Κορωνοϊός: 17 νεκροί, 71 νέα κρούσματα, συνολικά 695

Κορωνοϊός: 17 νεκροί, 71 νέα κρούσματα, συνολικά 695

Στα 71 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 695, όπως ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 114 εκ των οποίων 35 είναι διασωληνωμένοι.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, όλοι άνδρες εκτός από μία γυναίκα, με το 74% αυτών να έχει υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα έχει αυξηθεί φθάνοντας τους 17.

Από το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, το 56% είναι άνδρες, ενώ το 25% άνω των 65 ετών.

Τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα καταγράφονται σε 28 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, με τα περισσότερα στην Αττική.

Τα κρούσματα κοροναϊού παγκοσμίως, σε 193 χώρες, ξεπερνούν τις 358.000, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού, με την Ευρώπη να παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Εως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στην Ελλάδα

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα περίπου 8 έως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στη χώρα μας από τον κοροναϊό.

Όχι στην χαλάρωση των μέτρων

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής των αυστηρών μέτρων γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με κάποιους πολίτες να αντιδρούν.

Την αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να χαλαρώσουν τα μέτρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του «αν είχαμε μαγικό ραβδί να σταματούσαμε τον έναν από τον άλλο στα δύο μέτρα» για δύο εβδομάδες η εξάπλωση του ιού θα σταματούσε.

Κικίλιας: Όσες προσλήψεις χρειαστούν στο σύστημα υγείας – Το ΕΣΥ αντέχει ακόμη

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και τις δυνατότητες του για την αντιμετώπιση της κρίσιμης και έκτακτης αυτής κατάστασης.

«Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του συστήματος υγείας. Παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ, εμείς προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα 650 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΘ».

Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του συστήματος υγείας, ξεχωριστή αναφορά έκανε στις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία επαναλαμβάνοντας την δέσμευση του πρωθυπουργού «θα γίνουν όσες χρειαστεί».
Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού παρουσίασε ο Υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια συνολικά 2158 κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες στη χώρα για τους ασθενείς του κοροναϊού.

«Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ. Όμως πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κοροναϊό», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας μιλώντας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, σημείωσε πως από τον Ιανουάριο «ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας»

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, τόνισε ότι «προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ, οργανώθηκε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για τον νέο κοροναϊό» και πρόσθεσε: «Τα δεδομένα τίθενται σε καθημερινή βάση υπόψιν της ειδικής επιτροπής λοιμοξιολόγων».

Όπως τόνισε: «Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με Covid-19. Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε επίσης πως Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελευσίνα επιστρατεύονται ώστε εκεί να νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τόσο τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό, τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα νωρίτερα από άλλες χώρες».

Χαρδαλιάς: Όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα, τόσο λιγότερο θα κρατήσουν

Διευκρινίσεις και «διορθωτικές» παρεμβάσεις για το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κοροναϊού έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, ο Νίκος Χρδαλιάς τόνισε πως «όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα, τόσο λιγότερο θα κρατήσουν» και ανακοίνωσε μια σειρά διευκρινίσεων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

– Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

– Εργαζόμενος που δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή α’ βαθμού, ο εργοδότης θα πιστοποιεί τις ώρες μετακινήσεις.

– Στους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση εργοδότη και το είδος το ρεπορτάζ που καλύπτει.

– Στους οδηγούς φορτηγών απαιτείται δελτίο εργοδότη, δελτίο αποστολής

– Για mini bus πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων

– Οι διανομείς χρειάζονται ημερήσιο δελτίο αποστολής και βεβαίωση εργοδότη

– Στα ταξί επιβαίνει ένας πελάτης, αλλά σε περίπτωση ασθενή, με σχετικό έγγραφο, μπορεί να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο

– Για τα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση ανηλίκων, επιτρέπεται ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα

– Δύο επιβάτες ανά όχημα επιτρέπεται μετάβαση σε τελετή, εκτός αν υπάρχει συγγενής α’ βαθμού και επιτρέπονται τρεις

– Οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη

– Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους

– Αγρότες, κτηνοτρόφοι και όλοι αυτοαπασχολούμενοι να φέρουν βεβαίωση τύπου Α με όλα τα στοιχεία

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS