Αμφίπολη : Το μυστήριο με την τέταρτη πύλη

anaparastasitafouamfipready

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποκάλυψε πως ο τάφος της Αμφίπολης έχει ακόμη ένα μοναδικό χαρακτηριστικό.
Στον τέταρτο τοίχο του τάφου υπάρχει κάτι που δεν μοιάζει με τους άλλους.

ergasiesesoterikoamfip

Συγκεκριμένα, η τέταρτη πύλη, η οποία βρίσκεται μετά από εκείνη των Σφιγγών και των Καρυάτιδων, δεν βρίσκεται στο κέντρο, είναι κάπως πιο αριστερά και είναι σχεδόν η μισή σε μέγεθος από τις προηγούμενες.

tetartipiliamfipoli

Σε αυτό το θάλαμο και η επιχωμάτωση είναι κατά πολύ λιγότερη, έχει βάθος σχεδόν 3 μέτρα ενώ στους προηγούμενους τα χώματα έφταναν πολύ πιο ψηλά.

kariatidaxitonas

Η κ. Μενδώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 είπε χαρακτηριστικά: «αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα» και συνέχισε «πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό φαίνεται».

mendonigallery

Ωστόσο στο αν μπορεί να οδηγεί η πύλη σε ακόμη μια στοά με μια κλίμακα προς τα κάτω και στη συνέχεια να υπάρχει ο νεκρικός θάλαμος απάντησε:
«Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι φαίνεται πως πάει προς τα κάτω. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Οτιδήποτε άλλο σας πω είναι σκέψεις και σενάρια που γίνονται από το ανασκαφικό επιτελείο. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει».

kariatidapodi3gallery

Μάλιστα, μετά την δήλωση του κ. Τασούλα ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση δεν πρόκειται για τον Τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κ. Μενδώνη είπε ότι: «είναι λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του νεκρού. Ακόμη δεν υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία για να μιλήσουμε για τον ένοικο του Τάφου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου Μνημείου έχουμε ως δεδομένο ότι είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο μνημείο καθώς δεν υπάρχει κάτι παράλληλο. Τα όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι είναι πράγματα πρωτόγνωρα. Είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού. Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS