Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, οι κινήσεις της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση -Αύριο η συνάντηση με Μητσοτάκη

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, οι κινήσεις της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση -Αύριο η συνάντηση με Μητσοτάκη

Εν αναμονή της συνάντησης που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, ενώ προχωρούν σε συμβολικές κινητοποιήσεις δείχνοντας πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω στα αιτήματά τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναζητά τη βέλτιστη λύση προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα των αγροτών, χωρίς όμως να εκτροχιαστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως ο υο οικονομικό επιτελείο έχει αναλάβει να «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να βρεθούν πόροι που μπορούν να κατευθυνθούν προς την στήριξη του αγροτικού κόσμου με στόχο, όπως τον καθόρισε ο κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Την Τρίτη στο Μαξίμου η 15μελης επιτροπή των αγροτών

Την Τρίτης στις 12 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την επιτροπή των αγροτών, η οποία θα αποτελείται από 15 μέλη. Ειδικότερα, 6 από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο.

Η επιστροφή των 82 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΦΚ

Το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης παραμένει η επιστροφή 82 εκατ. ευρώ στους αγρότες από την κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 όπως έχει ανακοινώσει η πρωθυπουργός.
Μάλιστα η κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον στήριξη στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel μέσω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Μέτρο που είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί με πόρους που δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ μπορεί να συμβάλουν και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους

Ο κ. Μητσοτάκης με δήλωση του στην Real News ξεκαθαρίζει ότι «τα  δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν. Μπορούμε να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ».
«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους που δημιουργεί η ελληνική οικονομία για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να μην νιώθουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν διαδηλώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ ότι αδικούνται. Πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, έχουμε σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες ενισχύσεις σε βάθος χρόνου και κυρίως για το 2025, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς. Ειδικά όσον αφορά το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι καταργείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΕΦΚ και δεν είναι απίθανο να συμφωνηθεί μία μονιμότερη πρόβλεψη, που όμως θα έχει ισχύ από το 2025.

Τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών σήμερα

Την ίδια στιγμή πάντως οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους και προχωρούν σε συμβολικές κινητοποιήσεις περιμένοντας το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους.
Σήμερα αγρότες θα προχωρήσουν στο κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας-Θεσσαλονίκης από τις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα. «Παραμένουμε σε θέση μάχης ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Μετά το κλείσιμο του δρόμου θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο μπλόκο ώστε να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τον εμπορικό κόσμο και όλη την τοπική κοινωνία να συμπαρασταθούν και να ενισχύσουν τον αγώνα των αγροτών. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Σε στάση αναμονής και οι αγρότες της ΠΕ Κοζάνης που από χθες το απόγευμα έφτασαν από τον κόμβο των Κοίλων στο κτίριο της Περιφερειακής Αρχής στην ΖΕΠ. Εβδομήντα περίπου τρακτέρ παρατάχθηκαν με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους να μεταφέρουν πλέον το μπλόκο των Κοίλων στην περιφέρεια. Οι αγρότες τονίζουν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα σκληρύνουν την στάση τους και θα προχωρήσουν ακόμη και σε κατάληψη της περιφέρειας.

Παράλληλα αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα από τις 12:00 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η κοινή επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ