ΚΟΣΜΟΣ

Εφημερίδα Τζουμχουριέτ: Προσβολή στον Κεμάλ όσα ακούστηκαν στην Αγία Σοφία

Ως ιστορική ημέρα χαρακτήρισαν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες την μουσουλμανική προσευχή που έλαβε χώρα για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια στην Αγιά Σοφιά με μοναδική εξαίρεση την Τζουμχουριέτ η οποία στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για «προσβολή» προς τον Κεμάλ.

Αφορμή για τον τίτλο αυτό αποτέλεσε η αναφορά στην ομιλία του Προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς που είπε ότι όποιος άλλαξε την χρήση της Αγίας Σοφίας είναι καταραμένος. O ανώτατος ιμάμης Αλί Ερμπάς ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος.

Σύμφωνα με την Diyanet TV, το σπαθί στο δεξί χέρι στην οθωμανική παράδοση συμβολίζει τον φόβο του εχθρού και το σπαθί που κρατείται στα αριστερά συμβολίζει την εμπιστοσύνη στον φίλο. Όπως επισημαίνει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κρύβει βαθύτατους συμβολισμούς και την εκπλήρωση των νεοοθωμανικών επιδιώξεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η λαχτάρα του εθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει», είπε ο Αλί Ερμπάς στο κήρυγμά του, προσθέτοντας ότι «oι πόρτες του τζαμιου της Αγιάς Σοφιάς οπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ». Μάλιστα προειδοποίησε ότι «όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι».

Στην ίδια εφημερίδα καταγράφεται και η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκπρόσωποι του οποίου βρήκαν που κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS