Opel Grandland X PLUG-IN Hybrid 4 ... τρεις κινητήρες 300 ίπποι [test]

Opel Grandland X PLUG-IN Hybrid 4 ... τρεις κινητήρες 300 ίπποι [test]

του Δημήτρη Κληρονόμου

Το  αναμενόμενο εδώ και καιρό Grandland X Hybrid4 – το πρώτο plug-in υβριδικό ηλεκτρικό της Γερμανικής μάρκας– βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις των διανομεων εταιρείας. 

Το  HYBRID μπορεί και  συνδυάζει την ισχύ ενός υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα 1.6L και δύο ηλεκτροκινητήρων, παράγοντας συνολικά 300 ίππους 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ  ΥΒΡΙΔΙΚΟ

Το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της Opel ήδη διατίθεται πλέον  στη Γερμανία, με ελκυστικές, μηνιαίες χρεώσεις  για leasing. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, το τετρακίνητο μοντέλο μοντέλο διατίθεται ήδη με πληρέστατο  εξοπλισμό στην έκδοση Exclusive στην τιμή των 49.900€.

Opel Grandland X Hybrid4 506787

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

To  νέο Grandland X Hybrid4 εντάσσεται στη στρατηγική του κατασκευαστή για την επίτευξη μελλοντικών στόχων πολύ χαμηλών εκπομπών CO2. και μαζί  με το νέο Opel Corsa-e, συμβάλλει στον εξηλεκτρισμό ολόκληρης της προϊοντικής γκάμας μέχρι το 2024.

 

ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Το σύστημα κίνησης του Grandland X Hybrid4 περιλαμβάνει:

Εναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1.6 λίτρων, 200 ίππων ,ειδικά προσαρμοσμένο για υβριδική χρήση.

Ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης με δύο ηλεκτροκινητήρες. 

Ο πρόσθιος αποδίδει 110 ίππους και ο πίσω: 113 ίππους , με κίνηση και στους τέσσερεις τροχούς και μπαταρία ιόντων λιθίου 13,2 kWh.

 

ΑΥΤΟΜΑΤΟ 8ΑΡΙ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ 

 Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας είναι συνδεδεμένος με ένα οκτατάχυτο, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, ο μετατροπέας και το διαφορικό  είναι ενσωματωμένα στον πίσω άξονα, παρέχοντας ελκτική πρόσφυση σε όλους τους τροχούς, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Opel Grandland X Hybrid4 Center Console 506697

 

ΓΙΑ 59 ΧΛΜ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ

Το  Grandland X Hybrid4 μπορεί να καλύψει έως 59 χλμ  αμιγώς με ηλεκτροκίνηση και είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνες  έχουν δείξει ότι π. χ. στη Γερμανία , το 80% όλων των καθημερινών μετακινήσεων δεν υπερβαίνει τα 50 km, επομένως, για τους πελάτες αυτούς, το Hybrid4 θα μπορούσε να λειτουργεί συνεχώς με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

 

ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ

Το νέο Grandland X Hybrid4  διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας – “Electric”, “Hybrid”, “AWD” and “Sport” – ώστε οι οδηγοί να επιλέγουν ανάλογα με τις επιθυμίες τους ή τις συνθήκες οδήγησης. 

Για παράδειγμα, με την επιλογή “Hybrid” ενεργοποιείται αυτόματα η πλέον αποδοτική λειτουργία, που επιτρέπει την αυτόματη αλλαγή σε “Electric” για μηδενικούς ρύπους όταν το όχημα κινείται σε αστικά κέντρα.

 Το “e-Save” διατηρεί διαθέσιμη την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται στη μπαταρία υψηλής τάσης για μετέπειτα χρήση, π.χ. για οδήγηση σε περιοχές όπου επιτρέπεται μόνον η κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων. 

Το “Sport” υπόσχεται πιο δυναμική οδήγηση, συνδυάζοντας την ισχύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτροκινητήρα. 

Τέλος, η επιλογή “AWD” παρέχει μέγιστη ελκτική πρόσφυση σε όλα τα είδη δρόμων.

 

Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ

Πέραν όλων των καινοτομιών και τα υπερσύγχρονα συστήματα κίνησης, το Grandland X Hybrid4 αποδεικνύει ότι η Opel βλέπει πολύ μακρυά χωρίς να ξέχνα τις καθημερινές ανάγκες των αγοραστών.

Για παράδειγμα, η μπαταρία είναι εγκατεστημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα για μεγιστοποίηση του χώρου επιβατών και αποσκευών.

Opel Grandland X Hybrid4 Illustration 506684

 

ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΝΤΙ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο οικονομική από τη βενζίνη, οι οδηγοί μπορούν να εξοικονομούν χρήματα με την τακτική επαναφόρτιση της μπαταρίας, αντί του ανεφοδιασμού με καύσιμο. Ανάλογα με τις τοπικές τιμές και τις αποστάσεις που διανύονται, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος λειτουργίας. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τον τύπο που φορτιστή που χρησιμοποιείται. Εκτός από το καλώδιο που παρέχεται με το όχημα για φόρτιση σε οικιακή πρίζα, η Opel θα προσφέρει συσκευές για ταχεία φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς και επιτοίχιους φορτιστές (wallboxes) στο σπίτι. Για παράδειγμα, η μπαταρία φορτίζεται πλήρως σε περίπου δύο ώρες σε επιτοίχιο πίνακα 7,4 kW.

 

125.000 ΣΗΜΕΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ

Για ακόμα ευκολότερη φόρτιση, το Hybrid4 μπορεί να επωφελείται από τις εξειδικευμένες λύσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα της Free2Move Services (brand του Ομίλου PSA). 

Αυτές οι λύσεις χρησιμοποιούνται εύκολα μέσω της εφαρμογής “myOpel”. 

Η προσφορά θα περιλαμβάνει κάρτα φόρτισης για πρόσβαση σε περισσότερα από 125.000 σημεία φόρτισης στην Ευρώπη, και μία λειτουργία προγραμματισμού ταξιδιού, που προτείνει τις καλύτερες διαδρομές με βάση την υπόλοιπη αυτονομία και τη θέση των σταθμών φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής. 

Η συνδεδεμένη πλοήγηση μέσω του συστήματος infotainment Navi 5.0 IntelliLink αναλαμβάνει την καθοδήγηση μέχρι τον επιλεγμένο σταθμό φόρτισης. Η εφαρμογή “myOpel” επιτρέπει τον έλεγχο της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας ή τον προγραμματισμό μιας ώρας φόρτισης στον επιτοίχιο φορτιστή στο σπίτι. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να ελέγχουν τα συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης μέσω τηλεχειρισμού, άνετα από καθιστικό τους.

Opel Grandland X Hybrid4 Charging Socket Type 2 506788

 

ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ

Το  X Hybrid4 θα προσφέρει επίσης τις νέες υπηρεσίες τηλεματικής Opel Connect (η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα). Χρήσιμες λειτουργίες, όπως Live Navigation με πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, έλεγχος σημαντικών δεδομένων του οχήματος μέσω εφαρμογής, άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και κλήση έκτακτης ανάγκης χαρίζουν σε οδηγό και επιβάτες πρόσθετη ξεγνοιασιά. Η πρόσβαση σε βοήθεια γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, πιέζοντας απλά τον κόκκινο διακόπτη. Εάν οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας ή οι αερόσακοι ενεργοποιηθούν, η κλήση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται αυτόματα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ

 Το νέο Grandland X Hybrid4 διαθέτει σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης για την ανάκτηση της ενέργειας που παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση, το οποίο μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση.

Για περαιτέρω αξιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος υψηλής τάσης, το Grandland X Hybrid4 εφοδιάζεται με ηλεκτρικό συμπιεστή AC και ηλεκτρικό καλοριφέρ.

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Υπάρχουν επίσης συστήματα διευκόλυνσης για τις υβριδικές λειτουργίες όπως “e-Save” και η ένδειξη κατάστασης φόρτισης στην οθόνη αφής και σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης, με προειδοποίηση επικείμενης σύγκρουσης και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης.

Opel Grandland X Hybrid4 506690

 

ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Με δύο ηλεκτροκινητήρες και ένα βενζινοκινητήρα 1.6L, το Grandland Hybrid4  αποδεικνύεται πραγματικά απολαυστικό στην οδήγηση και ιδιαίτερα οικονομικό. 

Υπερσύγχρονα συστήματα infotainment διασφαλίζουν συνεχή ενημέρωση στον οδηγό. Δεδομένα ειδικά για υβριδικό όχημα εμφανίζονται στην έγχρωμη οθόνη αφής του Navi 5.0 IntelliLink (στάνταρ εξοπλισμός, συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto) ή στο κέντρο πληροφοριών του οδηγού ενώ περιλαμβάνεται και η υπηρεσία “OpelConnect”.

 

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Επιπλέον, πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού διασφαλίζουν ασφάλεια και άνεση για το υβριδικό SUV. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει από σύστημα αναγνώρισης επικείμενης εμπρόσθιας σύγκρουσης (front collision alert) με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού μέχρι αναγνώριση κόπωσης οδηγού (driver drowsiness alert).

 Το επίπεδο άνεσης αυξάνεται με χαρακτηριστικά όπως εργονομικά πιστοποιημένα καθίσματα AGR, διζωνικό έλεγχο κλιματισμού, πόρτα χώρου φόρτωσης ελεγχόμενη με αισθητήρα και σύστημα εισόδου/εκκίνησης χωρίς κλειδί, “Keyless Open & Start”.

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ 

Οι οδηγοί του Grandland X Hybrid4 μπορούν να ενημερώνονται με μία ματιά για λειτουργίες όπως το ενεργοποιημένο πρόγραμμα – “Electric”, “Hybrid”, All-Wheel Drive” ή “Sport” – ή για την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση.

Opel Grandland X Hybrid4 Interior 506696

 

ΟΘΟΝΗ 8 ΙΝΤΣΩΝ

Η έγχρωμη οθόνη αφής οκτώ ιντσών του συστήματος infotainment προβάλλει πληροφορίες οπως:

Η κατανάλωση και ροή ενέργειας που εμφανίζονται ως διαγράμματα ή εικονογράμματα του αυτοκινήτου, του κινητήρα και των ηλεκτροκινητήρων.

Επίσης προβάλλει στατιστικά στοιχεία φόρτισης, λειτουργίας και κατανάλωσης όπως  η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας και οι  πλησιέστεροι σταθμοί φόρτισης και οι προορισμοί κατά μήκος της διαδρομής που απεικονίζονται από το σύστημα πλοήγησης.

Ακόμη υπάρχει το  “e-Save” που διατηρεί διαθέσιμη την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται στη μπαταρία υψηλής τάσης για μετέπειτα χρήση, π.χ. για οδήγηση σε περιοχές όπου επιτρέπεται μόνον η κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων. Όλη ή μέρος της ενέργειας  που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία μπορεί εύκολα  να διατηρηθεί.

 

ΣΤΑΝΤΑΡ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ασφάλεια του Grandland X Hybrid4 αυξάνεται περαιτέρω με τα πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού που προσφέρονται στάνταρ και περιλαμβάνουν:

Το σύστημα Opel Connect

που  κάνει τα ταξίδια πιο ξεκούραστα για οδηγούς και επιβάτες. Η υπηρεσία περιλαμβάνει live πλοήγηση με πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και τρέχουσες τιμές καυσίμου, καθώς και άμεση σύνδεση με υπηρεσία οδικής βοήθειας και e-Call,με τις  υπηρεσίες OpelConnect να διαφοροποιούνται βέβαια ανάλογα με τη χώρα.

 Αυτόματο  φρενάρισμα. Έτσι αν πλησιάζετε πολύ γρήγορα ένα όχημα ή έναν πεζό μπροστά σας, το σύστημα εκδίδει ένα ηχητικό σήμα και εμφανίζει ένα μήνυμα στο κέντρο πληροφοριών του οδηγού. Εάν επίκειται σύγκρουση, το σύστημα πέδησης προετοιμάζεται και, αν χρειαστεί, ενεργοποιείται το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μιας πιθανής σύγκρουσης.

Σύστημα διατήρησης λωρίδας που

προειδοποιε τον οδηγό εάν το αυτοκίνητο τείνει να παρεκκλίνει από τη λωρίδα του χωρίς να υπάρχει πρόθεση. Το όχημα επανέρχεται στη λωρίδα με έναν ανεπαίσθητο διορθωτικό ελιγμό. Ο οδηγός θα παρατηρήσει μία ελαφρά κίνηση του τιμονιού. 

Σύστημα αναγνώρισης κόπωσης που

ενεργοποιεί μία προειδοποίηση εάν κατά την πορεία του οχήματος διαπιστωθεί κόπωση ή έλλειψη προσοχής του οδηγού, εκδίδοντας ένα μήνυμα στο κέντρο πληροφοριών του οδηγού και ένα ακουστικό σήμα. 

Σύστημα νεκρού σημείου που βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων κατά τους ελιγμούς αλλαγής λωρίδας όταν ανιχνευθεί ένα αντικείμενο σε τυφλό σημείο. Το σύστημα προβάλλει μία οπτική προειδοποίηση σε κάθε εξωτερικό καθρέπτη, όταν εντοπίσει αντικείμενο το οποίο ενδεχομένως δεν είναι ορατό από τον οδηγό. 

Σύστημα Park Assist μπροστά και πίσω που διευκολύνει τη διαδικασία στάθμευσης.

Σύστημα αναγνώρισης σημάτων που ανιχνεύει σήματα ορίων ταχύτητας και τα προβάλλει στο κέντρο πληροφοριών του οδηγού.

Περιοριστη ταχύτητας ο οποίος  διατηρεί την ταχύτητα του οχήματος στο όριο που έχει θέσει ο οδηγός. Σε συνδυασμό με την αναγνώριση οδικών σημάτων (που ανιχνεύει σήματα ορίων ταχύτητας και τα προβάλλει το κέντρο πληροφοριών του οδηγού) το σύστημα επιτρέπει την ταχεία αναπροσαρμογή της ταχύτητας.

 

ΕΠΙ  ΠΛΕΟΝ  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Ο στάνταρ εξοπλισμός του νέου Grandland X Hybrid4 μπορεί να επεκταθεί επίσης με τεχνολογίες όπως:

Το Adaptive control που διατηρεί μία συγκεκριμένη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

Η  κάμερα οπισθοπορειας που κατά την όπισθεν , εφοδιασμένη με park pilot απεικονίζει την περιοχή πίσω από το όχημα στην οθόνη του συστήματος infotainment, διευκολύνοντας τη διαδικασία στάθμευσης, ενώ  οταν επιλέγετε όπισθεν, το σύστημα προβάλλει την περιοχή γύρω από το όχημα ως μία πανοραμική απεικόνιση 3600.

Ο προσαρμοζομενος πρόσθιος φωτισμός  που προσφέρει μεταβλητή κατανομή δέσμης φωτός για οδήγηση στη πόλη, σε επαρχιακούς δρόμους και στον αυτοκινητόδρομο. 

Τέλος   υπάρχουν ακόμη  και ανεξάρτητες λειτουργίες για δυναμικό φωτισμό στροφής, φωτισμό διασταυρώσεων και αντίξοων καιρικών συνθηκών. Η υποβοήθηση μεγάλης σκάλας φώτων (high-beam assist) αυτόματα αλλάζει σε μεσαία σκάλα για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί των προπορευόμενων ή αντίθετα διερχόμενων οχημάτων. Τέλος η ρύθμιση της εμβέλειας των προβολέων γίνεται αυτόματα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το μεγάλο γερμανικό εργοστάσιο ανοίγει μια νέα εποχή και βλέπει το μέλλον, προσφέροντας πρωτοπόρες λύσεις και δυνατότητες του αύριο. Το νέο HYBRID 4 είναι ένα ευφυές και ιδιαίτερα προηγμένο τεχνολογικά όχημα, που αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση προσφέροντας πέρα από οτιδήποτε άλλο ασφάλεια και οικονομία 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ