Γαλλία: «Δεν υποστηρίζει» αλλαγή των κανόνων για το έλλειμμα

misel-sapen france

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι «δεν υποστηρίζει» μια τροποποίηση του υπολογισμού του δημοσίου ελλείμματος στην Ευρώπη, επειδή οι σημερινοί κανόνες είναι ήδη «πολύ ευέλικτοι».

«Δεν το υποστηρίζω», δήλωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη διεκδίκηση της Ιταλίας, η οποία θα επιθυμούσε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του δημοσίου ελλείμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα να αφαιρεθούν οι δαπάνες για επενδύσεις.

«Υπάρχει ήδη πολλή υφιστάμενη ευελιξία» στο ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο θέτει τα δημοσιονομικά όρια στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα το κριτήριο ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, πρόσθεσε.

Η Γαλλία επωφελείται ήδη απ' αυτή την «ευελιξία», εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έδωσε περιθώριο δύο ετών για να φθάσει αυτό το όριο του 3%, προθεσμία που εκπνέει την ερχόμενη χρονιά. Όμως οι Βρυξέλλες αμφιβάλλουν ότι το Παρίσι θα τα καταφέρει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε πρόσφατα «να επωφεληθούμε πλήρως από την ευελιξία» που προσφέρεται από τα ευρωπαϊκά κείμενα.

Το Παρίσι θέλει να αποφύγει να ξεκινήσει σε ευρωπαϊκή κλίμακα ένα μεγάλο παζάρι, στο οποίο κάθε χώρα θα επεδίωκε να αφαιρεθούν από το έλλειμμα οι δαπάνες που την ενδιαφέρουν: οι επενδύσεις η μια, οι αμυντικές δεσμεύσεις η άλλη, τα κόστη του χρέους κ.λπ..

Η Γερμανία έχει από την πλευρά της ήδη κάνει σαφές πως δεν συζητεί αυτές τις σκέψεις, καθώς η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επαίνεσε πρόσφατα το «εξαιρετικό πλαίσιο» που προσφέρουν οι υφιστάμενοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS