ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οι 4 πρωτοβουλίες των 27 της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ιού

Σε 4 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία, συμφώνησαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, όπως είπε ο Μισέλ. Αυτές είναι:

- Ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
- Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό.
- Τρίτη προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας.
- Τέταρτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κορωνοϊός: Κρούσματα σε όλη την ΕΕ -Μέτρα για την Ιταλία

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί πλέον σε όλη την ΕΕ με την Ιταλία να βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση και να έχει μετατραπεί σε «κόκκινη ζώνη» καθώς με απόφαση της κυβέρνησης απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις στην περίπτωση που δεν συντρέχει σημαντικός λόγος.

Λόγω των διαστάσεων της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία, η μία μετά την άλλη χώρα λαμβάνουν μέτρα στη μετακίνηση προσώπων προς αυτή. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη Μάλτα, Δανία, Σερβία έχουν θέσει περιορισμούς για ταξιδιώτες από και προς Ιταλία, ενώ η Αυστρία και η Σλοβενία αποφάσισαν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Στη Γερμανία, ήδη πάνω από 1.200 άτομα έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ενώ δύο έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Γαλλία, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθεισε 1.784 και οι νεκροί σε 33.

Tags:
 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ισλαμική Τουρκία αποκαλύπτεται

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS