Αμφίπολη:Το μυστηριώδες γείσο στον τρίτο θάλαμο και τι μπορεί να κρύβει...

amfipoli-aeras

Η απειλή της κατάρρευσης έγινε περισσότερο άμεση στον τρίτο θάλαμο από ό,τι θα μπορούσε να ισχύει στους δύο προηγούμενους και το υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε να υπογραμμίσει τους σχετικούς κινδύνους με τη μέγιστη δυνατή έμφαση.

Μαζί με τις σχετικές ανακοινώσεις το υπουργείο έδωσε και κάποιες φωτογραφίες από τον τρίτο θάλαμο στη δημοσιότητα.

Μία από αυτές, όμως, συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις άλλες. Ρίχνοντας κανείς μία πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να διακρίνει μερικά ενδεχομένως επιπλέον στοιχεία για το τι υπάρχει στο βάθος του τρίτου τοίχου.
Παρατηρώντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία, σύμφωνα με το xronometro.com βλέπει κανείς να δημιουργείται κάτι σαν γείσο, δηλαδή τμήμα της στέγης ενός κτίσματος, τύπου «μαρκίζας», το οποίο προεξέχει και, εκτός από το να διακοσμεί, προστατεύει ανάγλυφες παραστάσεις κ.ά. τα οποία υπάρχουν ενδεχομένως κάτω από αυτό. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, το γείσο αυτό μπορεί να είναι η τέταρτη είσοδος που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο ή να φιλοξενεί κάποιο σημαντικό γλυπτό. Η αγωνία έχει παραταθεί, ωστόσο, μετά τις απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τρίτο θάλαμο, αναμένεται ότι τα μυστικά του λόφου Καστά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένα-ένα.
Πηγή xronometro.com

amfipgeiso

Υπό βροχή οι εργασίες στον τρίτο ταφικό θάλαμο στην Αμφίπολη
Με επιτυχία πέρασαν το τεστ αντοχής τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αμφίπολη εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την περιοχή. Το μνημείο είναι θωρακισμένο με το στέγαστρο μπροστά από τον τύμβο Καστά την ώρα που οι μηχανικοί καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να υποστυλώσουν τον τρίτο ταφικό θάλαμο που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες φθορές.
Τα σενάρια για τον νεκρό του τάφου
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τέσσερις είναι οι πιθανοί νεκροί που έχουν ταφεί στον τύμβο ενώ το τελευταίο σενάριο εμπλέκει τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο τον Δ', ο οποίος δολοφονήθηκε με τη μητέρα του Ρωξάνη και εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν ταφεί μαζί.
Οι άλλοι τρεις πιθανοί «ένοικοι» του τάφου είναι ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, η αδερφή του Μακεδόνα βασιλιά, Κλεοπάτρα ενώ τελευταία διακινείται το σενάριο της μητέρας του Ολυμπιάδας.
Τα σενάρια που θέλουν τον Κάσσανδρο και φυσικά τον ίδιο τον Μεγάλο Αλέξανδρο να είναι θαμμένοι στον τύμβο Καστά δεν θεωρούνται πιθανά αλλά ιστορικοί, όπως ο Σαράντος Καργάκος, δεν τα αποκλείουν. Υπάρχει ασφαλώς και το σενάριο της κατασκευής του μεγαλοπρεπούς αυτού τάφου, με τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες και ότι άλλο βρεθεί ακόμη, για λογαριασμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίς όμως να ετάφη εκεί.

.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ