«Γιατί ο Τραμπ θα βγει ενισχυμένος από την παραπομπή» - Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν

«Γιατί ο Τραμπ θα βγει ενισχυμένος από την παραπομπή» - Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν

O Ντόναλντ Τραμπ έγραψε άθελά του ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία με το ερωτηματικό της καθαίρεσης στην πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Αλλά η όλη διαδικασία της παραπομπής του, όσο κι αν τον εξόργισε, μάλλον αναμένεται να τον βγάλει ενισχυμένο καθώς συσπειρώνει τη βάση των ψηφοφόρων του -η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη (48% υπέρ και 48% κατά της παραπομπής του) σε τελευταία δημοσκόπηση των WSJ/NBC News – με τις εισφορές στην προεκλογική του καμπάνια να εκτοξεύονται – χώρια που του δίνει το πάνω χέρι έναντι της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς θα του στέλνουν νομοσχέδια προς υπογραφή στο Οβάλ Γραφείο, όπως σχολιάζει το Time.

Ο Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι η παραπομπή του ίσως τελικά να μην είναι και τόσο άσχημη εξέλιξη για τον ίδιο, καθώς ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τη δίκη του στη Γερουσία στρέφοντας τα βέλη του κατά των Δημοκρατικών αντιπάλων στην προεκλογική του καμπάνια, που «ασχολούνται με το κυνήγι μαγισσών κι όχι τα πραγματικά προβλήματα του λαού», κατά το αφήγημά του. Οι σύμβουλοί του αναγνωρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο για έναν πρόεδρο που διεκδικεί την επανεκλογή του να μην σκιάζει μια τέτοια υπόθεση την εκστρατεία του. Αλλά δεδομένου ότι αυτό είναι πλέον αναπόφευκτο προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το πολιτικό κόστος για τους Δημοκρατικούς βομβαρδίζοντας τους ψηφοφόρους με χιλιάδες διαφημιστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα υπάρξει happy end για τους Δημοκρατικούς στην υπόθεση

Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την ελπίδα να αποκομίσουν οφέλη από την παραπομπή του Τραμπ πιστεύοντας ότι η επιθυμία των οπαδών τους, των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και ορισμένων υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών για απομάκρυνση του αμφιλεγόμενου προέδρου από τον Λευκό Οίκο ίσως να αυξηθεί κι άλλο όταν η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσία απορρίψει, όπως όλα δείχνουν, την καθαίρεσή του. Αλλά αυτά είναι μάλλον όνειρα, αφού όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του Gallup (2-15 Δεκεμβρίου) τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ εκτοξεύτηκαν στο 45% από 39% τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι θεωρούσαν τον Τραμπ εξαιρετικό πρόεδρο, επιμένουν στην άποψή τους όπως κάνουν κι οι επικριτές του, αναφέρει σε ανάλυσή της η Sueddeutsche Zeitung.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Μαρκ Τίσεν του American Enterprise Institute στη Washington Post: «Όταν η Γερουσία αθωώσει τον Τραμπ, όπως θα κάνει αναπόφευκτα, το πνεύμα της "Αντίστασης" θα ατονήσει, ενώ οι οπαδοί του θα κινητοποιηθούν από τη νίκη του και την "δικαίωσή" του».

poll-1

H δημοσκόπηση των WSJ/NBC News δείχνει ότι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ είναι διχασμένη στο θέμα της παραπομπής του Τραμπ

Και μπορεί από άποψη πολιτικής ηθικής οι Δημοκρατικοί να έχουν δίκιο στην όλη υπόθεση, αλλά πόντους μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να σκοράρουν σε επίπεδο πολιτικής τακτικής, λόγος που εξηγεί γιατί επιθυμούν να τελειώνει γρήγορα η υπόθεση, προτού ξεκινήσουν οι προκριματικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Προφανώς αντιλαμβάνονται ότι όσο περισσότερο διαρκεί όλο αυτό, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τους γυρίσει μπούμερανγκ καθώς μειώνονται αργά, αλλά σταθερά τα ποσοστά εκείνων που συμφωνούν με την παραπομπή του Τραμπ.

Πέραν όλων των άλλων εκείνοι από τους Δημοκρατικούς που βγαίνουν περισσότερο ζημιωμένοι από την παραπομπή του Τραμπ φαίνεται πως είναι οι διεκδικητές του χρίσματος. Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Τραμπ υπολειπόταν στις δημοσκοπήσεις των σημαντικότερων Δημοκρατικών προεδρικών υποψηφίων, αλλά τώρα προηγείται. Μέχρι τις εκλογές, βέβαια, απομένει πολύς χρόνος, αλλά όλα αυτά κάτι δείχνουν: ότι η υπόθεση ωφελεί περισσότερο τον Τραμπ παρά τους Δημοκρατικούς.

Θα βγει τελικά ο Τραμπ ο μεγάλος νικητής;

Στο τέλος όλης αυτής της πολύκροτης υπόθεσης δεν αποκλείεται μάλιστα να αναδειχθεί ο Τραμπ σε μεγάλο νικητή, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία τον στηρίζουν ομαδικά, ενώ ορισμένοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές που εκπροσωπούν συντηρητικές πολιτείες τάσσονται κατά της παραπομπής του για να αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους τον ερχόμενο χρόνο. Κι ενώ το μέτωπο των Ρεπουμπλικανών εμφανίζεται αρραγές, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για τους αντιπάλους τους.

Δεν είναι, βέβαια, όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές οπαδοί του Τραμπ, αφού υπάρχουν και μερικοί που ασκούν τακτικά κριτική στις πολιτικές του. Όμως άλλο είναι αυτό κι άλλο να ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης ενός προέδρου, την ώρα που η βάση του κόμματος παρακολουθεί άγρυπνα και ίσως θελήσει να τιμωρήσει τους «προδότες».

Η παραπομπή είναι στην καριέρα ενός προέδρου ένας λεκές που θα τον συνοδεύει για πάντα, πράγμα που ισχύει και για τον Τραμπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν έχει λόγους να φοβάται, αφού οι ψηφοφόροι του, όπως και το κόμμα παραμένουν συσπειρωμένοι γύρω του. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει να επιδείξει και κάποιες σημαντικές επιτυχίες, όπως η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό, οι προοπτικές σύντομης διευθέτησης του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, οι πολύ θετικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία… Άρα, η παραπομπή σε δίκη δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να του χαλάσει τα Χριστούγεννα…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS