Μεσανατολικό: Το σχέδιο Τραμπ ξεσηκώνει τους Παλαιστίνιους -Τι προβλέπει

Μεσανατολικό: Το σχέδιο Τραμπ ξεσηκώνει τους Παλαιστίνιους -Τι προβλέπει

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για λύση στο Μεσανατολικό, προκάλεσε την – αναμενόμενη – αντίδραση από πλευράς Παλαιστίνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, παρουσίασε το σχέδιό του για την δημιουργία δύο κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνης), όπου στην περίπτωση της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, κάνει λόγο για «πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

Τι προτείνει ο Τραμπ για το Μεσανατολικό
Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα κράτος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «Εβραϊκό κράτος», «να απορρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της» και να ενισχύσουν τα θεσμικά τους όργανα. Εάν συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν και τελικά να αποκτήσουν κράτος, θα πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Επίσης, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ στο έδαφός του των οικισμών που ανέγειρε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης θα καταλήξει έτσι επισήμως στο εβραϊκό κράτος, μειώνοντας την περιοχή της Παλαιστίνης.

 


 

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης θα είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ. Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κάτι που βρήκε την αντίδραση της Παλαιστίνης.

Αμπάς: Δεν δεχόμαστε πρόταση χωρίς πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ιερουσαλήμ 

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, βρίσκει τείχος από την πλευρά της Παλαιστίνης. Ο Μαχμούντ Αμπάς σε δηλώσεις του τόνισε πως απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, 'Αραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους. Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει».

Την ίδια ώρα, στην Δυτική Οχθη ξέσπασαν επεισόδια σε συγκρούσεις Παλαιστινίων, που διαμαρτύρονταν για το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ στην Μέση Ανατολή. Περίπου 200 άτομα συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Ραμάλα, με αποτέλεσμα 13 άτομα να τραυματιστούν.

Μεσανατολικό: Αντίθετη η Τουρκία, σκεπτική η Ρωσία
Το πλάνο των ΗΠΑ για την λύση στο Μεσανατολικό, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από άλλες χώρες. Η Ρωσία προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός».

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τονίζοντας πως η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

Η Τουρκία από την πλευρά της, απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια «απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους» πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Η Βρετανία έκανε λόγο για ένα «πιθανόν θετικό βήμα», χωρίς να παίρνει σαφή θέση, ενώ το Ιράν με τη σειρά του απέρριψε το σχέδιο, αναφέροντας πως πρόκειται για «μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων».

Και η Αίγυπτος εμφανίστηκε σκεπτική για το σχέδιο Τραμπ, καλώντας Ισραήλ και Παλαιστίνη να«εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το αμερικανικό όραμα για να επιτευχθεί η ειρήνη και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων», ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη και συνολική ειρήνη και η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». «Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναδιατύπωσε την «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών». Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS