Δοκιμασία για τον Μακρόν οι διαδηλώσεις ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση

Στους δρόμους αναμένεται να κατέβουν σήμερα Γάλλοι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αριστερού συνδικάτου CGT να διαδηλώσουν ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα». Ωστόσο οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικλες ενώσεις της Γαλλίας εμφανίζονται διαιρεμένες σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας παρουσίασε τον περασμένο μήνα μία σειρά μέτρων όπως η θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων οι οποίες κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, η κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και ο καθορισμός των όρων απασχόλησης. Η γαλλική κυβέρνησης σχεδιάζει να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά την 22α Σεπτεμβρίου.

«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους λουφαδόρους, τους κυνικούς, τους σκληροπυρηνικούς» ανέφερε ο Μακρόν μιλώντας σε Γάλλους επιχειρηματίες την Παρασκευή, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κώδικας αποθάρρυνε τις επενδύσεις, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μακρόν είναι ένα θέμα που παρακολουθεί στενά η Γερμανία. Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια σημαντική δοκιμασία της αποφασιστικότητας του Γάλλου προέδρου να αναμορφώσει τη γαλλική οικονομία, κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη.

Εργαζόμενοι που ανήκουν στο CGT από τους κλάδους των σιδηροδρόμων, του πετρελαίου και της ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν σήμερα. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Μαρτινέζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη δήλωση του Μακρόν περί «λουφαδόρων» και προειδοποίησε ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται.

Ερωτηθείς χθες εάν μετανιώνει για τη λέξη που χρησιμοποίησε ο Μακρόν πέρασε στην αντεπίθεση: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν λέμε τα πράγματα όπως είναι», είπε.

Για δεκαετίες, κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς προσπαθούσαν να αναμορφώσουν τον εργασιακό κώδικα, αλλά αναθεώρησαν τα σχέδιά τους λόγω μαζικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου οι έξι στους δέκα Γάλλους αντιτάσσονται στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις γενικά, αλλά ερωτηθέντες για συγκεκριμένα μέτρα που προτάθηκαν ενέκριναν τα περισσότερα.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι «επέλεξαν τον Μακρόν για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η Γαλλία απέφευγε επί 30 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην εφημερίδα Les Echos.

Παρότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Γαλλίας, η CFDT, υποδέχθηκε τα μέτρα του Μακρόν με «βαθιά απογοήτευση», ανέφερε ότι δεν θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση του CGT.

Το ίδιο αποφάσισε και το συνδικάτο Force Ouvrière (FO), το οποίο συμπαρατάσσεται συχνά με το CGT, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του με μερίδα στελεχών του να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβει στις διαδηλώσεις.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS