Ιταλοτουρκικό διπλωματικό επεισόδιο -Η Ρώμη διαψεύδει δημοσίευμα του Anadolu με δηλώσεις του Ντι Μάιο για τον EastMed

Ιταλοτουρκικό διπλωματικό επεισόδιο -Η Ρώμη διαψεύδει δημοσίευμα του Anadolu με δηλώσεις του Ντι Μάιο για τον EastMed

Βάση για να ξεσπάσει ιταλοτουρκικό επεισόδιο αποτέλεσε ένα δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed».

Συγκεκριμένα, το Anadolu, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν για τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να αμφισβητήσει ακόμη και την πρόθεση της Ιταλίας σχετικά με την υπογραφή για την κατασκευή του «EastMed».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα». Επιπροσθέτως, το Anadolu τόνισε πως μεταξύ άλλων ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

Το Anadolu «κατέβασε» το δημοσίευμα μετά την αντίδραση της Ιταλίας
Στιγμές αργότερα μετά το δημοσίευμα του του τουρκικού πρακτορείου Ειδήσεων, η Ιταλία αντέδρασε έντονα και προέβη σε διάβημα, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ αναγκάζοντας το Anadolu να αποσύρει την αναληθή ανάρτηση.

Ωστόσο αντίδραση υπήρξε και από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρο. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση πως επρόκειτο για ψευδές δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, το θέμα είχε ήδη αναμεταδοθεί από το TRIBUNE και από την ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel, προκαλώντας διπλωματικό συναγερμό και στο Ισραήλ.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρχές της Αιγύπτου πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία του «Anadolu» στο Κάιρο και συνέλαβαν δημοσιογράφους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι Τούρκοι ανταποκριτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα απελάθηκαν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS