Brexit: Το στοίχημα του Τζόνσον, η οργή και η επόμενη μέρα

Brexit: Το στοίχημα του Τζόνσον, η οργή και η επόμενη μέρα

Την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κριτική ακόμη και στους κόλπους των Τόρις, αλλά και διαδηλώσεις ανά τη χώρα πυροδότησε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να σύρει τη βασίλισσα σε ένα υψηλού ρίσκου πολιτικό στοίχημα για τη χώρα και να κλείσει για πέντε εβδομάδες τη Βουλή λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι απολύτως νόμιμη, δεν έχει ως στόχο το no deal Brexit, δηλαδή μία έξοδο χωρίς συμφωνία, ενώ αφήνει και πάλι «άπλετο χρόνο» να συζητηθεί το Brexit στη Βουλή. Η πραγματικότητα είναι πως πλέον στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια πρωτοβουλιών από τους βουλευτές ώστε να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο της άτακτης εξόδου- το οποίο σημειωτέον η Βουλή έχει ήδη απορρίψει. 

Και τώρα τι;

Η αντιπολίτευση πρέπει να επιδιώξει είτε να περάσει εκ νέου νομοθεσία που να αποτρέπει το no deal είτε να προβεί άμεσα (με την επιστροφή από τις θερινές διακοπές στις 3 Σεπτεμβρίου) σε πρόταση μομφής προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν βλέπουν πολύ θετικά την προοπτική να οδηγηθούν άμεσα σε κάλπες, αφού οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν αρκετά πίσω από τους Συντηρητικούς. Η εναλλακτική όμως, δηλαδή να αφήσουν τον Τζόνσον να οδηγήσει τη χώρα σε «ηρωική έξοδο» φαντάζει ακόμη πιο τρομακτική. 

Όπως σχολιάζουν αναλυτές η αξιωματική αντιπολίτευση πληρώνει τη «θολή» στάση της στο Brexit. Οι Εργατικοί δεν μπορούν να πείσουν ούτε στους σκληρούς Brexiteers, αλλά ούτε και στους πολίτες που πιστεύουν ότι η έξοδος είναι ένα λάθος και στρέφονται προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής. 

Ωστόσο η κριτική αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της Βουλής να χαρακτηρίζει την κίνησή της «συνταγματική εκτροπή» και «όνειδος». Για αντιδημοκρατική απόπειρα φίμωσης των βουλευτών κάνει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Δεν είναι βεβαίως μόνο ο πολιτικός κόσμος που αντιδρά. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες υπέγραψαν αίτηση ακύρως των σχεδίων αναστολής της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο και άλλες πόλεις. 

Όσο για τις αγορές, αντιδρούν με σφυροκόπημα της στερλίνας. Το κλίμα έχει ανατραπεί πλήρως σε σχέση με πριν από λίγες ημέρες, όταν οι συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν είχαν γεννήσει συγκρατημένη αισιοδοξία για έναν συμβιβασμό. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ