Στις 9 Μαΐου η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, λέει το Bloomberg -Δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Στις 9 Μαΐου η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, λέει το Bloomberg -Δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Στις 9 Μαϊου στον Λευκό Οίκο θα υποδεχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, μόνον που από τον Λευκό Οίκο δεν επιβεβαιώνουν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων πάνω στο AirForceOne για το κατά πόσον η πρόσφατη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Ερντογάν με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, θα επισκιάσει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ή αν θα τεθεί το θέμα στο τετ-α-τετ με τον Μπάιντεν ο εκπρόσωπος του του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της Voice of America, ότι «δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Ως εκ τούτου, δεν έχω κανένα σχόλιο για αυτό το θέμα».

Το σίριαλ αναφορικά με το ταξίδι του Ερντογάν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ συνεχίζεται στην Άγκυρα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ να φουντώνουν της φήμες περί ακύρωσής του λόγω της αντίδρασης του Τούρκου προέδρου για την έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά και της δυσφορίας που προκάλεσαν στην Ουάσιγκτον τα σφιχταγκαλιάσματά του με τον ηγέτη της Χαμάς, την οποία η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η σημασία μιας επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου από τη μέρα που ο Τζο Μπάιντεν διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο πλαίσιο διεθνών συνόδων κορυφής και έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά.

Τις φήμες περί ακύρωσης της επίσκεψης «φούντωσε» στις 20 Απριλίου, ένα δημοσίευμα από τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Odatv, που ανέφερε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ακυρώθηκε, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επικύρωσε το νομοσχέδιο που δίνει πακέτο βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Η συνάντησή τους, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα λάβει χώρα σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τους δύο ηγέτες ενώ μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται για μια νέα αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ ενώ προηγείται μόνον σε μία από τις επτά πολιτείες που αναμένεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας της Morning Consult για λογαριασμό του Bloomberg, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από την ταπεινωτική ήττα των εκλεκτών του στις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή σύμφωνα με το Bloomberg, που αναφέρει ως παράδειγμα ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε σχεδιάζει την Παρασκευή να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να ζητήσει την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου για την υποψηφιότητά του για το τιμόνι του ΝΑΤΟ.

To δημοσίευμα θυμίζει ότι νωρίτερα φέτος η Τουρκία συναίνεσε τελικά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ και την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, με την οποία η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία για την ενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ