Ομπάμα: Αποκλείει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράκ – Εξετάζει άλλες επιλογές

obamaready

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών σουνιτών στο Ιράκ και δεν αποκλείει καμία επιλογή, με μόνη εξαίρεση αυτήν της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
«Το μόνο πράγμα που απέκλεισε ο πρόεδρος είναι η εκ νέου αποστολή αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει άλλες επιλογές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης άφηναν σήμερα να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να αποκλείσει την ιδέα των "άμεσων" αεροπορικών πληγμάτων με μαχητικά αεροσκάφη, λόγω ιδιαίτερα της δυσκολίας να αναγνωριστούν οι στόχοι στο πεδίο.
Αρνούμενος να διευκρινίσει πότε ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει σχετικά, ο Κάρνεϊ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η δουλειά που γίνεται για να διευκρινιστούν "με μεγαλύτερη σαφήνεια" οι διάφορες επιλογές που μπορούν να εξεταστούν.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι απίθανο προς το παρόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με μια συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ, έπειτα από αυτές που έγιναν στο περιθώριο των συναντήσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο αν και δεν αναμένουμε το θέμα αυτό να θιγεί ξανά κατά τον γύρο αυτόν» των συνομιλιών, διευκρίνισε ο Κάρνεϊ.
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε σήμερα ότι η Βαγδάτη ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα για να αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι επιτέθηκαν σήμερα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ.
Ερωτηθείς για την ανάγκη να εξασφαλιστεί η έγκριση του Κογκρέσου πριν από οποιαδήποτε ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα, όπως τότε που εξεταζόταν το ενδεχόμενο πληγμάτων στην Συρία, ο Κάρνεϊ αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, αλλά επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι αισθητά διαφορετική.
«Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια διαφορά που πρέπει να επισημάνουμε», υπογράμμισε.
Ο Ομπάμα έχει προγραμματιστεί να έχει αργότερα σήμερα συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής του Κογκρέσου για να συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στο Ιράκ.
Πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ζητούν γρήγορα αεροπορικά πλήγματα για να αντιμετωπιστούν οι μαχητές του ΙΚΙΛ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, γράφει εξάλλου σήμερα στη Wall Street Journal για «την κατάρρευση του δόγματος Ομπάμα», με το ιρακινό χάος να είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το άμεσο αποτέλεσμα των επιλογών της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS