Αυστρία και Σλοβενία υπέρ του South Stream

south-stream-2

Η Αυστρία και η Σλοβενία, δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβαν σήμερα την υποστήριξή τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Ο South Stream είναι «ο καλύτερος δυνατός δρόμος για έναν βιώσιμο, μεσοπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Κροατίας κοντά στη Λιουμπλιάνα.
Η σλοβενή πρωθυπουργός Αλένκα Μπρατούσεκ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτηρίζοντας την κατασκευή του South Stream «ένα ζωτικής σημασίας έργο υποδομής».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες προτού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεφθεί την Αυστρία, την Τρίτη 24 Ιουνίου.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Πούτιν σκοπεύει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αυστρία να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου έχει τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από την Gazprom με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ENI και ο γαλλικός EDF. Η κατασκευή του αγωγού, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε το 2012, ενώ αυτός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τέλος του 2015. Ο αγωγός αυτός θα συνδέει την Ρωσία με την Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.

Όμως εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί το σχέδιο αυτό καθώς σύμφωνα με την ίδια δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον η Βουλγαρία ανέστειλε πρόσφατα τις εργασίες κατασκευής του τμήματος του αγωγού που περνά από το έδαφός της, φέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στη συνέχιση του έργου. Η Σερβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τα έργα κατασκευής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ