ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: «Οι συγγενείς των θυμάτων είναι εξοργισμένοι με τις αποκαλύψεις», λέει ο δικηγόρος τους

Για τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 και τους χειρισμούς των αρμοδίων εκείνης της περιόδου μίλησε ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Αντώνης Φούσας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Action24 τόνισε πως «οι συγγενείς των θυμάτων είναι εξοργισμένοι, με όσα αποκαλύπτονται, θεωρώντας αυτές τις ενέργειες εγκληματικές», ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι θέλουν πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων».

 

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων αδικημάτων υπευθύνων, επισήμανε πως «αξίωση των συγγενών είναι να μην γίνει παραγραφή», σημειώνοντας ότι το χρονικό διάστημα της μη παραγραφής ισχύει για πέντε έτη, με δυνατότητα παράτασης έως ακόμη τρία έτη.

Εξήγησε δε ότι «μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν τελειώσει οι απολογίες». «Στέκομαι στο δημοσίευμα της Καθημερινής και μάλιστα αύριο θα έχω στα χέρια μου και το σχετικό στικάκι, όπου υπάρχουν αυτές οι συνομιλίες. Από αυτά που είδαμε ότι δημοσιεύτηκαν, σαφέστατα υπάρχουν στοιχεία ποινικών αδικημάτων, όπως π.χ. παρακώλυσης του έργου πραγματογνώμονα», είπε ο κ. Φούσας ενώ πρόσθεσε ότι «ιδίως μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα κατάχρησης εξουσίας. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, όπως επίσης μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουμε ηθική αυτουργία σε απόπειρα παράβασης καθήκοντος».

Ωστόσο, επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Briefing» ότι «όλα αυτά θα έχουν βάση εφόσον μελετηθεί το σύνολο των στοιχείων».
Ακόμα, αναφερόμενος στο αν οι ευθύνες προεκτείνονται και σε πολιτικά πρόσωπα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην πρώην υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι «αν η κ. Γεροβασίλη είπε, ή δεν είπε, όσα ανέφερε (στο ηχητικό) ο τότε αρχηγός, είναι ένα θέμα το οποίο πράγματι θα πρέπει να ερευνήσει η δικαιοσύνη», σημειώνοντας «εγώ δεν έχω στοιχεία για τον διάλογο αυτό που έγινε ή δεν έγινε μεταξύ των δύο στελεχών της πυροσβεστικής».

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε για τις εξηγήσεις που έδωσε η πρώην υπουργός, απάντησε «αν όλα όσα λέει είναι αλήθεια, με καλύπτουν. Αν όμως δεν είναι αλήθεια και αυτό είναι έργο του τότε αρχηγού να μιλήσει με ειλικρίνεια αν πήρε ή δεν πήρε εντολή. Έχουμε μια διαφορετική τοποθέτηση του τότε αρχηγού, διορισμένου επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, ο οποίος με σαφήνεια τα λέει, και έχουμε και την υπουργό, η οποία τα αρνείται» και συμπλήρωσε «είναι έργο της δικαιοσύνης να το ερευνήσει και να δει τι έχει συμβεί».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS