Το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» χτυπά και στην Ελλάδα - Η ρουτίνα και το σύστημα συνηθειών του εγκεφάλου

Το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» χτυπά και στην Ελλάδα - Η ρουτίνα και το σύστημα συνηθειών του εγκεφάλου

Σοκαρισμένη η Ελλάδα προσπαθεί να συνέλθει από τον θάνατο του βρέφους στην Άρτα και να συνειδητοποιήσει τον απίστευτο τρόπο με τον οποίο έφυγε από τη ζωή.

Για τα ελληνικά δεδομένα, τέτοιου είδους περιστατικά είναι σπάνια, όμως, στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ΗΠΑ η συχνότητα ανάλογων συμβάντων έχει δημιουργήσει διάφορες θεωρίες με γνωστή αυτή του «συνδρόμου του ξεχασμένου μωρού» (forgotten baby syndrome).

«Είναι όταν ο γονιός χάνει εντελώς την επίγνωση ότι το παιδί βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. Είναι το σύστημα συνήθειας του εγκεφάλου μας. Μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε», λέει ο Ντέιβιντ Ντάιαμοντ, καθηγητής Ψυχολογίας, Μοριακής Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Ο ειδικός εξηγεί ότι όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ του «συστήματος μνήμης συνήθειας» και του «συστήματος μελλοντικής μνήμης» του εγκεφάλου και το «σύστημα μνήμης συνήθειας» υπερισχύει, τότε μπορεί να εμφανιστεί το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού». Για παράδειγμα, όταν οι γονείς πάνε στη δουλειά τους και ξεχνούν να αφήσουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως δεν αποτελεί τμήμα της ρουτίνας τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα επεισόδια αφορούν ενήλικες που έχουν σώας τας φρένας, με τις ψυχικές και γνωστικές τους λειτουργίες να είναι απολύτως φυσιολογικές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ