Γαλλικό Πρακτορείο: Τανκς του Ισραήλ έφτασαν στα περίχωρα της Γάζας -Κομμένος στα δύο ο βασικός οδικός άξονας

Γαλλικό Πρακτορείο: Τανκς του Ισραήλ έφτασαν στα περίχωρα της Γάζας -Κομμένος στα δύο ο βασικός οδικός άξονας

Σφοδρές χερσαίες μάχες, σύμφωνα με τη Χαμάς συνεχίζονται από χθες Κυριακή (29/10) στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες» νεκρούς μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θύλακα, όπου παράλληλα οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, εν μέσω πολιορκίας που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

Σφοδρές μάχες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -Μπήκαν τα τανκς του Ισραήλ

Η Χαμάς έκανε λόγο από την πλευρά της για «σφοδρές μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τρίτη συνεχή νύκτα, αφού το Ισραήλ αύξησε και διεύρυνε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα. Όπως αναφέρει το AFP, ο ισραηλινός στρατός μπήκε σήμερα (30/10) στη Γάζα με τανκς και έκοψε στα δύο βασικό οδικό άξονα που οδηγεί από το Βορρά στον Νότο.

Ειδικότερα, τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Το ίδιο μέσο διευκρίνισε, ότι «ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν».

Ένα αεροσκάφος οδηγούμενο από στρατεύματα που βρίσκονταν επί του πεδίου στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, άλλο αεροσκάφος έπληξε χώρο εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στον τομέα όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ, στην καρδιά της πόλης της Γάζας.

Περισσότερους από 600 στόχους έπληξε ο ισραηλινός στρατός

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε «περισσότερους από 600 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα (…) που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.

«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας, που βομβαρδίζεται χωρίς σταματημό από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τέθηκε την 9η σε κατάσταση «απόλυτης πολιορκίας» -ο πληθυσμός του στερείται το νερό, την τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Το Ισραήλ προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο»

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύκτας, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από Βορρά προς Νότο.

Γάζα: 33 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, χθες Κυριακή μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας 33 φορτηγά με βοήθεια, η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή από την 21η Οκτωβρίου, όταν επετράπη να εισέλθουν τα πρώτα. Έκτοτε, έχουν φθάσει 117 φορτηγά, κατά την καθημερινή ενημέρωση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Επρόκειτο για βοήθεια «ευπρόσδεκτη» αλλά ανεπαρκή, τόνισε το OCHA, που φοβάται «νέα καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «ταραχές».

Στα πεδία των μαχών, η Χαμάς έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» χθες βράδυ, στις οποίες οι μαχητές του χρησιμοποίησαν «αυτόματα και αντιαρματικά όπλα» στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις εκεί από το βράδυ της Παρασκευής.

Σήμερα διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του «σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες» και «προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Μαχητικό αεροσκάφος έπληξε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν «πάνω από 20 τρομοκράτες».

Χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ήδη στον παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Το 1,4 εκατ. των κατοίκων του έχει εκτοπιστεί βίαια.

Χθες ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε πως αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών του και το εύρος των επιχειρήσεών του στην παλαιστινιακή περιοχή με διακηρυγμένο σκοπό τον «αφανισμό» της Χαμάς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν έκτοτε στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως η αεροπορία της έπληξε «στρατιωτικές δομές της Χαμάς», ενώ έκανε λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα προς την κατεύθυνση του κεντρικού και του νότιου Ισραήλ.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και χιλιάδες πολίτες που έχουν καταφύγει στη δομή υγείας.

«Λάβαμε απειλές» από το Ισραήλ

«Λάβαμε απειλές» από πλευράς Ισραήλ, που απαίτησε να «εκκενώσουμε αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς επρόκειτο να βομβαρδιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασάρ Μουράντ, ο διευθυντής του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύβει όπλα και μαχητές, κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Μπροστά στη φοβερή έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποίησε χθες Κυριακή εναντίον του κινδύνου κατάρρευσης «της δημόσιας τάξης» την επομένη λεηλασίας αποθηκών και κέντρων διανομής βοήθειας.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε πως ξεκινά «η δεύτερη φάση του πολέμου» με σκοπό να «καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες και η ηγεσία της Χαμάς», κινήματος που η χώρα του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατηγόρησε χθες τη Χαμάς πως προσπαθεί να «χειραγωγήσει ψυχολογικά», εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά, τους ισραηλινούς πολίτες, αφού το παλαιστινιακό κίνημα διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο να τους απελευθερώσει όλους, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ.

Ενταση στα σύνορα Συρίας και Λίβανου

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο και τον θάνατο ενός ακόμη μαχητή της.

Ο Τσαχάλ έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε.

Τη 13η Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο και άλλοι έξι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, τραυματίστηκαν.

Σε έρευνά της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ανέφερε πως επρόκειτο για «στοχευμένο πλήγμα».

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου πάνω από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε.

Επίσης χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».

Ενώ στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους 9 αστυνομικών. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν, καθώς και από τις ΗΠΑ, που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (30/10) ότι έπληξε πολλούς στόχους στη Συρία απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος, εν μέσω φόβων για το ενδεχόμενο επέκτασης στην περιοχή του πολέμου με τη Χαμάς.

«Πολεμικό αεροσκάφος επιτέθηκε πριν λίγη ώρα στους εκτοξευτήρες από τους οποίους εξαπολύθηκαν πλήγματα από το συριακό έδαφος εναντίον του ισραηλινού εδάφους χθες το βράδυ», επεσήμανε ο στρατός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από το συριακό έδαφος και έπεσαν «σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό Kan, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο την επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «ο ισραηλινός στρατός» «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοθετώντας δύο θέσεις των ενόπλων δυνάμεών μας στην επαρχία Ντεράα». Το υπουργείο πρόσθεσε ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο «ένα τάγμα του πυροβολικού» στην επαρχία Ντεράα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ