«Μπάχαλο» στο Λονδίνο: Ο Τζόνσον απειλεί να κλείσει και πάλι τη Βουλή

«Μπάχαλο» στο Λονδίνο: Ο Τζόνσον απειλεί να κλείσει και πάλι τη Βουλή

Ακόμη κι αν κάποιος αγνοούσε τι έχει συμβεί στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες, θα αντιλαμβανόταν απόλυτα το χάος για το Βrexit και την πολιτική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα παρακολουθώντας την τεταμένη συνεδρίαση στη Βουλή και τα νέα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε ο Μπόρις Τζόνσον στους βουλευτές.

Η Βουλή των Κοινοτήτων άνοιξε ξανά την Τετάρτη, έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι το κλείσιμό της από τον Τζόνσον ήταν παράνομο. Παρόλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει να κλείσει εκ νέου τη Βουλή! Παράλληλα, προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που μπορεί να βάλει τη Βρετανία σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

«Είτε η Βουλή θα κάνει στην άκρη και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το Brexit, ή θα καταθέσει πρόταση μομφής και θα έρθει αντιμέτωπο με την ημέρα του ξεκαθαρίσματος με τους ψηφοφόρους», είπε ο Μπόρις Τζόνσον στους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους τον αποδοκίμαζαν. «Εχετε περιθώριο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης για να καταθέσετε αίτημα για πρόταση μομφής εναντίον μου. Αν το κάνετε, την Πέμπτη θα τεθεί προς ψήφιση», είπε ο Τζόνσον και κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι δεν θέλουν εκλογές γιατί δεν εμπιστεύονται τον λαό. «Είχατε μια λύση στα χέρια σας, να ψηφίσετε υπέρ των εκλογών», είπε ακόμη στους βουλευτές.

Την ώρα της συνεδρίασης της Βουλής, αρκετές φορές βουλευτές φώναζαν στον Μπόρις Τζόνσον «Παραιτήσου!», ενώ η ατμόσφαιρα ήταν γενικά τεταμένη.

Ο Μπόρις Τζόνσον, με την πρόκληση να κατατεθεί σε βάρος του πρόταση μομφής, ουσιαστικά έθεσε ένα ακόμη εκβιαστικό δίλημμα στους βουλευτές. «Αν οι βουλευτές δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να δηλώσουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τότε η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υλοποιηθεί το Brexit», ανέφερε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Την ίδια ώρα όμως, άλλος εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ακόμη κι αν ο Τζόνσον χάσει στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, τότε δεν θα παραιτηθεί. Αντίθετα, οι κανονισμοί του επιτρέπουν να κάνει άλλη μία ψηφοφορία, μέσα σε 14 ημέρες. Σε περίπτωση που ηττηθεί και σε αυτή, προκηρύσσονται εκλογές.

Παρότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομο το κλείσιμο της Βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός σκέφτεται να επαναλάβει την κίνηση αυτή. Εκπρόσωπός του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλεί ξανά η λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κυβέρνηση θα καταθέσει την Πέμπτη αίτημα για προσωρινό κλείσιμο της Βουλής, προκειμένου να γίνει το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών την επόμενη εβδομάδα (29 Σεπτεμβρίου- 2 Οκτωβρίου).

Οταν τον πίεσαν στη Βουλή, για το αν θα την κλείσει ξανά, ο Τζόνσον απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει λεπτομερώς τις διατάξεις της κρίσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να βρει τρόπο για να προχωρήσει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ