Ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε «από λάθος» το Boeing στην Τεχεράνη

Ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε «από λάθος» το Boeing στην Τεχεράνη

Ο στρατός του Ιράν κατέρριψε «από λάθος» το Boeing 737 της Ukraine International Airlines.

Tο οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος».

Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν, τόνιζε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η συντριβή του Boeing οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ». Από τη συντριβή του Boeing έχασαν τη ζωή τους και οι 176 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Ιρανοί.

Το βίντεο της κατάρριψης του Boeing

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσίευσε βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο φαίνεται πύραυλος να χτυπά το Boeing των ουκρανικών αερογραμμών στον αέρα, πριν εκείνο συντριβεί στο έδαφος πάνω από το Ιράν.

Μια έκρηξη φαίνεται να λαμβάνει χώρα στον αέρα, όταν ο πύραυλος χτυπά το αεροσκάφος, το οποίο ωστόσο δεν εκρήγνυται. Το ουκρανικό αεροσκάφος συνεχίζει την πτήση για μερικά ακόμη λεπτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, επιχειρώντας να επιστρέψει στο αεροδρόμια της Τεχεράνης, στο Ιράν.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξ' αρχής υποστήριξε πως το μοιραίο Boeing καταρρίφθηκε «μάλλον κατά λάθος» από Ιρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, ενώ ο Τραμπ μίλησε για πτώση από σφάλμα και ότι έχει ένα «φοβερό αίσθημα» σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία.

Βρετανία: Υπάρχουν αποδείξεις για την κατάρριψη του Boeing στο Ιράν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε χθες πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια.

Απηχώντας την εκτίμηση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Τζόνσον κάλεσε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο Τριντό το είχε πει από την Πέμπτη: «Το ουκρανικό Boeing μάλλον καταρρίφθηκε από πύραυλο»

Επίσης, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό από την Πέμπτη δήλωσε ότι πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Boeing 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες» που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε ο Τριντό, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς εταίροι πρέπει να συμμετέχουν στην έρευνα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διεξοδική και αξιόπιστη έρευνα», σημείωσε, λέγοντας πως οι ιρανικές Αρχές έχουν υπονοήσει ότι θέλουν να κρατήσουν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου στη χώρα τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS