Ανησυχία για τους εκδρομείς: 7ήμερη «καραντίνα» για όσους επιστρέφουν από διακοπές, συστήνουν οι ειδικοί

Ανησυχία για τους εκδρομείς: 7ήμερη «καραντίνα» για όσους επιστρέφουν από διακοπές, συστήνουν οι ειδικοί

Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε έντονα το φαινόμενο της μεταφοράς του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα από νέους που έχουν μόλις επιστρέψει από τις διακοπές τους στα νησιά. Θέλοντας να τονίσουν μάλιστα τη νέα αυτή «εστία» εξάπλωσης της επιδημίας, ο ΕΟΔΥ, στα τελευταία του δελτία σημειώνει από πού προήλθαν στα αστικά κέντρα.

Μάλιστα, χθες, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, καταγράφησαν ακόμη 12 κρούσματα, των οποίων η προέλευση είναι υπό διερεύνηση!

Και όλα αυτά, την ώρα που σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος προς τα νησιά, για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου! Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας (από όπου αναχωρούν τα πλοία για Τήνο) είναι ιδιαίτερα αυξημένη από το πρωί, ενώ έχουν μπει και έξτρα δρομολόγια. Παρά το γεγονός ότι σε κάποια νησιά ισχύει το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τη νύχτα, τα φαινόμενα συνωστισμού, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο, δεν ελλείπουν στους ανοιχτούς χώρους, κατά τις ώρες της απαγόρευσης. Εξτρα ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παρότι έχουν απαγορευτεί οι λιτανείες, υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα αποφευχθεί ο συνωστισμός, ιδίως σε μεγάλες εκκλησίες που γιορτάζουν αύριο, όπως στην Τήνο.

Θέλοντας να κρούσουν ένα έξτρα καμπανάκι κινδύνου οι επιστήμονες, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αλλά και ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, προτρέπουν τον κόσμο, ιδιαίτερα τους νέους, να μπαίνουν σε μια άτυπη 7ήμερη.... καραντίνα κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές τους στα νησιά. Ο κ. Εξαδάκτυλος συστήνει ειδικά στους νέους να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό». Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές, θα πρέπει να φορά μάσκα για τουλάχιστον 7 μέρες.

Σύψας: Σε 7ήμερη καραντίνα όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους 

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι' αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ημερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Δειγματοληπτικά τεστ στους εκδρομείς που επιστρέφουν σε Πειραιά και Ραφήνα, από την Περιφέρεια την Κυριακή

Εντωμεταξύ, εντολή για άμεσο επιδημιολογικό, δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες έδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Πρόκειται για μια ειδική δράση της Περιφέρειας Αττικής στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS