Τρίπολη: Σχεδιάζουν φθηνό αεροδρόμιο για low cost εταιρείες

aerodromio tripolh

Ένα αεροδρόμιο το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό ακόμη και σε αυτό της Αθήνας, προσφέροντας «στέγη» στις εταιρείες χαμηλού κόστους που βρίσκουν ακριβό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Τρίπολη η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδιασμού δόθηκε με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι το, έως τώρα, στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης θα χρησιμοποιείται πλέον και ως πολιτικό.

Τη διπλή χρήση του αερολιμένα της Τρίπολης επεδίωκαν εδώ και καιρό οι τοπικοί φορείς, με προεξάρχουσα την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει εκπονήσει ήδη σχέδιο για το πώς θα γίνει η εκμετάλλευσή του. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε αναζήτηση επενδυτή που θα αναπτύξει το αεροδρόμιο σε σύμπραξη με το δημόσιο (ΣΔΙΤ).

Μελέτη

Ο σχετικός διαγωνισμός θα προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες και αναμένεται ότι θα βγει στον αέρα ως το τέλος του χρόνου. Η χρηματοδότηση της επένδυσης, που υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει, σύμφωνα με την Περιφέρεια, από ιδιωτικούς πόρους.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη για την μετατροπή του αεροδρομίου έχει ήδη εκπονηθεί από την καναδική εταιρεία ΙΒΙ Group. Σύμφωνα με αυτή, ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 75-90 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα έξοδα για τη λειτουργία του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,5-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το κοντινότερο αεροδρόμιο στη Αττική

Στόχος της Περιφέρειας είναι η δημιουργία ενός αεροδρομίου low cost που, όμως, θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το σχέδιο ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι το αεροδρόμιο θα επιτρέψει στην περιοχή να γίνει ένας ανταγωνιστικός προορισμός με φτηνό αεροπορικό εισιτήριο, επηρεάζοντας ακόμη και στην περιοχή της Αττικής.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο θα είναι το εγγύτερο στην περιοχή της Αθήνας, καθώς οι δύο πόλεις απέχουν περίπου 155 χιλιόμετρα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, με την αναβάθμιση των οδικών υποδομών, ο χρόνος του ταξιδιού Αθήνα – Τρίπολη, έχει περιοριστεί περίπου στην 1,5 ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο κάποιες low cost εταιρείες να εξετάσουν την Τρίπολη ως μια εναλλακτική, φθηνότερη, λύση για ταξίδια από και προς τη χώρα μας. Άλλωστε εδώ και χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες διαμαρτύρονται για τις χρεώσεις του αεροδρομίου της Αθήνας, τις οποίες χαρακτηρίζουν, ακριβές, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό αεροδρόμιο σε κοντινή απόσταση. Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση του αερολιμένα της Αθήνας προβλέπει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο αεροδρόμιο σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα.

Εμπορευματικές μεταφορές

Η περιφέρεια Πελοποννήσου, πέρα από την προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών για επιβατικές πτήσεις, στοχεύει και στη σταδιακή μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης σε εμπορευματικό κόμβο για πτήσεις cargo. Μάλιστα για την ανάπτυξη των εμπορευματικών αεροπορικών μεταφορών σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στην περιοχή και εγκαταστάσεις Logistics. Η αρχική στόχευση είναι η τόνωση της εξωστρέφειας της περιοχής με την δυνατότητα για εξαγωγές αγροτικών, αλλά και βιομηχανικών προϊόντων.

Κατά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για τη μετατροπή του αεροδρομίου και σε πολιτικό ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι αεροδρόμιο αποτελεί μία σημαντική υποδομή η οποία βοηθά την Πελοπόννησο να δημιουργήσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και παραγωγική δραστηριότητα από νέα, εξαγώγιμα προϊόντα, υψηλής ποιότητας. Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα λειτουργεί συμπληρωματικά πως τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Αράξου που βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια του κορεσμού.

Στον τρόπο που θα συμβάλλει το αεροδρόμιο στην ανάπτυξη της περιοχής αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι από τον επόμενο χρόνο το Αεροδρόμιο της Τρίπολης θα εξυπηρετεί και τους νέους του σκοπούς συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Πηγή: euro2day.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ