Κρήτη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία, πλημμύρες στο Οροπέδιο Λασιθίου

Κρήτη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία, πλημμύρες στο Οροπέδιο Λασιθίου

Δυναμικό «παρών» εξακολουθεί να δίνει η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» στην Κρήτη, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση στους δρόμους λόγω καταπτώσεων βράχων και δέντρων που κόβονται από τους ανέμους.

Πλημμυρισμένο είναι τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου στο Οροπέδιο του Λασιθίου.

Πάντως, σύμφωνα με το cretalive.gr, οι υπηρεσίες είναι επί ποδός και οι επεμβάσεις είναι άμεσες σε προβλήματα που ανακύπτουν.

Στις 04.10, προσωπικό του Δήμου και της ΕΛΑΣ τοποθέτησαν ειδική σήμανση για την εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου στον κάμπο του οροπεδίου Λασιθίου λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έχει σωρευθεί, καθώς λιώνει το χιόνι. Η απαγόρευση εισόδου στον κάμπο είναι σε ισχύ και σήμερα.

Όπως είπε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, το επίπεδο του νερού ανεβαίνει συνεχώς, ενώ το φαινόμενο - που εξελίσσεται επικίνδυνα - έχει μπει στο μικροσκόπιο. Πάντως όπως διευκρίνισε, η επικοινωνία των οικισμών γίνεται περιφερειακά. Χιονόνερο πέφτει αυτή την ώρα στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου κυριαρχεί και η ομίχλη, ενώ δύσκολο αναμένεται το 24ωρο που ακολουθεί για τα χωριά: Άγιος Χαράλαμπος, Κάτω Μετόχι, Τζερμιάδων, Πινακιανό, Μαρμακέτο.

Η βροχόπτωση στο Ηράκλειο συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ήδη από χθες έχουν ντυθεί στα λευκά ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Προβλήματα καταγράφονταi και στην ηλεκτροδόtηση, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται στο πόδι.

Σύμφωνα με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, οι ισχυροί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως τόνισε λόγω των ανέμων καταγράφονται κοπές δέντρων και αποκολλήσεις βράχων, ως αποτέλεσμα και του μεγάλου όγκου νερού που δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει το έδαφος.

Ο κ. Λαγουδάκης απηύθυνε κάλεσμα, μάλιστα, προς τους πολίτες, ως την Πέμπτη να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από δέντρα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν να υποστούν φθορές τα οχήματα από ενδεχόμενη πτώση δέντρου.

Τον κίνδυνο από ενδεχόμενες νέες καταρρεύσεις παλιών κτισμάτων επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευαγγελισμού του δήμου Μινωά Πεδιάδος, Μηνάς Ανδρεαδάκης. Μετά την κατάρρευση, σε δύο φάσεις, του παλιού οικήματος Μιχ.Μπελά στην γειτονιά Καριώτη, ο κ. Ανδρεαδάκης κρούει καμπανάκι προς όλους να μη διέρχονται από τη γειτονιά, όπου βρίσκεται πλήθος ετοιμόρροπων κτισμάτων.

Παράλληλα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ετοιμόρροπων, στην περιοχή, καλώντας τους να φροντίσουν άμεσα τα κτίσματα για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Τα Χανιά ήταν από τις πόλεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κακοκαιρίας με πολλές περιοχές του Νομού, να πνίγονται από τις έντονες βροχοπτώσεις, συγκεντρώνοντας έτσι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Σε λίμνη μετατράπηκε, χθες, το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, με τα κύματα να φτάνουν μέχρι και τα καταστήματα, μην επιτρέποντας σε κανένα να περάσει από το παραλιακό μέτωπο.

Παράλληλα, σε δύο σημεία του Νομού Λασιθίου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων: στο δρόμο Καλου Χωριού - Πρίνας και στην έξοδο του οικισμού Ανατολής του Δήμου Ιεράπετρας, προς τον οικισμό της Καλαμαύκας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS