Covid-19: Κάτοικοι της Νέας Υόρκης υπέβαλαν μήνυση κατά του ΠΟΥ

Covid-19: Κάτοικοι της Νέας Υόρκης υπέβαλαν μήνυση κατά του ΠΟΥ

Μήνυση κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέβαλαν οι κάτοικοι μίας κομητείας της Νέας Υόρκης, η οποία υπήρξε από τις πρώτες εστίες του Covid-19 στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, στη μήνυση στην οποία κατέθεσαν, κατηγορούν τον ΠΟΥ για σοβαρή αμέλεια και καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία. Τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες περί «κακών χειρισμών» διατύπωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ.

Τη μήνυση κατέθεσαν χθες τρεις κάτοικοι του Γουέσττσεστερ. Στο κείμενο, οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «ανυπολόγιστη» ζημιά εκ μέρους του ΠΟΥ εις βάρος των περίπου 756.000 ανήλικων κατοίκων του Γουέσττσεστερ.

Το Γουέσττσεστερ βρίσκεται βόρεια της Νέας Υόρκης και πέρυσι είχε περίπου 967.506 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου το 78% ήταν ενήλικοι, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Έως τις 18 Απριλίου, συνολικά 242.786 κάτοικοι της Νέας Υόρκης είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, περιλαμβανομένων 23.803 στο Γουέσττσεστερ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι τρεις κάτοικοι κατηγορούν συγκεκριμένα τον ΠΟΥ ότι δεν κήρυξε εγκαίρως πανδημία, δεν επιτήρησε την ανταπόκριση της Κίνας στην αρχή της επιδημίας, δεν παρείχε οδηγίες για τη θεραπεία και δεν συμβούλευσε τα μέλη του πώς να ανταποκριθούν, όπως να επιβάλουν άμεσα περιορισμούς στα ταξίδια.

Στην ίδια μήνυση, αναφέρεται επίσης ότι ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Κίνας για να συγκαλύψουν τη σοβαρότητα του Covid-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι ΗΠΑ έγιναν το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς καθημερινά, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ότι μεροληπτεί υπέρ του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από τον ΠΟΥ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους Κινέζους ηγέτες για την προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες».

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 - 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει από τον Οργανισμό να λογοδοτήσει. Επικριτές του Αμερικανού προέδρου ωστόσο υποστηρίζουν ότι η οργισμένη αντίδρασή του είναι ένας τρόπος άμυνας στις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος επειδή αρχικά υποβάθμισε τον κίνδυνο της πανδημίας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ