Η τουριστική ανάπτυξη κατεδάφισε όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία στην χώρα

touristika katalumata

Σαφή οπισθοδρόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που άρχισε να γκρεμίζεται με το πρώτο μεσοπρόθεσμο αλλά αποτελείωσε η κυβέρνηση με τα νομοθετήματα του θερινού τμήματος της βουλής για την πολεοδομική - χωροταξική και δασική νομοθεσία καταγράφει στην 10η ετήσια έκθεση της η WWF Hellas. Η περιβαλλοντική οργάνωση που στάθηκε επικριτική σε όλα τα τελευταία νομοθετήματα της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα υποδοχέα νέων κυρίως τουριστικών υποδομών με σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τουριστικά χωριά που στέλνουν την Ελλάδα ένα βήμα πίσω, προσβάλλουν το φυσικό περιβάλλον και δεν ευνοούν την βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι συντάκτες της πολλές από τις επενδύσεις αυτές επιχορηγούνται με 40% από τον αναπτυξιακό νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο μεγάλες επενδύσεις για τη χώρα όπως εξαγγέλλονται ενώ το γεγονός ότι σχεδιάζονται ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές δημιουργεί ασάφειες ακόμη και στους επενδυτές που όπως αποκαλύπτεται συχνά επικοινωνούν με την Οργάνωση για να τους ερμηνεύσει νόμους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικοδομή είναι υπεράνω κανόνων και περιορισμών, με επενδύσεις άνευ κριτηρίων, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών, φωτογραφικές διατάξεις, κακονομία, απαξίωση θεσμών απροστάτευτα δάση, ευρωπαϊκές καταδίκες της Ελλάδας για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Το μόνο θετικό επίτευγμα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στην πληροφόρηση μέσα από την Διαύγεια, και την ελεύθερη πρόσβαση στα ΦΕΚ, η απόσυρση νομοσχεδίων όπως εκείνο για τον αιγιαλό αλλά και μία σειρά δικαστικών αποφάσεων που δείχνουν ότι η δικαιοσύνη "τιμωρεί" τις μεγάλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον με κυριότερες την απόφαση για την ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου, την απόφαση για το Mall κ.α.

Κατά την περίοδο που καλύπτει η φετινή έκθεση (Ιούλιος 2013 – Ιούνιος 2014) φάνηκε πως η "περιβαλλοντικά ανεμπόδιστη ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρόταγμα, στο οποίο όλα τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη νομοθεσία και τις πολιτικές τους" αναφέρει η WWF.
Οι τομείς που υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα, ώστε να διευκολυνθεί το αναπτυξιακό μοντέλο που περιγράφηκε προηγουμένως, ήταν η δασική νομοθεσία, η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, η «κόκκινη γραμμή» νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η ασφάλεια δικαίου, μέσα από καταιγισμό «φωτογραφικών» διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια για νομιμοποίηση παρανομιών και διευκόλυνση συγκεκριμένων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες καταδίκες, καθώς η ΕΕ την παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εισηγούμενη δυσθεώρητα πρόστιμα. Δεν έλειψαν ούτε οι καταδίκες όπως η πρόσφατη σχετικά με την απαράδεκτη «συγκατοίκηση» του εδώ και χρόνια παράνομου ΧΥΤΑ με τον διεθνώς προστατευόμενο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η χώρα μας μαζί με την Ιταλία βρίσκεται στη 2η θέση (την πρώτη κατέχει η Ισπανία) ανάμεσα στην Ευρώπη των 28, όσον αφορά στον αριθμό παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της οργάνωσης κ. Θεοδότα Νάντσου, «με το τελευταίο αντιδασικό νομοσχέδιο υπήρξε μια σαρωτική αποδόμηση όποιας νομοθεσίας υπήρχε για τα δάση». Υποστήριξε ότι η νέα περιβαλλοντική νομοθεσία προωθεί τη μαύρη ανάπτυξη με έμφαση ενεργειακά στους υδρογονάνθρακες, με την οικοδομή να στρέφεται σε περιοχές φιλέτα της παράκτιας ζώνης με δασική γη, στις οποίες χωροθετούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τουριστική κατοικία, με προτεραιότητα στα έσοδα από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με επιδοτήσεις από τον επενδυτικό νόμο χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια.

Πηγή: newmoney.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ