ΗΠΑ: Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία προήλθε από βάση του Ιράν

ΗΠΑ: Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία προήλθε από βάση του Ιράν

Ερευνητές από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας να προήλθε από βάση του Ιράν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, αναφέρει πηγή που έχει γνώση της εν εξελίξει έρευνας.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση περιελάμβανε τη χρήση πυραύλων Κρούζ - μαζί με ντρόουνς - οι οποίοι πετούσαν σε χαμηλό υψόμετρο και η τροχιά τους ήταν βόρεια της μονάδας επεξεργασίας αργού της Abqaiq, που υπέστη σημαντικές ζημιές τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.


Οι πύραυλοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, πέταξαν από το Νότιο Ιράκ και μέσω του ενάεριου χώρου του Κουβέιτ πριν φτάσουν στους στόχους τους.
Τη Δευτέρα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η επίθεση ξεκίνησε από ιρανικό έδαφος. Την ίδια άποψη εξέφρασε τοπικός διπλωμάτης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου, οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους πληροφορίες που δείχνουν ότι η επίθεση πιθανότατα προήλθε από περιοχή του Ιράν.


Πάντως, μέχρι στιγμής ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε οι ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την προέλευση της επίθεσης που έλαβε χώρα το Σάββατο κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Παρόλ' αυτα, οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών έχουν υποστηρίξει δημοσίως πως οι πύραυλοι δεν προήλθαν από την περιοχή της Υεμένης, αν και οι αντάρτες της Χούτι έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιθέσεις.


Για άρνηση της πραγματικότητας από πλευράς ΗΠΑ έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απαντώντας στις κατηγορίες πως η Τεχεράνη είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πρόκειται να αναχωρήσει την Τρίτη εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει την «απάντηση» των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ