Επίσημα νικητής των εκλογών στο Ισραήλ ο Νετανιάχου

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το δεξιό κόμμα Λικούντ κέρδισαν για πέμπτη φορά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

Το Λικούντ θα καταλάβει 36 έδρες στη νέα Κνέσετ, ενώ το Μπλε και Λευκό Κόμμα του απόστρατου αρχηγού του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς εξασφάλισε 35 έδρες.

Το κόμμα του απερχόμενου υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ και της απερχόμενης υπουργού Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ, η Νέα Δεξιά, δεν μπαίνει στην Κνέσετ, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των ψήφων (3,25%) για να αναδείξει μέλη του στην ισραηλινή Βουλή.

Τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τη 17η Απριλίου, διευκρίνισε η εκλογική επιτροπή.

Το υπερορθόδοξο κόμμα Σας μετατρέπεται στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Κνέσετ, με 8 έδρες, ενώ το επίσης θρησκευτικό Ενωμένο Κόμμα της Τορά και του Ιουδαϊσμού έχασε μεν μια έδρα, αλλά διατηρεί 7 έδρες.

Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στις 6 έδρες, όπως και το αραβικό κόμμα Χαντάς-Ταλ, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν και η συμμαχία της Ενωμένης Δεξιάς θα καταλάβουν από πέντε έδρες.

Το κόμμα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Μοσέ Καλόν, το κεντρώο Κουλάνου, το αριστερό Μερέτς και το μεικτό αραβικό ψηφοδέλτιο Ραάμ-Μπαλάντ περιορίζονται σε τέσσερις έδρες.

Με την υποστήριξη τόσο θρησκευτικών όσο και δεξιών κομμάτων, ο Νετανιάχου, που εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2009, μπορεί να υπολογίζει σε μια πλειοψηφία 65 εδρών.

Ο 69χρονος αρχηγός του Λικούντ αποδείχθηκε «επτάψυχος». Ούτε καν το οικονομικό σκάνδαλο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος κατάφερε να του φέρει το αποφασιστικό πλήγμα που όλοι ανέμεναν. Η σκληρή ατζέντα που διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια έναντι των Παλαιστινίων έφερε αποτέλεσμα.

Επιπλέον, «πούλησε» στους συμπατριώτες του τα δώρα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ του Τραμπ στο Ισραήλ: Την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά και την επίσημη αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ήταν τόσο αποφασισμένος να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ (είναι στην πρωθυπουργία από το 2009 με μια προηγούμενη θητεία μεταξύ 1996-1999), που ακόμα και την τελευταία στιγμή -πάνω σχεδόν από την κάλπη- «όργωνε» το Τελ Αβίβ για να στείλει τον κόσμο στα εκλογικά τμήματα.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS