Νέο Peugeot 208 ... i-Cockpit  -Παγκόσμια καινοτομία με τρισδιάστατη απεικόνιση

Νέο Peugeot 208 ... i-Cockpit -Παγκόσμια καινοτομία με τρισδιάστατη απεικόνιση

του Δημήτρη Κληρονόμου

Πρωτοεμφανίστηκε αρχικά στο 208 και δεν σταμάτησε να εξελίσσεται διατηρώντας όμως πάντα  τα χαρακτηριστικά κύρια συστατικά του,που το ξεχώρισαν σαν πρωτοποριακή ιδέα:

Όπως το τιμόνι μικρής διαμέτρου με ενσωματωμένα χειριστήρια για καλύτερη αίσθηση οδήγησης και ευκολότερο ,τον υπερυψωμένο ψηφιακό  πίνακα οργάνων με δυνατότητες διαμόρφωσης και εξατομίκευσης, που απεικονίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με γραφικά υψηλής ευκρίνειας,την μεγάλη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης στην ευθεία του βλέμματος του οδηγού και μια σειρά από διακόπτες που θυμίζουν πλήκτρα πιάνου και οποία επιτρέπουν άμεση πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες άνεσης.

 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ        

Για τον σχεδιασμό του  i-cockpit, λήφθηκαν υπόψιν πολλοί κανόνες σε επίπεδο εργονομίας, ορατότητας και αρχιτεκτονικής προκειμένου να εξασφαλίσει άνεση και ορατότητα για κάθε είδους σωματότυπο  οδηγών.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

 Τα ανθρωποκεντρικά δεδομένα που μελετήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα καθοδήγησαν τους αρχιτέκτονες της μεγάλης γαλλικής εταιρείας.

 Δεν έχει σημασία το ύψος του οδηγού. Στην πραγματικότητα πρέπει να αξιολογηθεί η αναλογία στήθους προς άκρα. Αυτά τα ανθρωποκεντρικά δεδομένα επέτρεψαν τον υπολογισμό του εύρους ρύθμισης των καθισμάτων ή του τιμονιού προκειμένου να ενισχυθεί η εργονομία ανεξαρτήτως μεγέθους οδηγού για την κατασκευή του i-cockpit.

ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

Σήμερα τα περσότερα μοντέλα της Peugeot διαθέτουν το i-Cockpit® όπως τα νέα  208 & 2008 ,τα 308 & 308 SW  ,τα 3008 & 5008 και φυσικά τα κορυφαία 508 & 508 SW.

PEUGEOT 3008HYBRID TESTDRIVE 0120TC 204

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 

Σε όλα αυτά τα μοντέλα ,οι πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο.

Το  i-Cockpit 3D εγκαινιάστηκε αρχικά στα δύο ολοκαινουργια μοντέλα της μάρκας, το νέο  208 το νέο SUV  2008, και αποτελεί μια πραγματική καινοτομία παγκοσμίως σε αυτή την κατηγορία.

ΣΑΝ ΚΟΚΠΙΤ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

 Ανάλογα με την έκδοση, η απεικόνιση πληροφοριών στον τρισδιάστατο πίνακα οργάνων i-Cockpit® 3D θυμίζει ολόγραμμα ή ακόμα και το κόκπιτ ενός πολεμικού αεροσκάφους. Οι ενδείξεις είναι δυναμικές και κινούμενες, προβάλλουν μπροστά ανάλογα με τον βαθμό σπουδαιότητάς τους με χρόνο διαδραστικότητας της τάξης του μισού δευτερολέπτου, βελτιώνοντας έτσι την οδήγηση τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα ανάγνωσης όσο και ως προς την ασφάλεια. 

ΟΘΟΝΗ 10 ΙΝΤΣΩΝ

Στο κέντρο του ταμπλό η οθόνη έχει μια μεγάλη διαγώνιο έως και 10 ίντσες και ο χειρισμός της γίνεται από τα πλήκτρα αφής που βρίσκονται δίπλα στους διακόπτες αεροπορικού τύπου.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 20

 Το  3D i - Cockpit ® όντας μοναδικό στην κατηγορία του, καινοτομεί με ένα σύμπλεγμα τρισδιάστατης ψηφιακής τεχνολογίας και είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που το νέο Peugeot 208 αναδείχθηκε Αυτοκίνητο της χρονιάς 2020 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αλλά και για το πλήθος βραβείων και διακρίσεων που έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής.

PEUGEOT e208 TESTDRIVE 0919TC 456

ΣΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Σε συνδυασμό με την μελετημένη αρχιτεκτονική του καθίσματος ο οδηγός έχει τις απαραίτητες και χρήσιμες πληροφορίες στην ευθεία των ματιών του και έτσι δεν χρειάζεται να απομακρύνει το βλέμμα του από τον δρόμο, αποφεύγοντας φέρει την περίπτωση ατυχήματος, γεγονός για το οποίο κατηγορούνται πολλές από τις οθόνες του ταμπλό Απόλλων σύγχρονων αυτοκινήτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ουσιαστικά το i -Cockpit  παρουσιάστηκε το 2010  σαν μια πρωτότυπη ιδέα της γαλλικής εταιρείας και μπήκε στην γραμμή παραγωγής το 2012 με την παρουσίαση της πρώτης γενιάς του 208.

Σήμερα αποτελεί σύμβολο της μάρκας και ένα από τα βασικότερα συστατικά του DNA της ,έχοντας κερδίσει πάνω από πέντε εκατομμύρια αγοραστές και δικαιολογημένα αφού εκτός της ολοκληρωμένης πληροφόρησης μειώνει σημαντικά τις περιπτώσεις ατυχημάτων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS