Ισπανία: Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι παραμένει στο πόστο του, δεν παραιτείται από πρωθυπουργός

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι παραμένει στο πόστο του, δεν παραιτείται από πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα παραμείνει στο πόστο του.

Η Ισπανία περίμενε με αγωνία την ανακοίνωση του Σάντσεθ, που είχε εξαρχής αποδώσει την προκαταρκτική έρευνα για αθέμιτη επιρροή και διαφθορά εις βάρος της γυναίκας του σε μια ενορχηστρωμένη από τη δεξιά αντιπολίτευση προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Και οι οπαδοί του ανάσαναν με ανακούφιση σήμερα το πρωί όταν σε μια δραματική ομιλία ο Σάντσεθ είπε ότι αποφάσισε να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, καλώντας σε συλλογικό προβληματισμό και εκκαθάριση του δημόσιου βίου από αυτό που περιέγραψε ως τοξικές πρακτικές και προτρέποντας την ισπανική κοινωνία να γίνει παράδειγμα και έμπνευση για τον κόσμο.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους κοινωνία θέλουμε να είμαστε και η χώρα μας πρέπει να κάνει αυτόν τον συλλογικό προβληματισμό, τον οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε. Μια κάθαρση που ανοίγει χώρο για αναγέννηση, για δίκαιο παιχνίδι», είπε ο Σάντσεθ ανακοινώνοντας την απόφασή του να παραμείνει πρωθυπουργός.

Σάντσεθ: «Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λάσπη»

«Απευθύνω έκκληση στη συλλογική συνείδηση ​​της ισπανικής κοινωνίας που ήξερε πώς να ξεπεράσει τις βαθιές πληγές των χειρότερων φάσεων του παρελθόντος της, που ξεπέρασε όλες τις δημοκρατικές προκλήσεις με υποδειγματικό τρόπο, που ξεπέρασε μια πανδημία, που ζει με κοινωνική ειρήνη. Σήμερα, ζητώ από την ισπανική κοινωνία να αποτελέσει και πάλι παράδειγμα για έναν ταραγμένο και πληγωμένο κόσμο.

Ας δείξουμε στον κόσμο πώς υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λάσπη μέσω της συλλογικής απόρριψης πέρα ​​από τα ακρωνύμια και τις ιδεολογίες», τόνισε.

Η απόφασή του ήρθε πέντε μέρες αφότου ο σοσιαλιστής πολιτικός αιφνιδίασε την ισπανική κοινή γνώμη και βύθισε σε πολιτική κρίση τη χώρα ανακοινώνοντας ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί στον απόηχο της έναρξης της έρευνας από δικαστήριο της Μαδρίτης εις βάρος της συζύγου του Σάντσεθ, Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Της έρευνας είχε προηγηθεί καταγγελία από την ομάδα Manos Limpias («Καθαρά Χέρια»), γνωστής για τους δεσμούς της στο παρελθόν με την ισπανική ακροδεξιά, η οποία αναγνώρισε εν συνεχεία ότι οι κατηγορίες της βασίστηκαν σε δημοσιεύματα εφημερίδων που ενδεχομένως να ήταν «fake news», ενώ η εισαγγελία εισηγήθηκε να μπει στο αρχείο η υπόθεση.

Πανηγυρίζουν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία για την απόφαση του Σάντσεθ

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακάματα», σχολίασε ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Σάντος Σερντάν Λεόν, ενώ και ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Υγείας και υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας στις εκλογές της 12ης Μαϊου χαιρέτισε την απόφαση του Σάντσεθ:

«Είναι τα καλύτερα νέα για την Καταλονία. Μια γενναία απόφαση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας στην πολιτική και μια δέσμευση να σταματήσουμε αυτούς που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Όσκαρ Πουέντε, πανηγύρισε:

Το PSOE είχε εκφράσει από το Σάββατο την υποστήριξή του στον Σάντσεθ έπειτα από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του, ενώ το ίδιο έπραξαν και πολλοί οπαδοί των Σοσιαλιστών, οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της συνέχισης της θητείας του Σάντσεθ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ