Σύψας: Πιθανά νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα – Στο τραπέζι η επιστροφή των SMS τοπικά

Σύψας: Πιθανά νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα – Στο τραπέζι η επιστροφή των SMS τοπικά

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με όσα είπε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο λοιμωξιολόγος, καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνων, Νικόλαος Σύψας. Ποιοι αριθμοί θα πρέπει να μας θορυβήσουν περισσότερο, τι θα γίνει με τα σχολεία.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος οι ταξιδιώτες να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, σύμφωνα με τον κ. Σύψα που συμβούλεψε όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να θέσουν τον εαυτό τους σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».

Τονίζοντας ότι οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία». «Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».

Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων, ανέφερε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», τόνισε.

«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη».

Ανησυχητική εξέλιξη είναι η ύπαρξη κρουσμάτων σε κλειστές δομές

«Είναι αρνητική εξέλιξη η διασπορά σε κλεισές δομές γιατί εκεί υπάρχει υπερμετάδοση. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη. Παρατηρούμε επίσης ενδοιατρικές διασπορές. Πλέον γίνεται έλεγχος σε όλους τους γιατρούς που γυρνούν από τις διακοπές τους, πειν αναλάβουν υπηρεσία».

Παρέμβαση στην κουβέντα έκανε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος που αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενδεχομένως θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

«Ακόμα και αν δεν δυσκολέψουν τα πράγματα, υπάρχει πρόταση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σχολεία να ανοίξουν εκ περιτροπής ή εξ' αποστάσεως τα σχολεία», σημείωσε.

Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι υπάρχει η Γ' Λυκείου, με τους μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλούνται να δόσουν πανελλαδικές έχοντας διδαχθεί την ίδια ύλη.

«Πρέπει να καλυφθεί το έξοδο με τις μάσκες, εφόσον είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας τις ελλείψεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς κάτω από ειδικές συνθήκες.

«Τα τεχνικά είναι ζητήτημα του Υπ. Παιδείας», απάντησε ο κ. Σύψας.

 

Σενάρια για νέα μέτρα

«Θα υπάρξει κάποια πρόταση για τα άτομα που θα επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένα ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν έχει σημασία να ζητάμε συνεχώς από την πολιτεία να αστυνομεύει τον πολίτη, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον κίνδυνο».

«Περιμένουμε οι πολίτες να κάνουν το καθήκον τους», υπογράμμισε «Τα σενάρια θα είναι εφιαλτικά, το σύστημα υγείας θα πιεστεί», ανέφερε ερωτηθείς για μια πιθανή αρνητική εξέλιξη.

Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές Αυγούστου, θα αποδόσουν και θα έχουμε σταθεροποίηση της επιδημίας».

Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS