Μοναδική συνταγή για πίτσα από τον Chef Τόνυ Καβαλιέρο

Ο  Chef Τόνυ Καβαλιέρος, μας ταξιδεύει και μας μαθαίνει την ιστορία της πίτσας. Στην αναζήτησή του για την προέλευση της πίτσας κατάλαβε ότι υπάρχουν πολλές ιστορίες και άρθρα γραμμένα, πολλές θεωρίες και μύθοι. Όλοι συμφωνούν ότι η πίτσα έγινε διάσημη από τους Ιταλούς και συμφωνεί σε αυτό. 

Η σούπα με τρούφες του Ζισκάρ Ντ' Εστέν -Μια θρυλική ιστορία της γαλλικής κουζίνας

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν άφησε τα αρχικά του στην πιο διάσημη σούπα του πλανήτη, τη σούπα VGE του υπερδιάσημου Γάλλου σεφ Πολ Μποκίς.

Η συνταγή για το αγαπημένο μας κοκορέτσι [video]

Μάθετε πως μπορείτε να φτιάξετε το αγαπημένο μας κοκορέτσι μέσα από το video του γνωστού Chef Τόνυ Καβαλιέρου.

Πόσα αβγά μπορούμε να φάμε την ημέρα;

Εύκολη, προσιτή μα και μία απολαυστική λύση για κάθε στιγμή της ημέρας που πεινάμε.

Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, για το 2020 - Σε ένα χωριό 140 κατοίκων στα Πυρηναία της Γαλλίας

Σ’ ένα μικρό χωριό, μόλις 140 κατοίκων, χωμένο σ’ ένα πανέμορφο τοπίο κάπου στα Πυρηναία στην επαρχία Ωντ της νότιας Γαλλίας βρίσκεται το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηστών του Trip Advisor.

Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του;

Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό.

Μάνη: Εκλεπτυσμένα πιάτα με παραδοσιακή γεύση

Ένα ταξίδι στη Μάνη είναι πάντα όμορφο, ειδικά όταν συνδυάζεται με την απόλαυση εξαιρετικού φαγητού.

Η απίστευτη κουζίνα στο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου

Το Symphony of the Seas είναι το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με μήκος 361 μέτρα, πλάτος 66 μέτρα και 18 καταστρώματα. Μπορεί δε να υποδεχθεί 6.000 επιβάτες και 2.200 μέλη του πληρώματος! Σε αυτό, λοιπόν, το κρουαζιερόπλοιο σίγουρα το φαγητό θα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία και αυτή την τύχη είχαν δύο ρεπόρτερ από το Food Insider.

Συνταγή για σπιτικό ψωμί του τοστ -Χωρίς μαγιά, πανεύκολο

Μέσα στην καραντίνα οι συνταγές για ψωμί πήραν... φωτιά, μιας και όλοι βρήκαν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους σπιτικό ψωμί. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η μαγιά έφευγε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ με πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι το... γάλα!

Συνταγή για σπιτικό κεμπάπ

Το τρυφερό κομμάτι κιμά με το υπέροχο άρωμα είναι κλασική επιλογή σε κάθε καλό ψητοπωλείο. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε να το ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι. Αρκεί να πάρετε καλό κρέας, μοσχαρίσιο και αρνίσιο και να το συνδυάσετε με καλά μπαχαρικά.

Συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα αλά Τζέιμι Ολιβερ -Θα ξετρελαθείτε

Τα φασόλια έχουν μεγάλους φαν και μεγάλους αντι-φαν. Με αυτή τη συνταγή του Τζέιμι Ολιβερ θα τα λατρέψουν όλοι ανεξαιρέτως.

Η μόνη συνταγή για ψωμί που χρειάζεσαι -Για ψωμάκια σκέτο αφρό, γίνονται πανεύκολα

Συνταγές για ψωμί υπάρχουν πολλές. Αυτή η συνταγή την οποία μοιράστηκε μια μητέρα στο Facebook για αφράτα ψωμάκια, όμως, είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες.

Συνταγή για πανακότα με σάλτσα φράουλας

Μια συνταγή για δροσερό γλυκό ψυγείου με ιταλικές καταβολές και αρωματική σάλτσα φράουλας έτοιμη μέχρι να πεις κύμινο.

Το “Αρσενικό Νάξου” έγινε ΠΟΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του “Αρσενικού Νάξου» στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ). 

Κρόκος Κοζάνης και ψάρεμα καραβίδων [video]

Επισκεφθήκαμε τον τόπο όπου καλλιεργείται το πιο πολύτιμο βότανο-μπαχαρικό, και μάθαμε για την παραγωγή και τη συσκευασία του. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στη λίμνη Πολύφυτου για ψάρεμα ψαριών (καραβίδων) και στην "Κουζίνα της Μαμάς Άννας" στη Σέρβια Κοζάνης, όπου η σεφ Νανά Γκαμπούρα θα μαγειρέψει ένα καταπληκτικό ριζότο με ψάρια και σαφράν !!!

https://www.youtube.com/watch?v=cZHor8WqaOA

Video: Τόνυ Καβαλιέρος

Το καλύτερο εστιατόριο σούσι στον κόσμο μόλις έχασε τα τρία αστέρια Michelin

Το εστιατόριο Sukiyabashi Jiro (Σουκιγιαμπάσι Τζίρο) στο Τόκιο της Ιαπωνίας έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο εστιατόριο σούσι στον κόσμο και τα τρία αστέρια Michelin που κέρδισε για πρώτη φορά το 2007 και διατηρούσε έως σήμερα, αποτελούν σίγουρα μια τρανή απόδειξη.

Καθαρά Δευτέρα 2019: Πόσες θερμίδες έχει το σαρακοστιανό τραπέζι

Μπορεί να μην είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μπει σε αυστηρό πρόγραμμα όσον αφορά την διατροφή τους μετά την περίοδο των γιορτών, ωστόσο δύσκολο να αντισταθείς στα καλούδια της Καθαράς Δευτέρα.

Μην ξαναζεστάνετε ποτέ αυτά τα φαγητά

Ανεξάρτητα από το πόσο νόστιμο και υγιεινό είναι το φρεσκομαγειρεμένο σας γεύμα, μπορεί να χάσει τα θρεπτικά του οφέλη και ακόμη και να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, εάν το ξαναζεστάνετε σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.

Επειδή ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ψήνει ομοιόμορφα, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ότι κάποια βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν.

Ακόμα, κάποια τρόφιμα όταν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνουν κάποιες ουσίες που μπορεί να είναι καρκινογόνες λόγω της τοξικότητάς τους.

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τα τρόφιμα και το βίντεο που ακολουθεί

Ρύζι

Όση περισσότερη ώρα μείνει σε θερμοκρασία δωματίου το ρύζι μετά τα μικροκύματα, τόσα περισσότερα βακτηρία (bacillus cereus) αρχίζουν να δημιουργούνται. Αυτά τα βακτήρια παράγουν τοξίνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διάρροια ή εμετό και ναυτία.

Αυγά

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται πολλές φορές στη θερμότητα. το ζέσταμα τους μπορεί να τα κάνει τοξικά και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Μην τα ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί η πρωτεΐνη τους καταστρέφεται.

Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) περιεχέι χημικά και συντηρητικά. Αυτές οι ουσίες γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες όταν εκτίθενται στα μικροκύματα, καθώς αλλάζει η σύσταση τους και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μητρικό γάλα

Σε περίπτωση που βάλετε το μητρικό γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχει η πιθανότητα να παραζεσταθεί κι έτσι αρκετές από τις ευεργετικές του ιδιότητες καταστρέφονται. Τα μικροκύματα ζεσταίνουν ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «καυτές περιοχές» μέσα σε αυτό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για ένα μωρό, καθώς μπορεί να καεί.

Λαχανικά

Το σπανάκι, το λάχανο, το σέλερι και γενικότερα τα φυλλώδη λαχανικά, όταν ξαναζεσταίνονται μπορεί να είναι βλαπτικά για τον οργανισμό. Τα φυσικά νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες, σύμφωνα με μελέτες.

Κοτόπουλο

Μπορεί το κοτόπουλο να είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, όμως όταν ξαναζεσταίνεται στον φούρνο μικροκυμάτων αυτή η σύνθεση της πρωτεΐνης αλλάζει, διασπάται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος στομαχικών διαταραχών. Έπειτα, το κοτόπουλο χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και υπάρχει ακόμα και κίνδυνος σαλμονέλας από βακτήρια που θα επιβιώσουν.

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και έτσι αν τα ξαναζεστάνουμε μπορεί να μετατραπούν σε καρκινογόνα άλατα.

Καυτές πιπεριές

Η καψαϊκίνη που υπάρχει στις καυτές πιπεριές και τους δίνει τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση τους, όταν ζεσταίνεται στα μικροκύματα απελευθερώνεται στον αέρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή ή ακόμα και βήχα.

Φρούτα

Όταν τα φρούτα θερμαίνονται σχηματίζεται πλάσμα, το οποίο είναι μια μορφή ύλης που δημιουργείται όταν το αέριο είναι ιονισμένο και αφήνει τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πατάτες

Όταν ξαναζεσταίνουμε τις ήδη μαγειρεμένες πατάτες, ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση).

https://www.youtube.com/watch?v=P2BVyHOdFUo

GTBB: Η Ελληνική γεύση ταξιδεύει παγκόσμια

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το1st BUSINESS NETWORKING FORUM του GREEK TASTE BEYOND BORDERS στο Ecali Club 28 Ιανουαρίου 2019 με τίτλο «Global Taste 2019» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξέδωσε σχετικές οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αβγά.

Καλαμάκι-Ζυμαράκι: Το γευστικό στέκι που προτιμούν οι επώνυμοι

Πόλος έλξης επώνυμων προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης, του θεάματος και του αθλητισμού έχει γίνει το «Καλαμάκι-Ζυμαράκι» (Χαριλάου Τρικούπη 159 & Τατοίου) στην Κηφισιά.

Η σοκολάτα έχει τελικά ιστορία 5.400 χρόνων

Παλαιότερη κατά 1.500 χρόνια από τις έως τώρα εκτιμήσεις είναι η καλλιέργεια του κακάο, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Βιγκανισμός: Η διατροφή του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Η καμπάνια της ομάδας Greek Vegans εμφανίστηκε στα βαγόνια του μετρό στις αρχές Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Οι αντιδράσεις έδειξαν και το μέτρο της επιτυχίας της: οι αφίσες με τις επιγραφές «Δες ποιον έφαγες σήμερα», «Σταματώντας να τρως ζωικά, σώζεις μέχρι 300 ζώα τον χρόνο» ή «Για κάθε ποτήρι γάλα, μια μητέρα χάνει το μωρό της» δεν τράβηξαν μόνο το ενδιαφέρον του κοινού και των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσαν και τη δυσφορία των εμπόρων του κρέατος.

Ο «βιγκανισμός», όπως λέγεται η απουσία από την διατροφή του ανθρώπου οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος, συστήθηκε με αυτόν τον κάπως πληθωρικό τρόπο στην Ελλάδα. Ήρθε όμως για να μείνει; Το βέβαιο είναι ότι αυτό που εμφανίστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου ως περιθωριακό κίνημα έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα της τάσης ή έχει γίνει τρόπος ζωής. Στη Βαρσοβία, για παράδειγμα, έχουν ανοίξει ήδη περισσότερα από 50 εστιατόρια vegan, ενώ το 60% των Πολωνών δηλώνει σε σχετική έρευνα ότι σκοπεύει να κόψει εντελώς το κρέας αυτόν τον χρόνο.

Ο βιγκανισμός έχει και τις διασημότητες του. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο αστέρας της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον, οι τενίστριες Σερίνα και Βίνους Ουίλιαμς, η σταρ της ποπ Μπιγιονσέ. Είναι κι αυτός ένας λόγος που στα σούπερ μάρκετ των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζονται όλο και περισσότερα προϊόντα με την ένδειξη «φυτικής παραγωγής» - κάτι που σημαίνει ότι δεν περιέχουν ίχνος από κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά. Αναλόγως προσαρμόστηκαν και οι αλυσίδες των φαστ φουντ - στις σκανδιναβικές χώρες η McDonald προσφέρει το χάμπουργκερ McVegan.

Η νέα τάση δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη τη Σίλικον Βάλεϊ. Εκεί ο Ερικ Σμιτ, άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της Google, δήλωνε πριν από δυο χρόνια ότι το λεγόμενο «κρέας με βάση τα φυτά» θα γίνει η νέα τεχνολογική επανάσταση του μέλλοντος. Και τα οφέλη θα είναι πολλά: μια διατροφή χωρίς κρέας σημαίνει καλύτερη υγεία για τον άνθρωπο, μεγαλύτερη προστασία για το περιβάλλον αλλά και ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή για τα φτωχότερα στρώματα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι πρώτοι σπόροι του βιγκανισμού, πάντως, έπεσαν το μακρινό 1944 όταν ιδρύθηκε και η πρώτη οργάνωση βιγκανιστών. Ο ιδρυτής της προέβλεπε τότε πως «μια μέρα ο άνθρωπος θα αισθάνεται αποστροφή στη σκέψη πως κάποτε οι πρόγονοί του τρέφονταν με κρέας». Πλησιάζει λοιπόν αυτή η μέρα; Τα στοιχεία δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά πλησιάζει: η κατανάλωση κρέατος, λένε οι αριθμοί, αυξάνεται κατά 3% ετησίως από το 1960 κυρίως, επειδή οι κοινωνίες των άλλοτε φτωχών χωρών έχουν αρχίσει να ευημερούν. Στην Κίνα, για παράδειγμα, ο μέσος Κινέζος κατανάλωνε 14 κιλά κρέας τον χρόνο, ενώ σήμερα καταναλώνει 55. Περισσότερο κρέας καταναλώνουν και οι ανεπτυγμένες χώρες. Μόνο που εκεί η αύξηση είναι σχεδόν ανεπαίσθητη: σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η αύξηση είναι της τάξης μόλις του 0,7% από το 1991.

Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, βίγκαν δηλώνει ακόμη και το 10% των ερωτηθέντων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες βίγκαν δηλώνει το 3% και χορτοφάγοι (η διατροφή δεν έχει κρέας αλλά περιλαμβάνει αυγά, τυριά και γάλα) το 6%. Στις νεώτερες ηλικίες, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική: ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ηλικίας από 25 έως 34 ετών δηλώνουν vegans ή vegeterians.

Ανάλογες διαφορές καταγράφονται και σε άλλες χώρες. Στη Γερμανία το 15% των νέων από 16 έως 24 ετών δηλώνει ότι ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή έναντι του 7% του γενικού πληθυσμού. Από την άλλη, η διατροφή χωρίς κρέας έχει και πολιτικό πρόσημο: το 15% των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ δηλώνει φίλος της χορτοφαγικής διατροφής έναντι μόλις του 4% των Ρεπουμπλικανών. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι βίγκαν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ανύπαντροι και ότι τα τρία τέταρτα είναι γυναίκες.

Οι έρευνες δείχνουν ακόμη ότι ο βιγκανισμός θέλει και χρόνο και κόπο: σε κάθε έναν κάτοικο των ΗΠΑ που δηλώνει βίγκαν, αντιστοιχούν πέντε που έχουν εγκαταλείψει την συγκεκριμένη διατροφή. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που την διακόπτουν και επανέρχονται ξανά και ξανά - είναι η καθόλου αμελητέα μάζα των «flexitarians».

Οι ειδικοί λένε πως είναι τρεις οι λόγοι που κάνουν έναν άνθρωπο να κινείται ανάμεσα στην κρεατοφαγία και την χορτοφαγία. Ο ένας είναι η ανησυχία για την υγεία του, ο δεύτερος η ανησυχία για την υγεία του περιβάλλοντος, ο τρίτος η ευαισθησία για τα δικαιώματα των ζώων. Ως προς την ανθρώπινη υγεία, οι ιατρικές έρευνες λένε ότι εκείνοι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Ως προς την υγεία του περιβάλλοντος, αρκεί να σκεφτεί κανείς τους τόνους νερού που καταναλώνονται για να φτάσει στο πιάτο μας μόλις ένα κιλό κρέας. Και τα δικαιώματα των ζώων; Τα είπαν όλα εκείνες οι αφίσες στο μετρό: «Κάποιες κραυγές δεν ακούγονται ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να αλλοιώσει τη γεύση της σαμπάνιας

Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και η διατάραξη της εναλλαγής των εποχών έχουν γίνει όλο και πιο ακραίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή σταφυλιών σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης περιοχής της Καμπανίας στη βορειοανατολική Γαλλία.

Τα σταφύλια για τη σαμπάνια εξαρτώνται από το δροσερό κλίμα και μία συγκεκριμένη μορφολογία χώματος για να παράγουν την χαρακτηριστική γεύση του δημοφιλούς ποτού. Αλλά η κλιματική αλλαγή καθιστά τους παράγοντες αυτούς λιγότερο αξιόπιστους και οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία ανησυχούν για το μέλλον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η συγκομιδή γίνεται πλέον δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Ενδεικτικά, η συγκομιδή φέτος ξεκίνησε τον Αύγουστο, αντί για τα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου όπως γινόταν παραδοσιακά. Ωστόσο, η ωρίμανση κατά τις ζεστές μέρες και νύχτες έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και χαμηλότερη οξύτητα των σταφυλιών, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα των κρασιών και της σαμπάνιας.

Κάποιοι παραγωγοί προσπαθούν να μετριάσουν τις γευστικές αλλοιώσεις στα προϊόντα τους, αναμειγνύοντας παλαιότερα κρασιά που βρίσκονται σε αποθήκευση. Άλλοι παραγωγοί πειραματίζονται με ανάλυση DNA και με μεθόδους βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουν την ποιότητα της σαμπάνιας.

Η παραγωγή αφρώδους οίνου και σαμπάνιας διαδόθηκε αρχικά για την αξιοποίηση μη ώριμων σταφυλιών και συγκεκριμένων ποικιλιών και καιρικών και μορφολογικών συνθηκών. Παρά τις τελευταίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σαμπάνιας, παραμένουν αισιόδοξοι, και σκοπεύουν να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή.

Γιατί πρέπει να βάζετε νερό στο ουίσκι

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να πιει κάποιος το ουίσκι του. Η ουσία είναι να το απολαμβάνετε. Υπάρχει ωστόσο ένα κόλπο το οποίο μπορεί να απογειώσει την εμπειρία του ουίσκι, κάνοντας την ακόμα πιο απολαυστική.

Επιστήμονες μελέτησαν πως το νερό, σε διάφορες συγκεντρώσεις μέσα στο δημοφιλές ποτό, μπορεί να απογειώσει τη γεύση του ουίσκι.

Σύμφωνα με έρευνα, το νερό στο ουίσκι είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. "Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έτσι έχει καλύτερη γεύση", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λίγο ακόμη «νέρωμα» του ουίσκι, πέρα από αυτό που έχει γίνει κατά την εμφιάλωσή του, βελτιώνει τη γεύση του.

Η προσθήκη νερού -σε σημείο που η περιεκτικότητα του ουίσκι να πέφτει στο 25% έως 27%- φαίνεται πως διευκολύνει τη συγκέντρωση στην επιφάνεια του ποτού των γευστικών ουσιών που το βοηθούν να απελευθερώνει ένα πλούσιο μείγμα αρωμάτων. Άλλωστε, η βρετανική λέξη «ουίσκι » (whiskey) προέρχεται από την κελτική γαλλική λέξη «uisge» που σημαίνει «νερό».Δεν υπάρχει ωστόσο ακριβής συνταγή για το πόσο νερό βελτιστοποιεί τη γεύση του.

Χοιρινό κότσι με σπανάκι

Στην ιταλική κουζίνα τίποτα δεν πετιέται και γίνεται εκμετάλλευση κάθε υλικού στο έπακρο. Αν δώσετε σημασία στην πρώτη ύλη, αποκλείεται να μην πετύχετε τη συνταγή. 

Προέρχεται από το βιβλίο Recipes from an Italian Butcher (από τη σειρά Silver Spoon της Phaidon) που συγκεντρώνει τις προτάσεις αληθινών Ιταλών χασάπηδων.

Για 4 άτομα:  

  • 2 χοιρινά κότσια
  • 500 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι (½ σε φέτες και ½ ψιλοκομμένο)
  • 1 φύλλο δάφνης, θρυμματισμένο
  • 2 κλωνάρια μαϊντανός (χώρια τα κλωνάρια από τα φυλλαράκια)
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 3 κλωνάρι θυμάρι
  • 2 κλωνάρια μαντζουράνα
  • 2-3 φλοίδες πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 600 γρ. σπανάκι
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  • Βάλτε τα κότσια σε ένα μεγάλο πυρέξ, προσθέστε το κρασί, τις φέτες κρεμμύδι, τη δάφνη, τα κλωνάρια μαϊντανό, τα υπόλοιπα βότανα και τις φλοίδες πορτοκαλιού. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 7-8 ώρες, γυρνώντας τα κάθε τόσο.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Σκουπίστε το κρέας από τη μαρινάδα και αλατίστε το. Σουρώστε και φυλάξτε τη μαρινάδα.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε βούτυρο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα κότσια για 5-6’, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελαττώστε τη φωτιά σε μέτρια. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3’.
  • Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πυρέξ. Ρίξτε από πάνω τη μαρινάδα. Μαγειρέψτε στο φούρνο για 2 ώρες, περιχύνοντας κάθε τόσο το κρέας με τα ζουμιά του.
  • Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από τον φούρνο, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να σταθεί για 10’.
  • Εντωμεταξύ, ζεματίστε το σπανάκι για 2-3’ σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει. Στραγγίξτε καλά.
  • Βάλτε το στραγγισμένο σπανάκι στην κατσαρόλα όπου σοτάρατε το κρέας, και σοτάρετε το εκεί για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί καλά.
  • Σε μια πιατέλα σερβίρετε το κρέας πάνω σε ένα στρώμα από σπανάκι. Πασπαλίστε με τα φύλλα μαϊντανού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μαρινάρετε τα κότσια σε αρωματικό λευκό κρασί. Σε αυτήν την περίπτωση, σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με ένα ψιλοκομμένο καρότο, ένα κλωνάρι σέλερι και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.

Κουβανέζικη κρέμα καραμελέ

Από το Μεξικό έως την Καραϊβική, κανένα άλλο γλυκό δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη Λατινική Αμερική όπου το εισήγαγαν οι καθολικοί ιεραπόστολοι.

Στην Κούβα, λόγω φτώχειας, το el flan ψήνεται σε ιδιότυπα φορμάκια από κομμένα κουτάκια αναψυκτικών ή τενεκεδάκια από κονσέρβες.

Για 6 άτομα:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 420 ml ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ
  • 360 ml γάλα εβαπορέ
  • 3 μεγάλα αυγά + 2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
  • 1 βανίλια (ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 165°C.
  • Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώστε τη ζάχαρη με λίγες σταγόνες νερό, μέχρι να έχετε μια σκούρα καραμέλα (περίπου 9-10 λεπτά). Προσοχή μην καεί.
  • Ρίξτε περίπου 2 κ.σ. από την καραμέλα σε καθένα από έξι φορμάκια των 120 ml και τακτοποιήστε τα σε ένα ταψί.
  • Σε ένα μπολ, χτυπήστε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ, τα αυγά, τους κρόκους, τη βανίλια.
  • Μοιράστε το μείγμα στα έξι φορμάκια. Γεμίστε το ταψί μέχρι τη μέση με ζεστό νερό (δημιουργώντας ένα ιδιότυπο μπεν μαρί) και βάλτε το στον φούρνο.
  • Ψήστε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι το κέντρο της κρέμας να ταλαντεύεται αν κουνήσετε το φορμάκι. Αφήστε τα φορμάκια να κρυώσουν στο ταψί με το νερό.
  • Βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώες.
  • Για να σερβίρετε τις κρεμ καραμελέ, περάστε ένα μαχαίρι γύρω από το φορμάκι, τοποθετήστε με ένα πιάτο από πάνω, και αναποδογυρίστε.

Από το βιβλίο Paladares: Recipes Inspired by the Private Restaurants of Cuba της Anya von Bremzen, εκδόσεις Abrams Books.

Ένα διαφορετικό…καφέ στο Μόναχο

Στο καφέ Kitchenette στη συνοικία Σέντλινγκ του Μονάχου, τα πιάτα που προσφέρονται για πρωινό φέρουν τα ονόματα σπουδαίων κινηματογραφικών αστέρων.
Το καφέ βρίσκεται σε μία ήσυχη γωνιά. Το εξωτερικό του καταστήματος δεν φανερώνει με τίποτα ότι μεγάλοι πρωταγωνιστές του κινηματογράφου είναι συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό και πιο συγκεκριμένα στους τοίχους, τους οποίους κοσμούν πορτρέτα τους, αλλά και στο μενού.

Το πιάτο «Όντρεϊ Χέπμπορν» δεν θυμίζει σε τίποτα το κρουασάν και το φλυτζάνι καφέ που προτιμούσε η ηθοποιός ενώ στεκόταν έξω από το κοσμηματοπωλείο Tiffany’s και χάζευε τη βιτρίνα στην ταινία «Breakfast at Tiffany’s» στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ως Χόλυ Γκολάιτλι.

 

Το πιάτο στο γερμανικό καφέ περιλαμβάνει σολομό, μπαγκέτα και βραστό αυγό με χαβιάρι.

Πολλά από τα πιάτα πρωινού είναι πολύ πλούσια και μπορούν να αντικαταστήσουν γεύμα, όπως για παράδειγμα, το πιάτο «Ομάρ Σαρίφ». Πίσω από το όνομα του διάσημου ηθοποιού, ο οποίος είναι γνωστός για τον ρόλο του ως Λόρενς της Αραβίας, κρύβονται χουρμάδες τυλιγμένοι με μπέικον και ψημένο κατσικίσιο τυρί με μέλι σε σαλάτα και επίσης ψωμί και γιαούρτι με φρούτα.

Υπάρχει επίσης το πρωινό «Σοφία Λόρεν», που αποτελείται από γιαούρτι με φρούτα, κρουασάν με μαρμελάδα και φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι.

Αν παραγγείλετε το πιάτο «Έμα Γουάτσον» θα πάρετε κεκάκια με μαρμελάδα και «χτυπημένη» κρέμα γάλακτος. Αν θέλετε μπορείτε να το συνδυάσετε με αυγά σιγοβρασμένα σε ειδικό σκεύος egg coddler.

Για ειδικές περιστάσεις είναι κατάλληλο ένα από τα πιο ακριβά πρωινά, το «Τζίνα Λολοπρίτζιτα». Το πιάτο είναι για δύο και περιλαμβάνει τα πάντα: κρουασάν, σολομό ακόμη και prosecco.

Το πιάτο «Χάιντζ Έρχαρντ» αποτελείται από ψωμί, αλλαντικά, βούτυρο και βραστό αυγό.

Στην πραγματική ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Σον Κόνερι υποδυόταν τον Τζέιμς Μποντ. Στο καφέ Κitchenette το όνομά του φιγουράρει δίπλα σε χτυπητά αυγά με μπέικον, ψωμί και ένα γλύκισμα.

Μετά από hangover το κατάλληλο πρωινό φέρει το όνομα «Μάριο Άντορφ» μπέικον, τηγανητά αυγά, ποικιλία από πίκλες και φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Το πιάτο «Κλιντ Ίστγουντ» είναι ακόμη πιο δυνατό, μοσχαρίσια μπριζόλα, τηγανητό αυγό, τηγανητές πατάτες και ντομάτα στο γκριλ.

Αν πάλι βιάζεστε το ιδανικό για σας είναι το «Μαρτσέλο Μαστρογιάννι», κρουασάν με μαρμελάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα – αφιέρωμα στο ιδιαίτερο καφέ με τους διάσημους αστέρες της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung».

Αν και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τους αστέρες του κινηματογράφου, τουλάχιστον όσον αφορά το πρωινό και ένας πολυέλαιος λαμπυρίζει στην οροφή, το καφέ παραμένει προσγειωμένο στο έδαφος. Διαθέτει απλά ξύλινα τραπέζια, στα οποία οι άνθρωποι της γειτονιάς συναντιούνται για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή καφέ. Τα πιάτα των «αστέρων» σερβίρονται από το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα. Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να καθίσετε και έξω στη μικρή πλατεία.

Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που βασίζεται σε ειδικούς. Για παράδειγμα τα κέικ ετοιμάζονται από σεφ, αυθεντία στη ζαχαροπλαστική, του οποίου το δίπλωμα επίσης κρέμεται στον τοίχο.

Μεξικάνικη σαλάτα

Υλικά
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους
150γρ. καλαμπόκι στραγγισμένο
400γρ. φασόλια κόκκινα στραγγισμένα
2 φλιτζάνια μαρούλι χοντροκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα και ανακατέψτε ελαφρά με τα χέρια σας.

Βάλτε το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι σε ένα σέικερ και χτυπήστε τα καλά. Με το μείγμα περιχύστε τη σαλάτα.

Σκεπάστε την και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα. Σερβίρετέ την κρύα και ιδανικά με μερικές ψημένες μικρές πίτες ή τραγανές τορτίγιες που μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ.

Mille Crêpes: Πώς να φτιάξεις το πιο εμβληματικό γλυκό της Νέας Υόρκης

Ο ιδιοκτήτης Ken Romaniszyn άνοιξε την Lady M στην Upper East Side της Νέας Υόρκης το 2004. 14 χρόνια μετά, όλοι μιλάνε για τα εκπληκτικά γλυκά του, τα οποία έχει εμπνευστεί από τα όμορφα ιαπωνικά επιδόρπια που είναι ελάχιστα γλυκά αλλά πολύ νόστιμα.

Υπάρχει ωστόσο ένα γλυκό, ένα κέικ-τούρτα, για το οποίο κυριολεκτικά οι Νεοϋορκέζοι, αλλά και όσοι γνωρίζουν, σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων στους δρόμους, προκειμένου να το γευτούν.
Αυτό το -τόσο όμορφο που σχεδόν λυπάσαι να το φας- κέικ, είναι τόσο νόστιμο που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη γεύση (αλλά και την υφή του).

Ονομάζεται Mille Crêpes, κατά το Μille feuille και σημαίνει χίλιες κρέπες. Φτιάχνεται βάζοντας τη μία κρέπα πάνω στην άλλη και στη μέση, την κρέμα που επιθυμείτε.

Εμείς βρήκαμε για εσάς τη συνταγή της Lady M.. Εσείς δεν έχετε παρά να την ακολουθήσετε.

Κέικ Mille Crêpes

YN 2018 09 17 09.48.11

Συστατικά:

Για το μείγμα κρέπας:

6 κουταλιές βούτυρο

3 φλιτζάνια γάλα

6 αυγά

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι

7 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Μία πρέζα αλάτι

Για την κρέμα βανίλιας:

2 φλιτζάνια γάλα

1 στικ βανίλιας, ανοίξτε και ξύστε το

6 κρόκοι αυγών

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1/3 φλιτζάνι κορν φλάουερ, κοσκινισμένο

3 ½ κουταλιές βούτυρο

 

Για τη συναρμολόγηση:

Φυτικό λάδι

2 φλιτζάνια κρέμα σαντιγί

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη ή περισσότερο

Εκτέλεση:

Κάντε από την προηγούμενη μέρα, το μείγμα για την κρέπα και την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Μείγμα για κρέπες

• Σε μια μικρή κατσαρόλα, μαγειρέψτε το βούτυρο μέχρι να ροδίσει

• Αφήστε το στην άκρη

• Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να ατμίσει και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά

• Με ένα μίξερ με μεσαία και χαμηλή ταχύτητα, χτυπήστε μαζί τα αυγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι

• Προσθέστε αργά το ζεστό γάλα και το ροδισμένο βούτυρο

• Βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ, κλείστε καλά και αφήστε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα

Κρέμα Βανίλιας

Βάλτε το γάλα με το στικ βανίλιας (και το εσωτερικό του) να βράσει και στη συνέχεια αφήστε το κατά μέρος για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το στικ

• Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με πάγο και βάλτε από πάνω ένα μικρότερο μπολ το οποίο θα γεμίσετε με την τελική κρέμα ζαχαροπλαστικής

• Σε ένα τηγάνι, χτυπήστε μαζί τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ

• Προσθέστε σταδιακά το ζεστό γάλα και στη συνέχεια τοποθετήστε το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και βράστε, ανακατεύοντας δυνατά για 1 έως 2 λεπτά

• Μεταφέρετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με τη βοήθεια ενός κόσκινου με λεπτό πλέγμα μέσα στο μικρό μπολ

• Ανακατέψτε την κρέμα μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 140 βαθμούς -χρησιμοποιήστε θερμόμετρο

• Προσθέστε το βούτυρο

• Όταν κρυώσει τελείως, κλείστε το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο

Συναρμολογήστε το κέικ την επόμενη μέρα:

• Φέρτε το μείγμα κρέπας σε θερμοκρασία δωματίου

• Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι 22 εκ. σε μέτρια φωτιά. Καλύψτε την επιφάνεια με λάδι και μόλις ζεσταθεί, ρίξτε περίπου 3 κουταλιές της σούπας μείγμα, καλύπτοντας την επιφάνεια

• Αφήστε την κρέπα να ροδίσει -περίπου 1 λεπτό- και γυρίστε την από την άλλη πλευρά

• Αφήστε την άλλη πλευρά όχι περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα

• Αναποδογυρίστε τη κρέπα σε μια κόλλα ψησίματος

• Επαναλάβετε μέχρι να έχετε 20 τέλειες κρέπες

• Περάστε ξανά τη κρέμα βανίλια μέσα από κόσκινο

• Χτυπήστε τη σαντιγί με τη ζάχαρη και προσθέστε τη στην κρέμα βανίλια.

• Τοποθετήστε 1 κρέπα σε ένα μεγάλο πιάτο.

• Χρησιμοποιώντας μια παγωμένη σπάτουλα και καλύψτε την επιφάνεια της κρέπας με ένα λεπτό στρώμα κρέμας (περίπου 1/4 φλιτζάνι).

• Βάλτε από πάνω τη δεύτερη κρέπα και επαναλάβετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 18, αφήνοντας την καλύτερη κρέπα για την κορυφή.

• Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

• Αφήστε το έξω για 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.

• Εάν έχετε φλόγιστρο για το crème brûlée πασπαλίστε την τελευταία κρέπα με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και καραμελώστε

• Κόψτε το κομμάτι τούρτας.

Τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις από το ψυγείο σου όταν κοπεί το ρεύμα -Τα τρόφιμα που χαλάνε

Το ψυγείο μας είναι ίσως το πιο σημαντικό μέσα στην κουζίνα. Εκεί κρατάμε σχεδόν το σύνολο των υλικών, των τροφών και των ποτών που χρειαζόμαστε.

Οπότε, όταν κοπεί το ρεύμα τι κάνουμε;

Αν η διακοπή ρεύματος, μάλιστα, κρατήσει πολύ ώρα, τα τρόφιμα θα αρχίσουν να ξεπαγώνουν και πρέπει να δράσουμε πριν αυτά χαλάσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να πετάξουμε όλα τα τρόφιμα, καθώς κάποια από αυτά αντέχουν και δεν χαλάνε αν μείνουν εκτός ψυγείου. Άλλα βέβαια, αν χάσουν εντελώς την ψύξη τους, ανήκουν στον κάδο των σκουπιδιών.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει το ψυγείο να έχει την σωστή θερμοκρασία. Αυτή είναι 1,5-3,5 C. Αν το ρεύμα κοπεί, κράτα την πόρτα του ψυγείου κλειστή, ενώ θυμήσου ότι τα γεμάτα ψυγεία μένουν για περισσότερο δροσερά από τα άδεια.

Αν περάσουν τέσσερις ώρες και ακόμη το ρεύμα δεν έχει επανέλθει, άρχισε να τσεκάρεις την θερμοκρασία του εσωτερικού του ψυγείου. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 4,5 C, οι τροφές που λήγουν είναι καλές για ακόμη δύο ώρες πριν να πεταχτούν.

Τι να πετάξεις

Σούπες
Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά (μαγειρεμένα ή όχι)
Γαλακτοκομικά (μαλακά τυριά, κρέμες, γιαούρτι, γάλα)
Αυγά και ότι περιέχει αυγό
Κομμένα φρούτα
Μαγιονέζα
Μπισκότα-ζύμη
Ζυμαρικά
Σαλάτες
Γλυκά
Συσκευασμένα ή μαγειρεμένα λαχανικά

Τι να κρατήσεις

Σκληρό, τριμμένο τυρί (παρμεζάνα)
Βούτυρο-μαργαρίνη
Φρούτα: Ολόκληρα, αποξηραμένα, σε κονσέρβα, χυμοί
Σάλτσες: Μαρμελάδες, κέτσαπ, μουστάρδα, πίκλες, dressing με βάση το ξίδι, σος
Ψωμιά-κέικ
Πίτες από φρούτα
Ωμά, φρέσκα λαχανικά
Βότανα-μπαχαρικά

Γρήγορη μακαρονάδα για τους βιαστικούς

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε, καθαρίζουμε τα ντοματάκια και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν, προσθέτουμε τα ντοματάκια, το αλάτι-πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι την σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει (ένα μικρό κόλπο για να βράσει το νερό πιο γρήγορα είναι να είναι το νερό ήδη ζεστό). Αφού βράσει το νερό προσθέτουμε τα μακαρόνια, μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Μέσα στην ζεστή σάλτσα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε τα μακαρόνια σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με την σάλτσα, τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε αμέσως.

Υλικά
Μακαρόνια 500 γρ.
Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ.
Ντοματάκια αποφλοιωμένα 5 τεμ.
Κρέμα γάλακτος 4-5 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας
Μαϊντανός 1 1/2 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος
Αλάτι-πιπέρι
Νερό για βράσιμο

Τα γαλακτοκομικά, ακόμη και με πλήρη λιπαρά, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρης θνησιμότητας

Η ημερήσια κατανάλωση περίπου τριών μερίδων γαλακτοκομικών τη μέρα σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρης θνησιμότητας. Αυτό δείχνει μια νέα μεγάλη διεθνής μελέτη, που έγινε σε περισσότερους από 136.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών, σε 21 χώρες, σε βάθος περίπου δεκαετίας.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μειωμένος ακόμη και για όσους τρώνε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μισή μερίδα ημερησίως. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συστάσεις να καταναλώνει κανείς καθημερινά δύο έως τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών με λίγα ή καθόλου λιπαρά.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μασίντ Ντεγκάν του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", δήλωσαν ότι, μετά από τα νέα ευρήματα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ενώ ίσως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στις χώρες εκείνες όπου είναι σχετικά χαμηλή.

Η κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών είναι υψηλότερη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (κατά μέσο όρο 368 γραμμάρια τη μέρα ή πάνω από τέσσερις μερίδες), ενώ είναι χαμηλότερη στη Αφρική (91 γραμμάρια/μέρα) και στη νοτιοανατολική Ασία (μόνο 37 γραμμάρια/μέρα).

Από τους 136.384 ανθρώπους του δείγματος, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, το 21% περίπου (28.674 άτομα) δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά. Σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους, όσοι έτρωγαν καθημερινά 3,2 μερίδες γαλακτοκομικών κατά μέσο όρο, είχαν μικρότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία (3,4% έναντι 5,6%), μικρότερη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας (0,9% έναντι 1,6%), λιγότερες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (3,5% έναντι 4,9%) και λιγότερα εγκεφαλικά (1,2% έναντι 2,9%), ενώ αντίθετα ήσαν οριακά αυξημένα τα εμφράγματα του μυοκαρδίου (1,9% έναντι 1,6%).

Όσον αφορά ειδικά τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, η υψηλότερη κατανάλωση (σχεδόν τρεις μερίδες ημερησίως) σχετιζόταν -σε σχέση με όσους κατανάλωναν έως μισή μερίδα τη μέρα- με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα (3,3% έναντι 4,4%) και λιγότερα σοβαρά περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (3,7% έναντι 5%).

Ο συνδυασμός κατανάλωσης γάλατος και γιαουρτιού είχε μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με το συνδυασμό τυριού-βουτύρου. Ως στάνταρντ μερίδα θεωρείται ένα ποτήρι γάλα των 244 γραμμαρίων, ένα γιαούρτι ίδιου βάρους, ένα κομμάτι τυρί 15 γραμμαρίων και ένα κουταλάκι βούτυρο πέντε γραμμαρίων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω γιατί τα γαλακτοκομικά -ακόμη και τα πλήρη- σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου. Μέχρι σήμερα κυριαρχεί η αντίληψη ότι πρέπει να καταναλώνονται γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ώστε να αποφεύγονται τα δυνητικά επικίνδυνα κορεσμένα λίπη που μπορεί να αυξήσουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Όμως κάποιες πρόσφατες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι ορισμένα τουλάχιστον κορεσμένα λίπη μπορεί να είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, μερικά γαλακτοκομικά περιέχουν άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως αμινοξέα, ακόρεστα λίπη, βιταμίνες Κ1 και Κ2, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, προβιοτικά κ.α.

Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο από αρνητικά και θετικά στοιχεία στα γαλακτοκομικά και η νέα επιδημιολογική μελέτη PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological) δείχνει ότι φαίνεται πως υπερισχύουν τα θετικά. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πρόωρο να αλλάξουν οι διατροφικές συστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα οφέλη του αυγού στην υγεία

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τέσσερα ολόκληρα αυγά την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από εκείνους που δεν το έκαναν. Επίσης, η καλή χοληστερόλη ή η «HDL» αυξανόταν στους ανθρώπους που έτρωγαν τρία ή περισσότερα αυγά την ημέρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ