Brexit: Ο Τζόνσον προωθεί τις προτάσεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Brexit: Ο Τζόνσον προωθεί τις προτάσεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Έναν νέο γύρο συνομιλιών-αστραπή αρχίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μεταβαίνοντας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μία προσπάθεια να «πλασάρει» και να πουλήσει το νέο του «προϊόν» - τις εναλλακτικές προτάσεις του για το backstop. Στόχος του είναι κυρίως οι «πιο δύσπιστοι» της ευρωπαϊκής οικογένειας, οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτοί μεν, πλην όμως δεν έχουν πειστεί από το νέο σχέδιο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.


Πρώτος σταθμός του Βρετανού πρωθυπουργού θα είναι σήμερα το Βερολίνο, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, λόγω «δυσκολιών προγραμματισμού», οι συζητήσεις αναμένεται να αρχίσουν επισήμως αύριο, σύμφωνα με πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ την οποία επικαλείται η «Guardian» και η οποία κάνει λόγο για επίσκεψη του Τζόνσον σε «διάφορες» πρωτεύουσες.


Σε κάθε περίπτωση τετ α τετ συνατήσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί. Απεναντίας, από το Παρίσι διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπόρις Τζόνσον ούτε το Σαββατοκύριακο ούτε την επόμενη εβδομάδα.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περιλαμβάνεται στις φωνές στην Ε.Ε. που εξέφρασαν τις σοβαρές αμφιβολίες τους για το σχέδιο του Λονδίνου με στόχο τη νέα συμφωνία αποχωρήσης της Βρετανίας από την Ένωση.


Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε η βρετανική πλευρά με την ελπίδα του συντεταγμένου Brexit στις 31 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. για αγαθά, αλλά την έξοδό της από την τελωνειακή ένωση. Το μείζον ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η κατάσταση στα σύνορα Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Τζόνσον, ο Ντέιβιντ Φροστ, έχει ήδη αρχίσει αυτό που η Ντάουνινγκ Στριτ ονομάζει «τεχνικές συζητήσεις» με τους Ευρωπαίους εταίρους. Εντός βρετανικών συνόρων, ο ίδιος ο Τζόνσον επέλεξε χθες, κατά την επίσημη παρουσιάση του σχεδίου του στη Βουλή των Κοινοτήτων, έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι και αυτός ανοιχτός σε περαιτέρω αλλαγές, ακόμη και όταν ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τις προτάσεις του «Trump-deal Brexit».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS