Παγκόσμια ανησυχία για τις επιθέσεις των ακτιβιστών -Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν

Παγκόσμια ανησυχία για τις επιθέσεις των ακτιβιστών -Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν

Ορκισμένοι εχθροί μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αυτοκινήτων δηλώνουν τα μέλη μιας ομάδας που πλέομ δραστηριοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Χιλιάδες ήταν το 2023 οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που ξύπνησαν ένα πρωί και αντίκρισαν τα ελαστικά των οχημάτων τους πλήρως ξεφούσκωτα. Όχι επειδή, πάτησαν μία πρόκα ή ένα κομμάτι γυαλί, αλλά επειδή το αυτοκίνητό τους βρέθηκε στο στόχαστρο μιας πολυπληθούς ομάδας που έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια συγκεκριμένων ΙΧ.

Πρόκειται για τους “The Tyre Extinguishers”, μια ομάδα οικολόγων ακτιβιστών που δραστηριοποιείται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, εξαπολύοντας επιθέσεις εις βάρος SUVs, τα οποία θεωρεί σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ειδικότερα, οι οικολόγοι ακτιβιστές θέλουν να αποτρέψουν τους ιδιοκτήτες SUV να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους εντός του αστικού ιστού καθώς τα θεωρούν ως τα μοντέλα που ρυπαίνουν το περιβάλλον περισσότερο από όλα, λόγω τους βάρους τους και των μεγάλου κυβισμού κινητήρων τους.

Το κίνημα ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σήμερα έχει αποκτήσει μέλη σε τουλάχιστον 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, Ιρλανδίας της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας.

Φροντίζουν δε να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιθέσεων στα SUV, μέσω αναρτήσεων στο Twitter, ενώ φροντίζουν να επικοινωνούν στους ιδιοκτήτες των οχημάτων τους λόγους της επίθεσης, μέσω ενός σημειώματος που αφήνουν στα παρμπρίζ.

«Θα είσαι νευριασμένος, αλλά μην το παίρνεις προσωπικά. Δεν είσαι εσύ, αλλά το αυτοκίνητό σου. Το κάναμε αυτό (σ.σ. πρόκληση φθοράς στο όχημα) επειδή με το να κυκλοφορείς με το τεράστιο όχημα σε αστικό περιβάλλον βλάπτεις τους άλλους. Τα SUV και τα 4x4 αποτελούν καταστροφή για το κλίμα μας», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο σημείωμα.

Η τελευταία επίθεση που ανέλαβαν οι ορκισμένοι εχθροί των SUV ήταν αυτή της Δευτέρας 3 Απριλίου, όταν ξεφούσκωσαν τα ελαστικά συνολικά 24 οχημάτων, στο Ρίτσμοντ, μια οικονομικά εύπορη συνοικία του Λονδίνου.

Τριπλασιασμός των επιθέσεων μέσα σε ένα έτος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γνωστού γερμανικού περιοδικού Spiegel, οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου, το 2023, δέχθηκαν περί τις 1.100 καταγγελίες από πολίτες που έπεσαν θύματα των “The Tyre Extinguishers”, όταν το 2022 ο αριθμός περιοριζόταν σε 342, ενώ μόνο μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2024 οι καταγγελίες στη γερμανική πρωτεύουσα ξεπερνούσαν τις 340.

Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι ο αριθμός των μη καταγγελθέντων περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερος, γεγονός που υποδηλώνει τις διαστάσεις που έχει λάβει η δράση των οικολόγων ακτιβιστών.

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι οικολόγοι ακτιβιστές, μέσα σε 2 χρόνια έχουν «παροπλίσει» περίπου 20.000 SUVs, ενώ δηλώνουν ότι... «έχουν μόλις ξεκινήσει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ