ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Θανατική ποινή σε τζιχαντιστές για τη δολοφονία Σκανδιναβών τουριστριών

Μαροκινό εφετείο αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας επικύρωσε χθες Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη σε θάνατο τριών ανδρών για τη δολοφονία και τον αποκεφαλισμό δύο Σκανδιναβών τουριστριών τον Δεκέμβριο του 2018, εν ονόματι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ επέβαλε την εσχάτη των ποινών σε έναν τέταρτο κατηγορούμενο, που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η Λουίζα Βεστάγκερ Γέσπερσεν, 24 ετών, από τη Δανία, και η φίλη της Μάρεν Γιούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, δολοφονήθηκαν τη νύχτα της 16ης προς 17η Δεκεμβρίου 2018 στο νότιο Μαρόκο, όπου πέρναγαν τις διακοπές τους, έχοντας κατασκηνώσει σε απομονωμένη περιοχή κοντά στο χωριό Ιμλίλ, στον Άνω Άτλαντα, όρος που εκτιμούν πολύ οι λάτρες της πεζοπορίας που επισκέπτονται το Μαρόκο.

Το εφετείο επικύρωσε ακόμη την καταδίκη των τεσσάρων βασικών υπόπτων στην καταβολή αποζημίωσης δύο εκατομμυρίων ντάρχαμ (190.000 ευρώ) στους γονείς της Μάρεν Γιούλαντ. Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα της οικογένειας της Λουίζας Βεστάγκερ Γέσπερσεν το βασίλειο του Μαρόκου να της καταβάλει αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ντάρχαμ (930.000 ευρώ) εξαιτίας της «ηθικής ευθύνης» του. Δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια ανέφερε ότι θα προσφύγει σε διοικητικό δικαστήριο.

Παρότι η θανατική ποινή συνεχίζει να επιβάλλεται στο βασίλειο του Μαρόκου, εφαρμόζεται de facto μετά το 1993 μορατόριουμ στις εκτελέσεις και συζητείται η κατάργησή της.

Ο πρώτος από τους τέσσερις υπόπτους, ο Αμπντεσαμάντ Ετζούντ, πλανόδιος έμπορος 25 ετών που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, ομολόγησε πως οργάνωσε τη δολοφονία μαζί με δύο συνεργούς, τον Γιούνες Ουαζιγιάντ, μαραγκό, 27 ετών, και τον Ρασίντ Αφάτι, 33 ετών. Ο τελευταίος μαγνητοσκόπησε τη σφαγή. Η μεταφόρτωση αποσπασμάτων του βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης συγκλόνισε την κοινή γνώμη στο Μαρόκο, στη Δανία και στη Νορβηγία.

Σε έναν τέταρτο άνδρα, τον Αμπντεραχίμ Χαγιάλι, 33 ετών, επιβλήθηκε η θανατική ποινή, ενώ πρωτοδίκως, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ήταν μέλος της ομάδας που πήγε στον Άνω Άτλαντα, αλλά έφυγε πριν από τις δολοφονίες.

Συνολικά δικάστηκαν 24 ύποπτοι για τον φόνο ή για συμμετοχή στον «τρομοκρατικό πυρήνα» που τον διέπραξε.

menoumespiti 300

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστορικός κιτρινισμός

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS