«Ενωμένα σπαθιά»: Η οργισμένη Κίνα αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Ενωμένα σπαθιά»: Η οργισμένη Κίνα αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν ξεκινούν οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας σήμερα, την επομένη της επιστροφής της προέδρου του νησιού Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα θα διεξάγει «περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας» και ασκήσεις με την επωνυμία «ενωμένα σπαθιά» με πολεμικά πλοία και μαχητικά της γύρω από τον Πορθμό της Ταϊβάν, καθώς και βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν «όπως έχει προγραμματιστεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η Ταϊβάν εντόπισε οκτώ κινεζικά πλοία και 42 πολεμικά αεροσκάφη γύρω από τη νήσο

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από τη νήσο κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν.

Είκοσι εννέα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, διευκρίνισε το υπουργείο, καταγγέλλοντας «παράλογες ενέργειες».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση απο την Κίνα των τριήμερων στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από τη νήσο, ότι θα ανταποκριθεί με ηρεμία, λογικά και με σοβαρή στάση, ούτε κλιμακώνοντας τις συγκρούσεις ούτε προκαλώντας διενέξεις.

Συνεχίζεται η κόντρα Κίνας-Ταϊβάν

Ο Σι Γι, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του ανατολικού τομέα της Κίνας, δήλωσε ότι τα γυμνάσια αποτελούν «αυστηρή προειδοποίηση» για τη συμπαιγνία μεταξύ αποσχιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν την «ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν» και ξένων κέντρων, με φόντο τις προκλητικές ενέργειές τους.

Η Τσάι συναντήθηκε την Τετάρτη στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, εξοργίζοντας το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία, που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι (της προκατόχου του Μακάρθι) στην Ταϊβάν, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί.

«Αυταρχικό επεκτατισμό» της Κίνας καταγγέλλει η Ταϊβάν

Αντιδρώντας στα νέα γυμνάσια του Πεκίνου η πρόεδρος της νήσου κατήγγειλε την Κίνα για «αυταρχικό επεκτατισμό». «Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έναν συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό, σημείωσε η Τσάι, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (...) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«Ο λαός της Ταϊβάν αγαπά τη δημοκρατία και επιδιώκει την ειρήνη», σημείωσε επίσης η πρόεδρος της νήσου, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Η Τσάι έκανε το σχόλιο αυτό στην αρχή γεύματος με αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ, που επισκέπτεται την Ταϊβάν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ