«Υγειονομική βόμβα το στάσιμο νερό στη Θεσσαλία» - Μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες - «Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα»

«Υγειονομική βόμβα το στάσιμο νερό στη Θεσσαλία» - Μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες - «Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα»


Τον κώδωνα του κινδύνου για το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές από την κακοκαιρία «Daniel» έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το νερό που έχει λιμνάσει δεν είναι πόσιμο και προκαλεί ασθένειες.

Συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη είπε: «Το νερό έχει μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, αλλά και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για απλά πράγματα, ούτε για να πλύνουμε τα δόντια μας, ούτε για να πλύνουμε τα τρόφιμα. Πρέπει οι πλημμυροπαθείς να εφοδιαστούν με νερό».

«Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα, οξεία ηπατίτιδα. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να το καταλάβουν» πρόσθεσε. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε επίσης πως «κάτω από αυτά τα νερά μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Όλα αυτά είναι βόμβα, μακριά από αυτό το νερό, δεν το αγγίζουμε και για τα πιο απλά πράγματα».

Κλείνοντας, η κ. Παγώνη προχώρησε στην εκτίμηση πως από το στάσιμο νερό θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου «και χρειάζεται προσοχή». Μέχρι να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού, οι πολίτες -σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας- θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, ενώ τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα νερά ή που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες θα πρέπει να πεταχτούν.

Στο μεταξύ, πόσιμο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, είναι το νερό στα Τρίκαλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Τρικάλων.

Όπως τονίζεται από τη δημοτική επιχείρηση, στο δήμο Τρικκαίων γίνονται καθημερινά μετρήσεις ποιότητας νερού στο πιστοποιημένο εργαστήριο της ΔΕΥΑΤ. Τόσο στις σημερινές (σ.σ.: 10.09.2023) μετρήσεις στο κεντρικό αντλιοστάσιο όσο και σε όλες τις προηγούμενες, το νερό παραμένει πόσιμο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι καταναλωτές, βεβαίως, μπορούν να πραγματοποιούν τακτικό καθαρισμό των «τοπικών διατάξεων» που πιθανώς υπάρχουν σε σπίτια (δηλαδή φίλτρα, σήτες σε βρύσες), για ακόμη καλύτερη ποιότητα πόσιμου νερού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Χρειάζεται προσοχή

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους στις πλημμυρισμένες περιοχές. Θα πρέπει να φορούν γαλότσες και να κρατούν ραβδί, ενώ θα πρέπει να μένουν μακριά από αγωγούς λυμάτων και στύλους ηλεκτροδότησης.

«Απομακρύνετε άμεσα τα πτώματα ζώων. Να προλάβουμε την επόμενη καταστροφή, η οποία θα είναι η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών» δήλωσε ο λέκτορας Υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Ντελέζος. Όσον αφορά τον καθαρισμό χώρων, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν γυαλιά και μάσκα προσώπου, όταν χρησιμοποιούν λάστιχο με πίεση. Αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και δεν μπορούν να απολυμανθούν θα πρέπει να απομακρύνονται. Οι ηλεκτρικές συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αφού διαπιστωθεί η ασφάλειά τους από ηλεκτρολόγο.

Ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας είναι μεγάλος, ενώ όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει σωστά τον παιδικό εμβολιασμό είναι πολύ πιθανό να είναι ευαίσθητοι στον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος ενδέχεται να τους μολύνει από τα μολυσμένα νερά. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή αλλεργίας εντός δύο εβδομάδων από την επαφή του με πλημμυρικά λύματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.

«Δερματοπάθειες μπορεί να δούμε, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, κάποιες λοιμώξεις και ενδεχομένως κάποια αναπνευστικά» προειδοποιεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λένα Ρίζα. Η τήρηση των συγκεκριμένων οδηγιών κρίνεται απαραίτητη, καθώς μπορεί τα νερά να έχουν παρασύρει τρωκτικά, ερπετά και διάφορους μικροοργανισμούς.

«Αν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους, οι οποίες αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας και λαμβάνουμε κι εμείς αμέσως την πληροφόρηση και διερευνούμε την αιτιολογία των ασθενειών, προκειμένου να ξέρουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενές αίτιο, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε χθες από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ