Διπλωματικές πηγές: Η Συνθήκη της Λωζάνης χάραξε τη συνοριακή γραμμή

Διπλωματικές πηγές: Η Συνθήκη της Λωζάνης χάραξε τη συνοριακή γραμμή

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Την παραπάνω δήλωση έκαναν ελληνικές δπλωματικές πηγές, ως απάντηση στην απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία περιέχει ασύστολα ψέματα.

Η απαράδεκτη τουρκική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 15 Απριλίου του 2020 η Ελλάδα ενημέρωσε το Υπουργείο μας για την κατασκευή ενός φράχτη στην ‘περιοχή των Φερών’, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο μετέφερε αίτημα ζητώντας από την ελληνική πλευρά να κοινοποιήσει τις σχετικές συντεταγμένες της περιοχή όπου θα γίνει η κατασκευή και προτείνοντας να συγκληθεί μία κοινή διασυνοριακή επιτροπή προκείμενου να διασφαλιστεί ότι η εδαφική περιοχή δεν θα παραβιαστεί.

Μετεφέρθη επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών καθώς η κοίτη του ποταμού Εβρου που αποτελεί τα φυσικά σύνορά μας προς την Ελλάδα από το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά από φυσικούς και τεχνητούς λόγους και έτσι δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή συμβατές με τη συμφωνία του 1926.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις για συνεργασία , η Ελλάδα ξεκίνησε εδαφικές εργασίες στις 13 Μαΐου και παραβίασε την εδαφική μας περιοχή. Η παραβίαση αυτή απαντήθηκε από τις αρμόδιες αρχές με τα απαραίτητα μέτρα.

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί εάν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών λάβουν χώρα.

Τετελεσμένα στα σύνορά μας δεν θα γίνουν ανεκτά υπό οιεσδήποτε συνθήκες”.

Νωρίτερα, καμιά ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, αναφέρει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για διασπορά fake news.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στο θέμα που έχει προκύψει και απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε και με ανάρτησή του στο twitter o N. Δένδιας κάνοντας λόγο για «συμπόρευση ανευθυνότητας και γελοιότητας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS