Θεσσαλονίκης Άνθιμος:"Η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν συνωστισμός αλλά θάνατος

athimosmitropolitisready

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Θεσσαλονίκη η Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτη Ηλία Πυλαίας και κήρυξε το θείο λόγο.

Στο πρώτο μέρος του κηρύγματος του αναφέρθηκε στην Απόδοση της εορτής του Σταυρού και ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή ερμηνεύοντας το νόημα του χωρίου: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω ευατόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι». Μίλησε για τις προϋποθέσεις όσων θέλουν να αποτελούν πιστά τέκνα του Κυρίου, στο σταυρό της δοκιμασίας, τον οποίο κάθε άνθρωπος υπομένει στη ζωή του, αλλά και στη συνέπεια λόγων και πράξεων που απαιτείται για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του σταυρωθέντος Χριστού.

Στο δεύτερο μέρος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα. Περιέγραψε με γλαφυρότητα την καταστροφή της Σμύρνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν συνωστισμός αλλά θάνατος, απανθρωπιά και ό,τι χειρότερο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους». Ακόμη καυτηρίασε τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος μίλησε για δύο κράτη στην πολύπαθη Κύπρο απειλώντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αν δεν λειτουργήσουν όλα τα τζαμιά στην Ελλάδα. Τέλος αναφέρθηκε και στις επιβουλές των Σκοπιανών, οι οποίοι δόλια ζήτησαν να συνδράμουν οικονομικά στις ανασκαφές της Αμφιπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Άνθιμος ευλόγησε την ολοκλήρωση των εργασιών της εξωτερικής αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Προφήτη Ηλία Πυλαίας με την αποκάλυψη της πέτρας στον κυρίως ναό και τη λιθοεπένδυση του εξωνάρθηκα και τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του Ενοριακού Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου «Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης», στο οποίο φυλάσσσονται εικόνες, ιερά σκεύη, επιτάφιος, αντιμήνσια και άλλα ιερά κειμήλια της ιστορικής αυτής ενορίας.

Πηγή: amen.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS