Αγωνία για νέο προσφυγικό κύμα από Νίγηρα - Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι ροές μεταναστών

Αγωνία για νέο προσφυγικό κύμα από Νίγηρα - Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι ροές μεταναστών

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών διπλωματικών Αρχών για την κατάσταση στον Νίγηρα, την οποία παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον και η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα των 25.000.000 ενδεχομένως να προκαλέσει νέα προσφυγικά ρεύματα από την περιοχή του Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική, που είναι και η βασική τροφοδότρια προσφυγικών ροών από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Η περιοχή αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο γεωπολιτικές, όπως η διασπορά όπλων με την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, η τρομοκρατία, ο ανταγωνισμός ισχυρών παικτών στην περιοχή, όσο και περιβαλλοντικές, όπως η ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή με την επισιτιστική της διάσταση.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει εκφράσει και πρακτικά τη διαδικασία ενίσχυσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ και τον Νίγηρα, κράτος με βαρύνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, και από το 2021 έχει ορίσει τον Έλληνα πρέσβη στη Σενεγάλη ως ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την περιοχή του Σαχέλ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ