Ποια αυτοκίνητα μπαίνουν κάθε μέρα ελεύθερα στον Δακτύλιο; -Τι ισχύει για βενζίνη, diesel, υγραέριο και φυσικό αέριο

Ποια αυτοκίνητα μπαίνουν κάθε μέρα ελεύθερα στον Δακτύλιο; -Τι ισχύει για βενζίνη, diesel, υγραέριο και φυσικό αέριο

Το μέτρο του Δακτυλίου δεν «αγγίζει» ορισμένα αυτοκίνητα, τα οποία μπορούν να εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας σε καθημερινή βάση ελεύθερα.

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, το μέτρο του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, επιφέροντας περιορισμούς στην κυκλοφορία των ΙΧ.

Ειδικότερα, τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες κατηγορίες οχημάτων που εξαιρούνται από το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας και ως εκ τούτου μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα, καθημερινά στον Δακτύλιο.

Ποια μπαίνουν ελεύθερα στον Δακτύλιο

  • Τα εκ κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τα εκ κατασκευής υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Όλα τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (σε κύκλο NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.
  • Όλα τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν CO2 λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (σε κύκλο WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.
  • Αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής, που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.
  • Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α), οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.
  • Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της Xώρας για τις πρώτες 40 ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.
  • Αυτοκίνητα ιατρών, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή μη για τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι, το Άτομο Με Αναπηρία, θα είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ)

Παράλληλα, η ΚΥΑ αναφέρει και κάποια άλλα αυτοκίνητα που εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας εντός του Δακτυλίου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες οχημάτων αναλυτικά εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δακτύλιος ισχύει ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 – 20:00 και την Παρασκευή από 07:00 – 15:00.

Όσοι εισέρχονται παράτυπα εντός του Δακτυλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ