Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια

fylaki-vraxiolakia-gps

Έως το μεσημέρι στις τρεις της 6ης Ιουνίου 2014 πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν σχετική αίτηση συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό ...
για τα «βραχιολάκια» που θα τοποθετούνται στους υπόδικους και κρατούμενους, προκειμένου να μπορούν να εκτίουν την ποινή τους σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η διακήρυξη του δημόσιου διεθνή διαγωνισμού για τα «βραχιολάκια».

Ειδικότερα, αναρτήθηκε η διακήρυξη του κλειστού δημόσιου διεθνή διαγωνισμού με τη διαδικασία του επείγοντος σε δύο φάσεις (Α ́ και Β ́) και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για την ανάθεση του έργου: "πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια". Ο διαγωνισμός είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και το έργο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του 2014 του ΤΑΧΔΙΚ

Υπενθυμίζεται ότι με την προσθήκη στον Ποινικό Κώδικα του άρθρου 110 Β΄ εισάγεται ο θεσμός της απόλυσης καταδίκων υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Σκοπός του θεσμού αυτού είναι να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών από κρατούμενους χωρίς όμως κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Για την ηλεκτρονική επιτήρηση των υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια χρησιμοποιούνται συστήματα που ανιχνεύουν τη γεωγραφική θέση του κρατούμενου (σύστημα «γεω-εντοπισμού») και την αποστέλλουν στο κέντρο ελέγχου.

Η επιτήρηση περιλαμβάνει την παρακολούθηση της παραμονής του κρατούμενου στην κατοικία του και της κίνησής του εκτός αυτής.

Το βραχιολάκι θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου πάνω από τον αστράγαλο και σε περίπτωση που λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν, θα τοποθετείται στον καρπό του χεριού. Η συσκευή θα εκπέμπει διαρκή σήματα στο κέντρο ελέγχου και επιτήρησης με την αναγκαία συχνότητα για την επαρκή παρακολούθηση.

Σε ποιους θα εφαρμοστεί ο νέος θεσμός

Ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για χρονικό διάστημα μέχρι 18 μηνών και θα αφορά:

α) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και εκτίουν αυτήν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής,

β) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού και εκτίουν αυτήν στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής.

γ) έως 100 υποδίκους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους υποδίκους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.

δ) έως 50 υποδίκους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή καταδίκους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται και νοσηλεύονται, για ασθένειες που προβλέπονται στο άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.

Πηγή : protothema.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ