ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ σκοπεύει να υποδεχτεί ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών - «Να βοηθήσουμε την Ελλάδα» το μήνυμα της Γερμανίας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρονται να ετοιμάζουν σχέδιο αναδοχής ασυνόδευτων παιδιών από τα κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.

Η γερμανική κυβέρνηση, μερικές ώρες πριν την άφιξη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε πως ορισμένες χώρες της ΕΕ, σκοπεύουν να προχωρήσουν στην αναδοχή ως και 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά της Ελλάδας.

«Διεξάγεται διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές τις ημέρες με θέμα μια ανθρωπιστική λύση για να οργανωθεί η αναδοχή των παιδιών αυτών στο πλαίσιο μιας συμμαχίας εθελοντριών χωρών», αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις χώρες που συμμετέχουν. Ηδη πάντως η Κροατία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να πάρει πρωτοβουλία και να υποδεχτεί ασυνόδευτα παιδιά, την ώρα που η Αυστρία, τηρεί εντελώς διαφορετική στάση στο μεταναστευτικό.

Γερμανία: Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση για 1.000 ως 1.500 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου», πρόσθεσε η κυβέρνηση συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών κομμάτων του CDU/CSU και του SPD, ανακοινώθηκε η πρόθεση για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου.

«Πρόκειται για παιδιά τα οποία τα οποία εξαιτίας του ότι ασθενούν έχουν επειγόντως ανάγκη ιατρικές περιποιήσεις, καθώς και για ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία ασκούν πίεση εδώ και πολλές ημέρες προκειμένου η Ευρώπη, ειδικά το Βερολίνο, να αναλάβει την αναδοχή παιδιών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ή προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας, μετά την μετάδοση πληροφοριών στη χώρα σχετικά με την επισφαλή κατάσταση πολλών ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών. Ορισμένα στελέχη της συντηρητικής παράταξης της Μέρκελ εξέφρασαν ωστόσο έντονες επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας την ανησυχία πως αυτό θα στείλει το λάθος «σήμα» στους μετανάστες, δηλαδή, όπως υποστήριξαν, ότι είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

Οι αρχές της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι πάνω από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους πολλοί ανήλικοι, που προστέθηκαν στους 38.000 που είναι ήδη παρόντες σε κέντρα υποδοχής με μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού.

Ο Ερντογάν πάντως φάνηκε να στέλνει σινιάλο κατευνασμού, διατάσσοντας την τουρκική ακτοφυλακή να εμποδίζει τις αποπλεύσεις πλεούμενων με μετανάστες. Ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα ταξιδέψει σήμερα στο Βέλγιο για να συζητήσει το μεταναστευτικό ζήτημα με αξιωματούχους της ΕΕ, μερικές ώρες αφού απαίτησε η Ελλάδα να «ανοίξει τις πόρτες» της στους μετανάστες.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ισλαμική Τουρκία αποκαλύπτεται

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS