Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 106 νεκροί σε επιθέσεις στο β' γύρο των εκλογών

afganistan-ekloges-astunomia

Τουλάχιστον 106 άνθρωποι, εκ των οποίων 60 αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν στις επιθέσεις ανταρτών Ταλιμπάν κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ομάρ Νταουντζάι.

"Ένδεκα αστυνομικοί, 15 στρατιώτες και 20 πολίτες σκοτώθηκαν όπως και περί τους 60 αντάρτες", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, διευκρινίζοντας ότι ένα μέλος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής είναι μεταξύ των νεκρών. "Υπάρχουν θύματα στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας και μεταξύ των πολιτών αλλά ο εχθρός δεν πέτυχε" το στόχο του, δηλαδή να εκτροχιαστεί η προεκλογική διαδικασία, πρόσθεσε.

"Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, σε επίπεδο τεχνικό και ασφαλείας, αυτές οι εκλογές οργανώθηκαν με επιτυχία. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στο δεύτερο γύρο, 38% γυναίκες και 62% άνδρες σε ένα εκλογικό σώμα 13,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων", δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Αχμάντ Γιουσούφ Νουριστάνι, προσθέτοντας ότι το ποσοστό είναι παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου που διεξήχθη στις 5 Απριλίου.

Οι εκλογές που θεωρούνται καθοριστικές για τη φτωχή αυτή χώρα η οποία επίσης μαστίζεται από τη βία, θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, του μόνου πολιτικού που κυβέρνησε το Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 και στον οποίο το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Οι εκλογείς είχαν κληθεί να επιλέξουν μεταξύ του 53χρονου Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην εκπροσώπου του διοικητή Μασούντ, ο οποίος απέσπασε 45% στον πρώτο γύρο και του 65χρονου 'Ασραφ Γάνι, πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας που έλαβε 31,6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS