη θέση στάθμευσης στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, όπου επικρατεί πραγματικό χάος.

Οι οδηγοί, ωστόσο, που αφήνουν παρκαρισμένο το ΙΧ τους σε έναν δημόσιο δρόμο δεν πρέπει επ’ ουδενί να νιώθουν ότι το πολύτιμο τετράτροχό τους είναι ασφαλές, μιας και δεν είναι απίθανό να υποστεί ζημιές λόγω της αβλεψίας ενός άλλου οδηγού.

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι ελλοχεύουν κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου η ορατότητα είναι αισθητά μειωμένη, με τα πιο ευάλωτα αυτοκίνητα να είναι όσα είναι παρκαρισμένα (νόμιμα ή μη) πάνω σε στροφές.

Για ακριβώς αυτόν τον λόγο, αρκετοί κατασκευαστές, κυρίως Ευρωπαίοι, ενσωματώνουν στα φώτα των αυτοκινήτων τους μια επιπλέον λειτουργία που διασφαλίζει ότι το ΙΧ θα είναι αρκούντως ορατό ακόμα και όταν είναι παρκαρισμένο σε κάποιο σημείο όπου ο φωτισμός… λάμπει δια της απουσίας του.

Πρόκειται για τη λειτουργία «φώτα στάθμευσης» την οποία μπορούμε να εργοποιήσουμε μόνο εάν ο διακόπτης της ανάφλεξης είναι στην θέση OFF.

Μόλις απενεργοποιήσουμε τον κινητήρα, μετακινούμε τον διακόπτη των φλας επάνω ή κάτω, ανάλογα με την πλευρά των φώτων που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε.

Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη, παραμένει αναμμένο το μπροστινό πλευρικό φως μικρής σκάλας και το πίσω φως στην αντίστοιχη πλευρά του αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα μοντέλα θα πρέπει ίσως να ρυθμίσουμε τον περιστροφικό διακόπτη των φώτων, ενώ σε μερικά σύγχρονα αυτοκίνητα τα φώτα στάθμευσης ενεργοποιούνται μέσω της οθόνης του συστήματος πολυμέσων (infotainment) ή μέσω φυσικών μπουτόν.

Τέλος, τα φώτα στάθμευσης δεν προορίζονται για πολύωρη χρήση. Αυτό διότι, σε περίπτωση που το αυτοκίνητο «διαπιστώσει» ότι η μπαταρία των 12 volt έχει χαμηλή φόρτιση, τα φώτα στάθμευσης θα σταματήσουν να λειτουργούν για να μπορέσει μετά το ηλεκτρικό σύστημα να εκκινήσει τον κινητήρα.

Επί της ουσίας, το μέγιστο χρονικό περιθώριο που μπορεί να λειτουργήσουν τα φώτα στάθμευσης είναι δύο ώρες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ