Mercedes EQB 250 190 PS ...  Ποιότητα , πολυτέλεια και αυτονομία [test]

Mercedes EQB 250 190 PS ... Ποιότητα , πολυτέλεια και αυτονομία [test]

Η δεύτερη στην σειρά των compact  αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της μεγάλης Γερμανικής εταιρείας, έχει να επιδείξει τεχνολογία και αυτονομία, ποιότητα και πολυτέλεια, χώρους και άνεση, που ειδικά στην πλέον προσιτή έκδοση 250, δύσκολα πλησιάζει ο ανταγωνισμός.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΕΙΡΑ

Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα EQB στις εκδόσεις 300 4ΜΑΤΙC & 350 4MATIC ήταν ήδη έτοιμη από τα τέλη του  2021 στην Ευρώπη , ενώ λίγο αργότερα προστέθηκαν οι προσθιοκίνητες και ιδιαίτερα εμπορικές εκδόσεις , 250 και 250+ που διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Μετά την παρουσίαση της  EQA, η EQB αποτέλεσε το δεύτερο πλήρως ηλεκτρικό compact αυτοκίνητο της σειράς EQ.

Το εξελιγμένο πανίσχυρο και αποδοτικό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, η έξυπνη ανάκτηση ενέργειας και η προγνωστική πλοήγηση με ηλεκτρική νοημοσύνη είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που τη συνδέουν με την μικρότερη EQA.

YN 2024 01 11 14.21.30

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η έλευση της EQB διεύρυνε την επιτυχημένη  οικογένεια των compact αυτοκινήτων της Mercedes  έχοντας στενότερη συγγένεια με δύο μοντέλα: την EQA, με την οποία μοιράζεται την προηγμένη τεχνολογία συστήματος κίνησης, και την GLB compact SUV. Από αυτήν προέρχονται το μακρύ μεταξόνιο (2829 χιλιοστά), το ευρύχωρο και πολυμορφικό εσωτερικό και η προαιρετική τρίτη σειρά καθισμάτων.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΥΨΟΣ

Ενδεικτικά οι εξωτερικές διαστάσεις του πενταθέσιου μοντέλου βρίσκονται στα: 4.684/1.834/1.667 χιλιοστά (μήκος/πλάτος /ύψος). Το εσωτερικό ύψος στην πρώτη σειρά καθισμάτων είναι 1.069 χιλιοστά και στη δεύτερη είναι 979 χιλιοστά για το πενταθέσιο, ενώ, ο αυξημένος ωφέλιμος χώρος για τα γόνατα στα πίσω καθίσματα του πενταθέσιου μοντέλου προσφέρει αρκετή άνεση, που εκτιμάται ιδιαίτερα στα μακρινά ταξίδια.

YN 2024 01 11 14.21.51

ΕΠΙΠΕΔΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ

Εντύπωση προκαλεί το  πορτμπαγκάζ που είναι επίπεδο και ευρύχωρο: ο όγκος φόρτωσης 495 έως 1.710 ή 465 έως 1.620 λίτρων (στοιχεία για το πενταθέσιο ή το επταθέσιο μοντέλο, αντίστοιχα, διαθέσιμος χώρος φόρτωσης σε επταθέσια διάταξη με την εταζέρα τοποθετημένη: 110 λίτρα) προσφέρει τα χαρακτηριστικά ενός estate μεσαίου μεγέθους, προκαλώντας τον ανταγωνισμό.

ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Επίσης σημειώνουμε ότι οι πλάτες καθισμάτων της δεύτερης σειράς μπορούν να ρυθμίζονται σε διάφορες κλίσεις ως βασικός εξοπλισμός, ενώ προαιρετικά διατίθεται και η δυνατότητα μετακίνησης εμπρός/πίσω κατά 140 χιλιοστά. Με αυτόν τον τρόπο, το πορτμπαγκάζ μπορεί να μεγαλώνει κατά έως 190 λίτρα και να αξιοποιείται με διάφορους τρόπους. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα τον χαρακτηρισμό του μοντέλου ως ευρύχωρο και ιδιαίτερα πρακτικό.

YN 2024 01 11 14.22.01

ΑΝΕΤΗ ΤΡΙΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Προαιρετικά, η EQB διαθέτει τρίτη σειρά αποτελούμενη από δύο επιπλέον ανεξάρτητα καθίσματα, τα οποία είναι πολύ άνετα για άτομα ύψους έως 1,65 μ. Τα εκτενή χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν πτυσσόμενα προσκέφαλα, ζώνες ασφαλείας με προεντατήρες και περιοριστές δύναμης στις εξωτερικές θέσεις και αερόσακο παραθύρων που προστατεύει και τους επιβάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων. Συνολικά, μπορούν να τοποθετηθούν έως τέσσερα παιδικά καθίσματα στη δεύτερη και τρίτη σειρά, συν ένα ακόμη στο κάθισμα του συνοδηγού. Για να αυξήσει κανείς τον χώρο αποσκευών, τα καθίσματα της τρίτης σειράς μπορούν να διπλωθούν δημιουργώντας μια ενιαία επιφάνεια με το δάπεδο φόρτωσης.

ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Όπως όλες οι  EQ, έτσι και η EQB ερμηνεύει την σχεδιαστική γραμμή της «προοδευτικής πολυτέλειας» της Mercedes-EQ με ιδιαίτερη τόλμη και χαρακτήρα. Διαθέτει τη χαρακτηριστική μαύρη μάσκα «black panel» της Mercedes-EQ με το αστέρι στο κέντρο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδίασης των εξολοκλήρου ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-EQ είναι η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω. Μία οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων τεχνολογίας LED, διασφαλίζοντας μία άκρως χαρακτηριστική εμφάνιση μέρα και νύχτα. Η κατεργασία του εσωτερικού των προβολέων είναι κορυφαίας ποιότητας και ακρίβειας με προσοχή στην λεπτομέρεια. Γαλάζιες λεπτομέρειες μέσα στον προβολέα ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα της εμφάνισης Mercedes-EQΒ, όπως και των άλλων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας.

YN 2024 01 11 14.22.11

ΕΥΡΕΙΑ ΟΘΟΝΗ

Ο στιβαρός χαρακτήρας του μοντέλου τονίζεται εσωτερικά από τα κυλινδρικά στοιχεία σε αλουμίνιο, τα οποία κοσμούν τις πόρτες, την κεντρική κονσόλα και το ταμπλό οργάνων στην πλευρά του συνοδηγού. Το μεγάλο ταμπλό διαθέτει από μία εσοχή στον χώρο του οδηγού και του συνοδηγού. Ο οδηγός έχει μπροστά του ένα κόκπιτ με ευρεία οθόνη και σύστημα χειρισμού και ενδείξεων μέσω MBUX (Mercedes-Benz User Experience),από τα πλέον εξελιγμένα της αγοράς.

ΚΡΥΦΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Επίσης ανάλογα με τη γραμμή σχεδίασης και εξοπλισμού, ο εντυπωσιακός διάκοσμος με κρυφό φωτισμό και λεπτομέρειες σε ροζ χρυσό στα στόμια των αεραγωγών, στα καθίσματα και το κλειδί του οχήματος υπογραμμίζουν τον ηλεκτρικό χαρακτήρα στο εσωτερικό της EQB. Το όργανο πολλαπλών ενδείξεων, με τις ειδικές οθόνες για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, υιοθετεί τους ίδιους χρωματισμούς με λεπτομέρειες σε ροζ χρυσό και γαλάζιο εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή.

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ  ΠΟΔΙΕΣ

Σημαντικό για την ησυχία κύλισης και την οικονομία είναι το γεγονός ότι η EQB επιτυγχάνει μια πολύ καλή τιμή αεροδυναμικής Cd που ξεκινά από 0,28, ενώ η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,53 m2. Στα σημαντικότερα μέτρα αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς και άλλες ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες.

YN 2024 01 11 14.22.19

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 Να σημειώσουμε ότι το σύστημα υποβοήθησης ECO προσφέρει βελτιστοποιημένη διαδικασία ανάκτησης ανάλογα με τις συνθήκες. Η στρατηγική λειτουργίας του αξιοποιεί δεδομένα πλοήγησης, αναγνώριση σημάτων οδικής κυκλοφορίας και πληροφορίες από τους αισθητήρες του οχήματος. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί ενέργεια, αυξάνοντας την αυτονομία σε επίπεδα που προηγείται του ανταγωνισμού.

ΕΥΚΟΛΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου ότι στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQB μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με εναλλασσόμενο ρεύμα AC) έως 11 kW χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου. Ο χρόνος που απαιτείται για μία πλήρη φόρτιση εξαρτάται από τη διαθέσιμη υποδομή και τον εξοπλισμό του οχήματος σε κάθε χώρα. Η φόρτιση σε Wallbox της Mercedes-Benz γίνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι σε οικιακό ρευματοδότη όπως είναι φυσικό.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΛΕΠΤΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ

Εννοείται βέβαια ότι είναι ακόμα πιο γρήγορη η φόρτιση στους σταθμούς ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC). Ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης (State of Charge, SoC ) και τη θερμοκρασία της μπαταρίας υψηλής τάσης, η EQB φορτίζει και σε σταθμό φόρτισης με μέγιστη ισχύ έως 100 kW. Ο χρόνος φόρτισης σε αυτή την περίπτωση είναι περίπου 30 λεπτά για κατάσταση φόρτισης από 10% σε 80%. Μετά από μόλις 15 λεπτά, έχει φορτιστεί με επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για άλλα 150 χιλιόμετρα (WLTP) . Για φόρτιση AC και DC, η EQB περιλαμβάνει στο βασικό εξοπλισμό της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σύνδεσμο CCS (Combined Charging Systems) στο δεξί πλευρικό πλαίσιο, που εξυπηρετεί σημαντικά σε κάθε περίπτωση.

YN 2024 01 11 14.22.29

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ

Ειδικά μέσω του Mercedes Me Charge, οι οδηγοί της EQB θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα φόρτισης στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα περισσότερους από 600.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες. Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρό χων, ενώ παράλληλα επωφελούνται από μία ενιαία λειτουργία πληρωμής με απλές διαδικασίες χρέωσης. Με την EQB προσφέρεται το Mercedes me Charge για ένα έτος χωρίς χρέωση.

Στην Ελλάδα το δίκτυο φόρτισης μέσω του Mercedes me Charge απαριθμεί σήμερα αρκετά περισσότερους από 160 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε όλη την επικράτεια.

ΕΝΕΡΓΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΠΕΔΗΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η EQB διαθέτει ευφυή συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με συνεργατική υποστήριξη για τον οδηγό. Τα συστήματα ενεργής υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και ενεργής υποβοήθησης πέδησης περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό, γεγονός που σημαίνει, ότι σε πολλές κρίσιμες καταστάσεις, το τελευταίο έχει την ικανότητα να αποτρέπει μια σύγκρουση ή να μειώνει τη σοβαρότητά της επιβραδύνοντας το όχημα αυτόνομα. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο. Οι διευρυμένες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις εμπρός, δεξιά ή αριστερά του οχήματος.

ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Συνολικά η EQB αποδεικνύεται μια γνήσια Mercedes και στο θέμα της παθητικής ασφάλειας. Βασισμένη στη στιβαρή δομή κελύφους της GLB, το αμάξωμα της EQB προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η μπαταρία εδράζεται σε ένα πλαίσιο κατασκευασμένο από διελασμένα στοιχεία, το οποίο αναλαμβάνει τον δομικό ρόλο που αναλάμβαναν έως τώρα οι εγκάρσιοι φορείς στο υποδάπεδο. Το προστατευτικό μπαταρίας στην περιοχή μπροστά από την μπαταρία μπορεί να αποτρέπει την εισχώρηση ξένων σωμάτων στη μονάδα συσσώρευσης ενέργειας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.

YN 2024 01 11 14.22.37

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ

Εξυπακούεται ότι η EQB έχει περάσει το συνηθισμένο εκτενές πρόγραμμα δοκιμών σύγκρουσης της μάρκας. Η πλούσια εμπειρία της εταιρίας στα συστήματα κίνησης υψηλής τάσης οδήγησε σε έναν σχεδιασμό ασφάλειας πολλαπλών σταδίων. Το σύστημα υψηλής τάσης μπορεί να απενεργοποιηθεί αυτόματα σε περίπτωση σύγκρουσης, αναστρέψιμα ή μη, ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ολοκληρωμένου σχεδιασμού ασφάλειας είναι ότι η διαδικασία φόρτισης διακόπτεται αυτόματα εάν ανιχνευθεί πρόσκρουση ενώ το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο σε σταθμό ταχείας φόρτισης (φόρτιση συνεχούς ρεύματος). Εκτός από αυτό το ανεξάρτητο σύστημα παρακολούθησης, η EQB διαθέτει ένα ειδικό σημείο αποσύνδεσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης για την απενεργοποίηση του συστήματος υψηλής τάσης, την στιγμή που θα χρειαστεί.

ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΠΑΙΤΗΣΗ

Πιο αναλυτικά  η σειρά των EQB περιλαμβάνει :

Την EQB 300 4MATIC (συνολική ηλεκτρική κατανάλωση κατά WLTP: 19.4 – 18.1 kWh/km, εκπομπές CO2 σε συνδ. κύκλο: 0 g/km)  με 168 kW / 228 hp και αυτονομία 395-423 km

Την EQB 350 4MATIC (συνολική ηλεκτρική κατανάλωση κατά WLTP: 19.4 – 18.1 kWh/km, εκπομπές CO2 σε συνδ. κύκλο: 0 g/km)1 με 215 kW / 292 hp και αυτονομία 395-423 km

Και φυσικά την πλέον προσιτή προσθιοκίνητη  EQB 250 (συνολική ηλεκτρική κατανάλωση κατά WLTP: 17.8 – 16.3 kWh/km, εκπομπές CO2 σε συνδ. κύκλο: 0 g/km)1 με 140 kW / 190 hp  με αυτονομία 433 - 474 km, ανάλογα την έκδοση και τον τρόπο οδήγησης φυσικά.

ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στις επιδόσεις τώρα , όπου 190 ίπποι και τα 385 Nm ροπής της 250 εξασφαλίζουν  καλές τιμές για το μέγεθος και βάρος του αυτοκινήτου (2100 κιλά ) που μεταφράζονται σε 8.3 δευτερόλεπτα επιτάχυνσης και τελική ταχύτητα 160 χλμ/ωρ, τιμές που καλύπτουν κάθε οικογενειακή απαίτηση. Η κατανάλωση ενέργειας από την άλλη αποδεικνύεται πολύ καλή σε κάθε περίπτωση. Μια μέση τιμή είναι τα  16.5     ενώ με προσεκτική οδήγηση εμφανίζονται τιμές κοντά στα  14.7 kWh, γεγονός που εξασφαλίζει αυτονομία κοντά στις υποσχέσεις της εταιρείας, που μπορεί να φθάσει και τα 450 χλμ με προσεκτική οδήγηση.

YN 2024 01 11 14.22.47

ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Οδηγικά η προσθιοκίνητη EQB 250 αποδεικνύεται πολύ καλά  ζυγισμένη και ρυθμισμένη.

Ο οδηγός βρίσκει εύκολα την θέση που του ταιριάζει, έχει καλή ορατότητα, πληρέστατη πληροφόρηση για τα πάντα και εύχρηστους μοχλούς και  διακόπτες

Προκαλούν ακόμη η ευκολία οδήγησης, η άριστη ησυχία κύλισης, οι περιορισμένες κλίσεις του μεγάλου αμαξώματος , η περιορισμένη υποστροφή, η υποδειγματική κατευθυντικότητα στις υψηλές ταχύτητες και η σιγουριά ακόμη και αν εξαντλείς τα όρια πρόσφυσης.

Προκαλεί ακόμη τον ανταγωνισμό, η άνεση των επιβατών  σε κάθε περίπτωση, πάρα την σφικτή ρύθμιση των αναρτήσεων, άνεση η οποία γίνεται περισσότερο αισθητή στα πολύωρα ταξίδια.

Τέλος ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ανθεκτικά αποδεικνύονται και τα φρένα, με σωστή αίσθηση που επίσης εντυπωσιάζει σε κάθε περίπτωση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 Στην προσιτή έκδοση 250 η EQB , αποδεικνύεται ένα εντυπωσιακό, ολοκληρωμένο και συμπαγές αυτοκίνητο , με  πολύ μεγάλους χώρους, ξεχωριστή πολυτέλεια, κορυφαία συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, ιδιαίτερα μεγάλη αυτονομία ,πλήρως ανταγωνιστές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας , ευκολία οδήγησης, πολύ καλή οδική συμπεριφορά, κορυφαία ησυχία κύλισης, ιδιαίτερη άνεση σε όλους τους δρόμους και τιμή αγοράς που ξεκινά από τα 57.650 ευρώ, χωρίς την κρατική επιδότηση. Αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα, ασφαλή, πολυτελή και ποιοτικά, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα της αγοράς, που δύσκολα βρίσκει αντιπάλους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ