Κόκκινος συναγερμός: Ανησυχία μετά τα 262 νέα κρούσματα – Σκέψεις για νέα μέτρα

Κόκκινος συναγερμός: Ανησυχία μετά τα 262 νέα κρούσματα – Σκέψεις για νέα μέτρα

Τα 262 κρούσματα έχουν θορυβήσει περισσότερο από ποτέ τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι τονίζουν πως άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, θα συζητηθούν νέα μέτρα με το σενάριο να υπάρχει περιορισμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, να μπαίνει στο τραπέζι.

Η εξέλιξη προκάλεσε νέα συζήτηση για την λήψη περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι 4 στα 10 κρούσματα αφορούν  άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κοροναϊού.

Ειδικοί και αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευκολία μετάδοσης του κοροναϊού και απευθύνουν δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων, ενώ στέκονται ιδιαίτερα, στο γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια.

«Εξετάζεται να μπει όριο στις παρέες»

Παράλληλα, προετοιμάζουν για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα συζητηθούν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πιθανόν σήμερα ή αύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατο όριο πχ για μια παρέα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες -ειδικά στους νέους- να τηρήσουν τα μέτρα.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» τόνισε μιλώντας στον Σκάι.«Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει. Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή και μπορεί να εκτραπούν τα πράγματα. Φοβόμαστε πως όταν επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αυτοί που παραθέριζαν στα νησιά θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι» ανέφερε.

Νέα μέτρα και στα αεροδρόμια

Επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τίθενται και στα αεροδρόμια και τις πτήσεις από το εξωτερικό στην χώρα. Μετά το μέτρο του περιορισμού των πτήσεων από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία (πτήσεις μόνο προς στο «Ελ. Βενιζέλος») και την αναστολή πτήσεων από την Τουρκία, ήρθε νέα Notam με την οποία παρατείνεται η οδηγία που επιτρέπει την είσοδο σε όσους ταξιδεύουν από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα, μόνο με την διενέργεια αρνητικού τεστ ως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

Επίσης, η υποχρέωση τεστ κορωνοϊού πριν την άφιξη στην Ελλάδα, επεκτείνεται σε επτά ακόμη χώρες: τις Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, με εξαίρεση τη λίστα των 11 χωρών στις οποίες επιτρέπεται το ταξίδι. Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ ως τις 31 Αυγούστου και ώρα 23:59.

Στο τραπέζι η γενικευμένη χρήση μάσκας

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, ανέφερε ότι όλοι θα πρέπει να αισθανθούν την ατομική και κοινωνική ευθύνη που φέρουν, τόσο απέναντι στον εαυτού τους, όσο και απέναντι στην κοινωνία, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

«Το θέμα είναι αν είμαστε κατάλληλοι να σταθούμε αντάξιοι της περίστασης και να σώσουμε συνανθρώπους μας».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού.

«Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού».

Είμαστε στο δεύτερο κύμα

Η κ. Λινού σημείωσε ότι τα κρούσματα που έχουμε καθημερινά, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, ενώ εξέφρασε φόβους ότι αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κάποιες περιπτώσεις θα είναι σοβαρές.

«Είμαστε στο δεύτερο κύμα και το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ήδη αρκετούς διασωληνωμένους και αυτοί θα αυξηθούν».

Ως αποτέλεσμα της αύξησης εισαγωγών στις ΜΕΘ, αρκετοί είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

«Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και κάποια θα είναι σοβαρά και πλέον θα χάσουμε πλήρως τον έλεγχο».

Στα 36 έτη ο ΜΟ νοσούντων

Στα 36 έτη έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, κάτι που σημαίνει ότι οι μισοί είναι νεότεροι από αυτήν την ηλικία.

Το γεγονός αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, «που με την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και πολύ αυστηρά μέτρα τα κατάφεραν».

«Δεν φταίνε οι νέοι, το πρόβλημα είναι ότι η επικοινωνία δεν είναι επαρκής και ίσως και τα μέτρα δεν είναι επαρκή».

Οι εστίες υπερμετάδοσης

Προβληματισμό εντωμεταξύ προκαλούν και οι εικόνες με υπαίθριες συγκεντρώσεις από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ).

Από  μια συναυλία – φέρεται να προκλήθηκε η συρροή κρουσμάτων (36 τον αριθμό) σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο μετάδοσης του ιού μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική.

Σε επταήμερη καραντίνα ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Μετά τον εντοπισμό των 36 νέων κρουσμάτων κοροναϊού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας

Αρχικά, διαγνώστηκαν με κοροναϊό εφτά ηλικιωμένοι, από 80 έως 92 ετών. Ακολούθησαν τεστ σε όλους όσοι διέμεναν και εργάζονταν στο γηροκομείο, 120 άτομα. Όπως διαπιστώθηκε, τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής 36, 33 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι.

Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε υπό πλήρη καραντίνα εφτά ημερών, με όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των ηλικιωμένων και του προσωπικού. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους

Υπενθυμίζεται ότι  τον ιό μετέφερε στον οίκο ευγηρίας εργαζόμενος που είχε έρθει σε επαφή με φίλο του που ήταν σε μια συναυλία στη Χαλκιδική και διαγνώστηκε θετικός.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα -Μαύρη πρωτιά Αττικής και Θεσσαλονίκης

Το «καμπανάκι» για την Αττική έχει χτυπήσει εδώ και μέρες καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλονίκη μετράει 85 νοσούντες, εκ των οποίων οι 36 εντοπίζονται στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Αναλυτικότερα:

22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,

3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,

1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,

1 κρούσμα στην  Π.Ε Κορίνθου,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

5 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας,

1 κρούσμα  στην Π.Ε. Λασιθίου,

11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.

 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,

1 κρούσμα στην  Π.Ε. Πρεβέζης,

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,

8 κρούσματα  στην Π.Ε Χαλκιδικής

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS