Σεισμός 5,7R ανοιχτά της Μεσσηνίας -«Είναι στο ελληνικό τόξο», «παρακολουθούμε με προσοχή», λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,7R ανοιχτά της Μεσσηνίας -«Είναι στο ελληνικό τόξο», «παρακολουθούμε με προσοχή», λένε οι σεισμολόγοι

Αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός που σημειώθηκε στις 9:12 το πρωί στο Ιόνιο, ανοιχτά της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα των Φιλιατρών. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό πρόκειται για έναν σεισμό 5,7 Ρίχτερ που ακολουθήθηκε από μετασεισμούς

Αρχικά τόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όσο και το Ευρωμεσογειακό έδιναν διπλό σεισμό, μια διπλή σεισμική δόνηση ανοιχτά της Μεσσηνίας της τάξης των 5,7 Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού. Ωστόσο στη συνέχεια ο σεισμός παρουσιάστηκε σαν ένας.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο σφάλμα του συστήματος η καταγραφή διπλού σεισμού με διαφορά λίγων δευτερολέπτων και ότι πιθανότατα πρόκειται για έναν σεισμό, αλλά αυτό θα φανεί στη συνέχεια με τη σχετική μελέτη που θα γίνει.

Σε ότι αφορά στο επίκεντρο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δίνει το επίκεντρο της δόνησης 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων και το ευρωμεσογειακό 36 χλμ. δυτικά των Φιλιατρών.

Δήμαρχος Πύργου: Μας θυμήθηκε ο εγκέλαδος μετά από 21 χρόνια

«Μετά από 21 χρόνια μας θυμήθηκε πάλι ο εγκέλαδος, με δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις οι οποίες ήταν συνεχόμενες, δίδυμες, συνεχόμενες. Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται προσοχή, δεν έχουμε μηνύματα για ζημιές ή τραυματισμούς, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη έχουν δοθεί οδηγίες για τα σχολεία και το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί. Δεν έχουμε κανένα μήνυμα για ζημιές», ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου μιλώντας στο Action 24.

Οπως είπε τα παιδιά μένουν στα προαύλια των σχολείων, συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο σεισμός σαν αίσθηση ήταν πολύ ισχυρός.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός

«Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι δύο σεισμοί με μικρή διαφορά στο χρόνο νομίζω ότι είναι σφάλμα», είπε αρχικά ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην αρχική διπλή καταγραφή του σεισμού.

Σε ότι αφορά τον σεισμό ανέφερε ότι δεν δείχνει η δραστηριότητα να προκαλεί ανησυχία:

«Ευτυχώς βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Είναι επιφανειακός σεισμός στα 20 χλμ. Και έχουμε δύο μετασεισμούς με μεγέθη 2,9 και 4,5 Ρίχτερ.

Είναι νωρίς να πούμε αν ο κύριος σεισμός ήταν τα 5,7 Ρίχτερ, θα δούμε αν πρόκειται για έναν ή δύο σεισμούς. Αν είναι ένας ο σεισμός πρέπει να δούμε ποιο είναι το σφάλμα του συστήματος που έδωσε αυτή την εικόνα. Υπάρχει η μετασεισμική ακολουθία και πρέπει να την παρακολουθήσουμε. Η περιοχή έχει ψηλή σεισμικότητα, κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε την εξέλιξη που θα έχει το φαινόμενο.

Σε ότι αφορά στην πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Οχι ιδιαίτερα, το 2018 είχε κάνει 6,8 κατά συνέπεια δεν είμαι βέβαιος ότι οδεύουμε και πάλι προς έναν μεγάλο σεισμό. Δεν το θεωρώ πολύ πιθανό».

Λέκκας: Είναι πάνω στο ελληνικό τόξο ο σεισμός

Ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ λέγοντας ότι ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία, στην Κεφαλονιά, στην Μεσσηνία, στην Αρκαδία ακόμη και στο Αγρίνιο.

«Ο σεισμός έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά και δεν συνδέεται με ρήγματα που κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό. Ο σεισμός αυτός δεν έχει επηρεάσει σε αρνητικό επίπεδο την Πελοπόννησο, βέβαια υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στις Στροφάδες έχουν σημειωθεί κάποιες μικροζημιές στο μοναστήρι που υπάρχει εκεί. Δεν υπάρχει όμως θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ